Ліси мають належати громадам: позиція асоціації громад стосовно реформи лісової галузі
Ліси мають належати громадам: позиція асоціації громад стосовно реформи лісової галузі

Всеукраїнська асоціація громад виступає проти позбавлення територіальних громад права розпоряджатись землями лісогосподарського призначення.


Асоціація наполягає на внесенні низки важливих змін до відповідного законопроєкту «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Нагадаємо, що на сайті Держлісагентства України оприлюднено доопрацьований проєкт Закону. Концептуальні позиції цього документу в частині прав територіальних громад не змінилися, порівняно з його попередньою редакцією.

Так, законопроєкт пропонує перетворити державне підприємство «Ліси України» у спеціалізоване державне лісогосподарське акціонерне товариство, 100% акцій якого належатимуть державі.

Після того, як закон набуде чинності, усі землі лісогосподарського призначення та земельні ділянки лісогосподарського призначення комунальної власності стануть землями державної власності. За виключенням ділянок:

  • приватної власності;
  • установ природно-заповідного фонду;
  • внесених до статутного капіталу господарських товариств державної форми власності.

Такі норми законопроєкту грубо порушують статті 7, 142 Конституції України. Не можна позбавляти територіальні громади права на ресурси, якими громади володіють в силу чинних норм законодавства, які є матеріальною основою забезпечення потреб жителів громад. Крім того, зазначений законопроект нівелює всі досягнення реформи децентралізації.

Саме тому Всеукраїнська асоціація наголошує на необхідності доопрацювати цей документ і внести такі позиції:

1. територіальні громади є власниками заліснених земель с/г призначення та всіх земель та земельних ділянок л/г призначення комунальної власності, крім:

  • тих, що на даний момент належать до сфери управління ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ»;
  • приватної власності;
  • наданих установам природно-заповідного фонду в постійне користування;
  • внесених до статутного капіталу господарських товариств державної форми власності.

2. будь-які правові операції з лісовими ресурсами або землями л/г призначення комунальної власності мають здійснюватися за згодою сільської, селищної, міської ради, і має бути наявне рішення сесії ради;

3. потреби громад у лісових ресурсах мають забезпечуватися спеціалізованими лісокомунальними підприємствами, утвореними сільськими, селищними, міськими радами. Для цього має бути перехідний період – для їх утворення та забезпечення функціонування.

У цей перехідний період пропонується передбачити, що управління лісовими ресурсами має забезпечити Держлісагентство України.

4. економіка лісокористування має відповідати інтересам громад, оскільки лісовий ресурс є надбанням українського народу, і який громада може та має використовувати тільки в інтересах громад.

Закону мають передбачати наступні законодавчі ініціативи:

  • зміна режиму оподаткування земель л/г призначення або заліснених земель с/г призначення, що перебувають у власності територіальних громад, та передбачати ставку оподаткування від 3%;
  • запровадження аукціонів щодо продажу права користування земель л/г призначення (за аналогом із землями с/г призначення).

Нагадаємо, Асоціація неодноразово порушувала питання збереження лісів у власності територіальних громад. Зокрема, підтримала підписання електронної петиції проти вилучення лісів із власності територіальних громад, зареєстрованої на сайті Президента України, яка набрала понад 25 тисяч підписів.

 

Views: 2845
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: land
Read more: