Стратегії розвитку: як громади планують майбутнє під час війни
Стратегії розвитку: як громади планують майбутнє під час війни

Стратегія розвитку як планувальний документ є основою для успішного функціонування громад, ефективного використання ресурсів, залучення інвестицій і сталого зростання. Навіть в умовах воєнного стану, коли майбутнє складно спрогнозувати, громади адаптують стратегії, завдяки чому покращують життя своїх мешканців уже сьогодні.


Під час брифінгу мерів «Стратегії розвитку громад: їх оновлення в контексті воєнного стану, виклики та уроки для громад» представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, органів місцевого самоврядування та громадського сектору обмінялися своїм досвідом у розробці стратегій і обговорили доцільність їх оновлення в теперішніх умовах. Захід відбувся з ініціативи Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

Упродовж минулого та цього року Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допоміг 57 громадам оновити стратегії до 2027 року. У планах – розробити й оновити відповідні документи для ще 60 партнерських і дружніх громад.

Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наголосив, що стратегія потрібна, щоб розуміти вектор руху, навіть попри невизначене майбутнє:

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» працював з громадами в напрямі розробки стратегії і до повномасштабної війни. Ми допомагаємо з розробкою стратегій і на обласному, і на національному рівнях. Уряд розуміє важливість цього і зі свого боку сприяє впровадженню стратегій. Це все є основою нашої європейської інтеграції, виживання під час війни та повоєнного відновлення».

 

 

Олег Бурса, Великобичківський селищний голова, розповів, що його громада розробляла стратегію розвитку двічі. Перша з’явилася одразу після об’єднання у 2020 році, однак повномасштабне вторгнення внесло свої корективи. За сприяння Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» громада розробила нову стратегію, яку затвердила на початку 2024 року:

«Великобичківська територіальна громада завжди була промисловою територією, і в попередній стратегії ми зосереджувалися на розвитку промисловості. Однак при написанні нової стратегії Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» показав нам декілька наших туристичних родзинок, які ми можемо розкрити по-новому й отримати фінансову користь для бюджету територіальної громади».

 

 

Досвідом Чуднівської громади в розробці стратегії розвитку поділилася Ірина Кухар, заступниця Чуднівського міського голови. Цей процес розпочався в 2023 році за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Тоді робоча група зіткнулася з низкою викликів: відсутність статистичних даних і фахівців з написання стратегії, складність у залученні мешканців громади тощо.

«У громадськості була певна недовіра до органів влади. Треба формувати цю довіру, вона сама по собі не з’явиться. Тому ми з командою міської ради вирішили долучитися до ще однієї з ініціатив Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що передбачає розробку комунікаційної стратегії органу місцевого самоврядування для покращення громадської участі в реалізації стратегії, залучення громадськості до моніторингу і внесення змін у стратегічний документ», – підсумувала Ірина.

Розробка стратегії розвитку громад є критично важливою вважає Сергій Шаршов, начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«По-перше, стратегія визначає напрямок, в якому громада має розвиватися. Вона допомагає чітко визначити цілі та пріоритети для досягнення соціального, економічного та культурного зростання. По-друге, вона створює основу для узгоджувального діалогу та співпраці між різними громадськими організаціями, бізнесом, місцевою владою та іншими зацікавленими сторонами. Вона сприяє збереженню природних ресурсів і покращенню якості життя громадян».

 

 

Хоча громади під час розробки стратегій використовують світову методику, українське планування має свої особливості. Про це розповіла Ірина Сторонянська, координаторка проєкту зі стратегічного планування:

«По-перше, горизонт стратегічного планування скорочується: ми не можемо собі дозволити планувати на 10, 15 і 20 років. По-друге, у нас однозначно на першому плані безпекові заходи й енергетика. До того ж це будуть різні заходи в регіонах, які порівняно безпечні, та тих, що розташовані на східних і південних рубежах, тому що там основна мета – зберегти інфраструктуру, людей, економіку. Натомість у громадах заходу України ми повинні намагатися максимально ефективно використати потенціал з розумінням, що все-таки сюди переноситься основне економічне навантаження».

Олександр Волошинський, керівник компоненту «Посилення спроможності органів місцевого самоврядування» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив, що в Україні бракує консультантів зі стратегічного планування:

«Громади самостійно не в змозі зробити стратегії, оскільки не мають таких фахівців. Тому за підтримки USAID в Україні ми хочемо підготувати 100 консультантів зі стратегічного планування, які б упродовж року здобували теоретичні знання і спільно з нашими консультантами під час розробки 60 стратегій набули практичних навичок».

 

 

Більше про досвід громад у стратегічному плануванні – у повному записі брифінгу мерів.

 

Views: 517
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: stratehiia rozvytku
Read more: