Вилучення лісових земель у громад суперечить Конституції України – позиція АМУ
Вилучення лісових земель у громад суперечить Конституції України – позиція АМУ

14 травня 2024 року на узгоджувальній нараді в Державному агентстві лісових ресурсів України з представниками органів державної влади та Асоціації міст України обговорили Законопроєкт «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України», повідомили в АМУ.


Законопроєкт пропонує позбавити громади прав власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення при визначенні особливостей утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

За повідомленням АМУ, представники Міністерства юстиції, Міністерства аграрної політики та продовольства України й Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру підтримали позицію Асоціації міст України, яка полягає в тому, що цей законопроєкт порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та децентралізації.

За результатами узгоджувальної наради прийнято рішення винести законопроєкт на розгляд Уряду.

«Асоціація міст України звертається до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля про відхилення Урядом України проєкту Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власностів лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України»», яким порушується Конституція України», - йдеться у повідомленні АМУ.

Нагадаємо, проти законопроекту виступили й інші асоціації органів місцевого самоврядування - Всеукраїнська асоціація громад (про це є тут) та Асоціація об’єднаних територіальних громад (про це читайте тут).

Як повідомлялося, представники громад також зареєстрували на сайті Президента України петицію проти вилучення лісів із власності територіальних громад, де зазначається:

«Така законодавча ініціатива Державного агентства лісових ресурсів України нівелює саму ідею децентралізації влади, позбавляючи органи місцевого самоврядування права брати участь у процесі реалізації державної політики у сфері лісових відносин, а місцеві бюджети – отримувати прибутки від провадження комунальними підприємствами лісогосподарської діяльності».

Петиція набрала понад 25 тисяч голосів, була розглянута і отримала відповідь Президента України, в якій зокрема йдеться, що Президент має приймати рішення щодо конкретного питання лише після того, як відповідний закон ухвалить Парламент (нагадаємо, законопроект Держлісагенства поки навіть не на розгляді Уряду). Також Президент нагадав, що проведення політики у сфері охорони природи, екологічної безпеки і природокористування забезпечує Уряд і йому належить право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України.

Views: 460
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: land
Read more: