Верховна Рада ратифікувала Ukraine Facility Plan – план комплексного відновлення та змін на період 2024-2027 років
Верховна Рада ратифікувала Ukraine Facility Plan – план комплексного відновлення та змін на період 2024-2027 років

6 червня Верховна Рада України ратифікувала Ukraine Facility Plan – план комплексного відновлення та змін на період 2024-2027 років. 


Про це повідомила народна депутатка Олена Шуляк

Вона нагадала, що в рамках Ukraine Facility Plan передбачаються інвестиції в інфраструктуру, економіку, соціальну сферу та управління. Це означає будівництво сучасних доріг, мостів, шкіл та лікарень, підтримку малого та середнього бізнесу, забезпечення доступу до якісної освіти та охорони здоров'я, а також боротьбу з корупцією та підвищення прозорості управління, що допоможе нам не лише відбудувати країну, але й зробити її кращою, ніж вона була до війни.

"План передбачає фінансування за принципом "спочатку дії, потім гроші", і нам потрібно провести надзвичайну кількість законодавчих змін, щоб отримати фінансування. Передбачається, що реформи та фінансування матимуть синергетичний ефект розвитку, що дозволить підтягнути наш рівень до країн Східної Європи перед їх вступом до ЄС.

Чи достатньо тільки одного Ukraine Facility Plan, щоб відбудувати Україну? Звісно, ні. Це короткостроковий план дій, так би мовити, наша перевірка на здатність ефективно витрачати кошти, боротися з корупцією та стимул провести ті реформи, які роками не можуть зрушити з місця. Не варто очікувати дива від однієї програми дій, диво відбудеться тільки тоді, коли ми зможемо одночасно подолати всі наші хронічні хвороби - корупцію та неефективне державне управління", - зазначила Олена Шуляк.

Як відомо, Ukraine Facility Plan визначає зобов’язання України з втілення реформ на період до 2027 року, що є умовою для наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС загальним обсягом 50 млрд євро.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, ратифікація Рамкової угоди дозволить включити необхідні механізми контролю та аудиту витрат даного інструменту розміром 50 млрд євро на 2024 - 2027 рр. за умови успішного виконання Плану України.

"Цього року ми вже отримали з Ukraine Facility транш на 6 млрд євро. Після ратифікації ще чекаємо підстави для залучення безумовного фінансування ЄС обсягом 1,89 млрд євро вже в червні. Усе інше, 8,2 млрд євро, буде як «гроші в обмін на реформи»… Весь перелік - в інфографіці", - зазначив народний депутат (інфографіка є нижче - Ред.).

За його інформацією, орієнтовний графік виплат на всі роки виглядає так:

  • У 2024 - 16 млрд євро.
  • У 2025 - може бути 12,5 млрд євро.
  • У 2026 - 7,25 млрд євро.
  • У 2027 - початок 2028 - 2,5 млрд євро.

Views: 298
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: repair
Read more: