30 договорів про співробітництво громад за квартал - дані Моніторингу децентралізації

30 договорів міжмуніципального співробітництва уклали територіальні громади у ІІ кварталі 2024 року. Загалом, починаючи з осені 2020 року, коли після місцевих виборів органи місцевого самоврядування базового рівня почали працювати на новій територіальній основі, громади уклали 744 договори про співробітництво. Про це свідчать дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який Мінінфраструктури підготувало станом на 10 липня 2024 року (ЗАВАНТАЖИТИ моніторинг, PDF 4,7 Мб).


Співробітництво громад – інструмент, який дає можливість громадам об’єднувати фінансові, майнові, кадрові ресурси для вирішення спільних завдань. Здебільшого громади співпрацюють у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, пожежної безпеки.

 

 

Нагадаємо, раніше Офіс Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України організував роботу щодо активізації співробітництва громад. Так спільно з Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) провели дослідження міжмуніципального співробітництва територіальних громад. Більшість громад (82%), які взяли участь в опитуванні, відзначили, що їм вдається досягти очікуваних результатів від співробітництва, а 76% відповіли, що завдяки цьому інструменту їм вдається заощаджувати ресурси. Найскладнішим етапом з організації співробітництва, громади назвали пошук партнерів і налагодження комунікації (30%). Про недостатній рівень знань сфери співробітництва відповіли 65% опитаних. А найрозповсюдженішою причиною відсутності ініціативи співробітництва 17% назвали недооцінювання можливостей такого інструменту. Найпоширеніша проблема на етапі погодження та підготовки договорів про співробітництво, на думку 31% опитаних, - фінансові питання.

З огляду на результати дослідження, спільно з Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» підготовлено проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад», який має на меті спростити співпрацю між громадами в Україні. 15 липня відбулися Конгресові слухання законопрєкту, а вже 17 липня у Верховній Раді України народні депутати зареєстрували цей документ за №11412.

Views: 391
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: cooperation
Read more: