Типові проєкти укриттів для дитячих садочків доступні на сайті «Моя Фортеця»
Типові проєкти укриттів для дитячих садочків доступні на сайті «Моя Фортеця»

У квітні МОН спільно з партнерами презентувало проєкти повторного використання, які можна адаптовувати під особливості кожного закладу освіти для будівництва укриттів. 


Завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у квітні на платформі «Моя Фортеця» з’явилося 4 типових проєкти для шкіл, а відтепер на платформу додали готові ПКД і для дитячих садочків. Їх також 4, усі пройшли експертизу та відповідають новим державним будівельним нормам. Проєктами передбачено будівництво споруди подвійного призначення (із захисними властивостями протирадіаційного укриття) місткістю 100, 150, 200, 300 осіб для закладу дошкільної освіти.

«Щоб підтримати відновлення освіти в Україні та покращити доступ до раннього розвитку, ЮНІСЕФ спільно з МОН розробив проєктно-технічну документацію, а також інноваційні дизайн-проєкти укриттів для створення безпечного навчального середовища для дошкільнят. Ми адаптували ці проєкти для дитячих садків із різною чисельністю учнів, врахувавши потреби дітей, їхній добробут та дотримання державних стандартів. ЮНІСЕФ продовжує співпрацювати з партнерами, щоб створити безпечне навчальне середовище для кожної дитини в Україні», — зауважила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса.

Усі проєкти - у вільному доступі. Їх можна переглянути на платформі «Моя Фортеця», яка є головним помічником для створення безпечних освітніх просторів. Обирайте пункт «Хочу укриття», після чого перейдіть у розділ «Садочки» або «Школи».

Громади активно використовували типові проєкти в межах розподілу цьогорічної субвенції на будівництво і ремонт шкільних укриттів. Так, Запорізька область, яка отримала фінансування на будівництво 5 проєктів, скористалася готовою проєктно-кошторисною документацією для всіх 5 шкіл. 

Як зазначили проєктувальники громад, це зекономило 80% від вартості ПКД — 2 мільйони гривень, а також приблизно 2 місяці на проєктування. Окрім цього, громади відзначили компактні та лаконічні планувальні рішення, які поєднано з інженерними. 

Також найближчим часом очікуємо на публікацію 7 проєктів двоповерхових укриттів у школах на 200, 300, 500, 750, 1000 та в дитячих садочках — на 200 та 300 осіб відповідно, які Міністерство розробило спільно з Buffett Foundation.

Отримати відповіді на запитання щодо безпечних освітніх просторів і розроблення ПКД можете в телеграм-чаті підтримки.

Фото: пресслужба Міністерства освіти і науки України

Views: 325
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: education
Read more: