На Дніпропетровщині триває відбір громад на участь у проєкті зі створення мікро- та малих господарств
На Дніпропетровщині триває відбір громад на участь у проєкті зі створення мікро- та малих господарств

У Дніпропетровській області стартує проєкт, який вплине на розвиток сільського населення та територій. Для участі у пілотному проєкті IPRSA відберуть 15 громад.


У червні 15 громад Дніпропетровської області мають шанс стати учасниками пілотного проєкту «Ініціативні групи малих форм господарювання», який реалізує ініціатива IPRSA за підтримки ЄС. Про це розповіла керівниця місцевого Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Олена Тертишна:

«Одне із завдань, які наша команда ставить перед собою — допомагати громадам регіону дізнаватися про нові ініціативи або можливості для їх розвитку. Цього разу йдеться про пілотну програму створення ініціативних груп малих власників (SIGs) проєкту IPRSA та як громади можуть до цієї програми долучитися у якості муніципальних фасилітаторів».

З вітальним словом до учасників звернувся Росс Булл, менеджер проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA). Він наголосив, що цей проєкт має підвищити спроможність аграрного сектору на національному рівні і на рівні громад, тобто базовому.

За його словами, мета проєкту — формування на рівні громад ініціативних груп малих власників, щоб сфокусувати їх на інноваційних ідеях та збільшенні доходів. Одне із важливих завдань для представників ОМС — створити мережу муніципальних фасилітаторів, які зможуть допомогти мікро- та малим власникам або фермерам розпочати свою діяльність і долати перешкоди.

«Ми починаємо цю пілотну програму в Дніпропетровській області з тим, щоб напрацювати механізми, які поширимо на всю Україну», — наголосив Росс Булл.

Сергій Замідра, експерт проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA), ознайомив учасників зустрічі з ідеєю проєкту, який фінансує ЄС.

Спікер пояснив, що відмінність підходів в ЄС полягає в тому, що значна підтримка надається на рівні мікро- та малих фермерських господарств, на рівні сільського розвитку. Значні кошти ЄС направляють на єдину сільськогосподарську політику, яка є нерозривною підтримкою агровиробників і підтримкою сільського розвитку. Тому під час розробки проєкту ключовими групами визначили мікро-, малі і середні господарства, які мають в обробітку менше 120 га землі або не більше 100 корів.

Учасниками проєкту можуть стати фізичні особи-підприємці або суб’єкти господарювання, а також фізичні особи, зареєстровані в державному аграрному реєстрі. Тобто участь у програмі можуть брати фактично всі жителі села, які вмотивовані та зацікавлені у розвитку.

Основні галузі, на яких фокусується проєкт: бджільництво, свинарство, молочарство, садівництво.

«Важливо, щоб громада також визначилася із напрямом, який для неї важливий, щоби спрямувала який кластер вам краще розвивати, на чому сфокусуватися, щоб дав максимальний ефект для громади і її мешканців», — наголосив Сергій Замідра.

Проєкт спрямовано на відкриття нових можливості для малих власників. За словами спікера, і учасники, і муніципальні фасилітатори пройдуть навчання. Вони дізнаються, як створювати додану вартість продукту, як використовувати SWOT-аналіз та інші інструменти для створення економічного ефекту.

«Важливим для проєкту є заохочення громад створювати ініціативні групи малих власників для впровадження інновацій. Будь-яка політика, запроваджена на національному чи регіональному рівні без участі громад і зацікавлених осіб не буде реалізована повноцінно. Тому ми йдемо з базового рівня: створення груп, визначення їхніх потреб, пошук напрямків для реалізації», — наголосив Замідра.

Фасилітатори, які будуть призначені ОМС, допомагатимуть сільським жителям розпочати діяльність. Вони співпрацюватимуть із «провідними» малими власниками, які розуміють проблеми сільського господарства та хочуть скористатися ринковими можливостями. Такі «провідні» малі власники зможуть керувати обговоренням технічних питань, що стосуються малого сільського господарства. Разом місцеві фасилітатори та «провідні» малі власники зможуть допомогти малим власникам проаналізувати, як найкраще запровадити інновації в їх сільськогосподарську практику.

Всього для участі у пілотному проєкті буде відібрано 15 громад Дніпропетровської області. Для них буде проведено очне навчання вже у червні.

Якщо ви вважаєте, що фасилітатори з вашої місцевої громади повинні бути залучені до тренінгу/розбудови спроможності, будь ласка, надішліть наступну інформацію до 17.00 вівторка 11 червня 2024 року Сергію Замідрі (zamidra@gmail.com):

  1. Назва громади;
  2. Ім’я, посада та телефон/електронна адреса двох запропонованих фасилітаторів (для подальшого спілкування);
  3. Короткий офіційний лист (1 стор.) з обґрунтуванням, чому громада повинна взяти участь в очному тренінгу/розбудові спроможності місцевих фасилітаторів в четвер, 20 червня 2024 року.
Views: 2904
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: silske hospodarstvo
Read more: