Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»
Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», підготували 20 «Бюджетів для громадян” (скорочено «БдГ») – буклетів, що містять спрощену й позбавлену технічної мови презентацію інформації про бюджет громади. Концепція “БдГ” була розроблена експертами Партнерства, а робочі групи від кожної з громад наповнили її своїми ідеями, креативною візуалізацією та показниками.


 У кожному з «БдГ» є кілька обовʼязкових розділів, що дають можливість жителям громади отримати досить повну інформацію про стан бюджетної системи в громаді, а також дізнатися про свою роль у бюджетному процесі, тобто як можна вплинути на те, щоб місцева влада врахувала ідеї жителів.

Серед основних розділів буклетів:

  • пояснення бюджетних термінів; схематичне зображення бюджетного циклу та як жителі можуть долучитися до кожного етапу;
  • пояснення економічних, соціальних та демографічних передумов, які впливають на складання бюджету;
  • стратегічні напрямки розвитку громади;
  • інформація про доходи й видатки бюджету;
  • інформація для пропозицій громадян при підготовці бюджету.

Крім того, кожна громада на свій розсуд додає у буклети важливу інформацію, наприклад, розповідає про бюджетоутворюючі підприємства, про успішні проєкти, реалізовані в громаді, про діяльність громадських організацій, співпрацю влади й бізнесу тощо. 

 

 

«Над кожним «Бюджетом для громадян» триває кропітка кількамісячна робота. До неї долучаються експерти нашого Партнерства, члени створених при органах місцевого самоврядування робочих груп, представники громадських організацій, активісти тощо. Вони напрацьовують загальні ідеї, придумують цікаву візуалізацію, щоб буклет про бюджет був не нудним і заскладним для розуміння, а цікавим, оригінальним, таким, щоб у людини виникало бажання його погортати, вчитатися, зацікавитися і, зрештою, подати свою пропозицію та в подальшому активно долучатися до бюджетного процесу своєї громади. Після того як всі ідеї готові, починається робота з дизайнерами, які отримують від робочих груп всі необхідні дані, цифри, показники, таблиці та пропозицій щодо того, як краще це візуалізувати. Ще кілька тижнів роботи – і буклети нарешті готові. Але це ще не все. Адже важливою складовою цього процесу є інформування про зміст «Бюджетів для громадян», їхнє розповсюдження, розʼяснювальна кампанія тощо. Бо важливо не лише зробити гарний буклет, а й поінформувати про нього максимальну кількість місцевих жителів. Тоді це буде ефективно працювати», – пояснив координатор Партнерства Анатолій Бойко.

 

 

Більшість робочих груп використала для створення своїх буклетів впізнавані особливості громад: наприклад, Вишнівська громада візуалізувала бюджетний процес у вигляді вишень, Острозька використала замок і казкових персонажів-«острожиків», Ємільчинська – мед і бджіл, Ясінянська – овець і сир, Локачинська – вітряний млин і пшеницю, Южненська – морські контейнери і вантажоперевезення, у Радивилівській громаді бюджетний процес презентували у вигляді випікання торту, а в Рокитнівській взяли за основу процес хліборобства, тоді як у Білгород-Дністровській передали основні бюджетні поняття через захопливу мандрівку.

На переконання експертів Партнерства, створення «Бюджетів для громадян» сприяє зміцненню довіри між владою та громадськістю, адже питання фінансів завжди є особливо чутливим для громадської думки. Тож впровадження різних інструментів залучення жителів громад до бюджетного процесу, серед яких – і «БдГ», покращуватиме розвиток саме партнерських стосунків між місцевою владою і громадянами, а також допоможе активізувати жителів. Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» впроваджує в Україні «Бюджети для громадян» з 2018 року, за цей час разом з громадами розроблено й розповсюджено понад  200 «БдГ». Крім того, Міністерство фінансів України включило цей інструмент до своїх рекомендацій для громад.

Ознайомитися з «Бюджетами для громадян»-2024 можна за посиланням.

Views: 350
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: participation of citizens
Read more: