Первісне визнання зелених насаджень в бюджетних установах: рекомендації експертів
Первісне визнання зелених насаджень в бюджетних установах: рекомендації експертів

Консультації експерток Програми «U-LEAD з Європою» Ірини Дрозд та Тетяни Ларікової тривають. На цей вони надали ряд рекомендацій бюджетним установам щодо первісного визнання зелених насаджень.


Якщо вам цікаво, у яких випадках потрібно створювати централізовану бухгалтерію і яким чином її краще організувати, читайте за посиланням.

Якщо хочете побачити рекомендації установам громад щодо особливостей обліку основних засобів, читайте тут.

Також експертки говорили про особливості бухгалтерського обліку та оцінку запасів в бюджетних установах.

 

Озеленення території населених пунктів чи бюджетних установ — одне із обов’язкових та надзвичайно важливих завдань органів місцевого самоврядування, адже зелені насадження забезпечують комфортне проживання та перебування жителів, знижують температуру повітря, запобігають підтопленню, сприяють зменшенню шкідливих викидів в атмосферу. Експертки Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова дали ряд рекомендацій бюджетним установам щодо первісного визнання зелених насаджень.

Загальні засади озеленення, догляду та охорони зелених насаджень міст, селищ і сіл визначено п. 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України: наказ Мінбуд України від 10.04.2006 №105, де зазначено, що відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на територіях підприємств і прилеглих територіях є самі підприємства.

Якщо на території ОМС або іншої бюджетної установи є зелені насадження, їх потрібно оприбуткувати. Також бюджетна установа може придбати зелені насадження та оприбуткувати їх на баланс.

При придбанні зелених насаджень, на початку важливо розділити їх на такі види:

  • саджанці,
  • молоді насадження,
  • насадження, які досягли повного розвитку.

Саджанці дерев та кущів віком до одного року до моменту їх висаджування доцільно відображати у складі запасів на субрахунку 1517 «Сировина і матеріали» відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 29.12.2015 №1219 (далі-Порядок №1219).

Після висаджування їх вартість відносять на капітальні інвестиції та формують первісну вартість зелених насаджень.

Відповідно до п. 3.1.7 НП(С)БОДС 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. №1202 зелені багаторічні насадження включають до об’єктів основних засобів. Одночасно в абз. 42 п. 1.1 розд. ІІ Методрекомендацій №11, деталізовано склад підгрупи «багаторічні насадження». Зокрема, сюди входять:

  • штучні багаторічні насадження незалежно від їх віку;
  • насадження всіх видів (дерева та кущі), озеленювальні та декоративні насадження на вулицях, площах, в парках, садах, скверах, на території установ, у дворах житлових будинків, живі огорожі, снігозахисні та полезахисні смуги, насадження для укріплення пісків і берегів річок, яро-балочні насадження тощо;
  • штучні насадження ботанічних садів та інших науково-дослідних установ та навчальних закладів для наукових цілей та інші штучні багаторічні насадження.

Одиницею обліку зелених насаджень можуть бути як окремі дерева, кущі тощо (у штуках), так і групи насаджень («Сад яблуневий», «Липова алея» тощо у одиницях площі). Одиницю обліку зелених насаджень потрібно зазначити в Положення про облікову політику.

До первісної вартості зелених насаджень включають всі витрати, які безпосередньо пов'язані з доведенням зелених насаджень до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою (п. 3 розд. ІІІ НП(С)БОДС 121) на загальних підставах із застосуванням прямолінійного методу.

Первісна вартість об’єкта зелених насаджень може бути сформувана як за рахунок капітальних витрат, так і за рахунок поточних витрат згідно з економічною класифікацією видатків бюджету (абз. 10 п. 3 розд. ІІІ Методрекомендацій №11).

При оприбуткуванні зелених насаджень потрібно встановити відповідність критерію визнання основних засобів, а саме:

  • існує ймовірність отримання майбутніх економічних вигід, пов'язаних з його використанням;
  • він має потенціал корисності для суспільства;
  • вартість об'єкта основних засобів може бути визначена;
  • строк корисного використання більше одного року.

Відповідно до Порядку №1219 та Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2013 №1203 (План №1203), для обліку зелених насаджень призначено субрахунок 1017 «Тварини та багаторічні насадження», на якому обліковують довгострокові біологічні активи та плодоносні рослини, не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю.

Молоді насадження усіх видів слід обліковувати окремо від насаджень, які досягли повного розвитку (п 1.1 розд. ІІ Методрекомендацій №11) із відкриттям аналітичних рахунків.

Вік початку плодоношення та експлуатаційний вік має бути зазначено в Положенні про облікову політику, орієнтиром може бути лист Держсадвинпрому №11/02-460 від 24.02.1997. Типові строки корисного використання багаторічних насаджень за їх видами наведено у п. 6 додатку 1 до Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №11.

Іноді бухгалтери відносять зелені насадження до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, які за вартісним критерієм не відносяться до об’єктів основних засобів, але це помилка. В цьому випадку застосовується принцип превалювання сутності над формою (ст. 4 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. №996-XIV), де зазначено, що господарські операції слід відображати в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

Якщо допущено помилку, то краще її виправити на підставі бухгалтерської довідки способом сторно (п. 4.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88).

Молоді зелені насадження, які не досягли експлуатаційного віку, не підлягають амортизації (п. 2 розд. IV НП(С)БОДС 121). Після досягнення ними повного розвитку амортизацію нараховують на загальних підставах із застосування прямолінійного методу.

Інформація про первісну та ліквідаційну вартість зелених насаджень, строк їх корисного використання відображається в Інвентарній картці обліку тварин і багаторічних насаджень, форму затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» 13.09.2016 р. №818.

В інвентарній картці зазначають породу насаджень, кількість висаджених одиниць, розмір займаної ними площі, дату закладання тощо. Таку картку відкриває бухгалтерська служба в одному примірнику на одну одиницю обліку.

Views: 269
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: budget methodology
Read more: