Лідерство жінок рухає країну: серія надихаючих висловів жінок-голів громад
Лідерство жінок рухає країну: серія надихаючих висловів жінок-голів громад

В умовах воєнного стану лідерство жінок є чинником стійкості для країни. Жінки - голови територіальних громад з початком повномасштабного вторгнення беруть на себе додаткову відповідальність, пов’язану з війною та викликами війни, працюють у стресових та часто важких обставинах, демонструють відмінні лідерські якості та відвагу на місцях.

У Проєкті USAID «ГОВЕРЛА» поспілкувалися з жінками – головами громад-партнерок та підготували серію їх надихаючих висловів.


 

 

Ірина Карабут, голова Краснокутської територіальної громади, що на Харківщині, - про жіноче лідерство в громаді та виклики, які ставить війна перед очільницею громади прифронтової області:

«Бути жінкою-лідеркою в умовах війни – складна і почесна місія. Адже моя громада – це моя родина, яка потребує уваги, піклування і захисту. Моя робота у часи військового вторгнення кардинально змінилася, оскільки від інфраструктурних, культурних та освітніх проєктів громада перейшла на завдання надтермінові – сприяння ЗСУ, допомога ВПО, підтримка місцевого населення, надання допомоги громадам, постраждалим від дій російського окупанта.

Я розуміла, що мої дії і рішення – важель для життєдіяльності новоприбулих мешканців та мешканок, які змушені втікати від війни, та для підтримки ЗСУ. Моя задача з першого дня війни була надважливою – згуртувати громаду навколо дій задля наближення Української Перемоги. А у той страшний день, коли я дізналася про горе у своїй власній родині – загибель нашого Героя – племінника Владислава у запеклих боях під Запоріжжям, я з потрійною силою шукала в собі можливість триматися, не здаватися, боротися. Я неймовірними зусиллями повертала себе до думки, що життя триває, що люди від мене залежать і чекають моїх обґрунтованих рішень і всебічної підтримки.

Розумію, що моє лідерство має приносити розвиток, перспективні рішення, порозуміння і конструктив, оскільки задача жінки-лідерки – об’єднати людей, згуртувати навколо спільних проблем та завдань і власним прикладом показати переможну силу віри в Україну, важливість боротьби з корупцією, потребу у доброчесності і в збереженні справжніх людських якостей – доброти, співчуття, чесності, гідності і честі».

 

 

Олена Сидоренко, голова Оржицької територіальної громади Полтавської області, поділилася своєю формулою жіночого лідерства в ОМС та мотивацією, що надихає бути сильною керівницею у воєнні часи:

«Страшні часи повномасштабного вторгнення викристалізували розуміння: лідерство – це вміння брати на себе відповідальність як за власне життя, так і за розвиток своєї громади та держави. Це дуже важливо сьогодні, коли Україна бореться за свою Незалежність і долає радянський колоніальний спадок з його установкою: «Має бути хтось, хто про нас потурбується». Тільки самостійні, розумні, вольові люди здатні збудувати країну, в якій захочеться жити їм, їх дітям та онукам. Прикметно, що саме такими є українські жінки.

Нові виклики підкреслили, що представництво жінок у керівних органах однозначно робить організацію більш успішною, якщо мова йде про бізнес, і більш стійкою до криз та адаптивною, якщо це управління.

Сучасність ставить серйозні виклики перед лідеркою. Необхідно мати знання та навички, досвід, бути впевненою в собі, усвідомлювати відповідальність, бути готовою іти далі, змінюватись самій, ставити нові цілі, втілювати нові ідеї. Бути першою завжди важко. Але для тих, хто йде за мною, це потрібно. Тому йду вперед, назустріч сонцю і Перемозі, і стараюсь надихати жіноцтво власним прикладом!».

 

 

Людмила Прокопечко, голова Доброславської територіальної громади, що на Одещині, розповіла про свій досвід жінки-очільниці громади, про виклики війни та натхнення бути саме тою, хто йде вперед у складні часи:

«Сьогодні в героїчному протистоянні України російському агресору українки очолюють відповідальні посади, де вимагається не лише професійна компетентність, але й вміння ефективно впливати та сприяти змінам у складних умовах.

Як для очільниці громади, одним із найбільших викликів є безпека її мешканців в умовах війни. Ми приймаємо важливі рішення щодо співпраці з військовими та правоохоронними органами, координуємо дії з ветеранами та ВПО, будуємо та облаштовуємо укриття, забезпечили системами оповіщення населені пункти громади та заклади освіти, підтримуємо правопорядок. Наші зусилля також спрямовані на забезпечення надійного тилу військовим та надання допомоги фронту. Ми організовуємо волонтерську діяльність, координуємо збір та доставку необхідних ресурсів, а також забезпечуємо медичну та психологічну підтримку для військових та їхніх родин.

Крім того, важливим завданням для нас є розвиток громади навіть в умовах війни. Ми знаходимо та максимально використовуємо додаткові ресурси у співпраці з міжнародними організаціями, щоб забезпечити потреби наших мешканців. Це вимагає не лише організаційних навичок, але й великої відданості та здатності мобілізувати громаду для спільних дій.

Сьогодні українські жінки-лідерки є ключовими фігурами у забезпеченні виживання та подальшого розвитку наших громад в надзвичайно складних умовах війни. Наша відданість та наполегливість підтримують дух нації та роблять нашу країну міцнішою у боротьбі за свободу та незалежність».

 

 

Тетяна Гончарук, голова Білокриницької громади Рівненської області, - про жіноче лідерство в органах місцевого самоврядування та те, що надихає її як лідерку продовжувати ефективно працювати та розвивати громаду сьогодні:

«Мій стиль лідерства – відповідально, справедливо, у синергії з оточуючими розвивати громаду, де я народилась, живу і працюю. І при цьому залишатися собою. Розумію свої цінності та цілі, знаходжу людей, з якими їх розділяю та будую партнерські стосунки. Для мене цінності – це цеглини, які дають опору, коли на мене тиснуть будь-які зовнішні виклики».

Views: 1157
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: hender
Read more: