Гендерна рівність як пріоритет: асоціації обговорюють спільний шлях
Гендерна рівність як пріоритет: асоціації обговорюють спільний шлях

Асоціації органів місцевого саомврядування традиційно беруть на себе відповідальність представляти позицію та захищати інтереси своїх громад. Саме асоціації мають потенціал активно сприяти забезпеченню рівноправної участі жінок у прийнятті рішень та розвитку політик на місцевому рівні.

Форум всеукраїнських асоціацій, що відбувся 15 жовтня з нагоди Міжнародного дня сільських жінок, об'єднав учасниць та учасників для підтримки громад та врахування потреб різних груп населення. Голови громад, жінки-депутатки та представництво місцевої влади, науковиці, партнери зі Швеції та Польщі, гендерні експерти та експертки зібрались, щоб обговорити актуальні питання та їх вирішення жінками-лідерками.

 


Карола Гуннарссон, в.о. голови Шведської асоціації місцевих рад і регіонів SALAR, речниця з міжнародних питань Ради європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR), віцепрезидентка Всесвітньої організації місцевих органів влади, привітала учасниць/-ків та представила бачення того, як  розбудова гендерної рівності може сприяти політичній участі жінок.

Окрема увага Форуму була приділена адвокації та розробці політик, зокрема міжнародному досвіду та практикам впровадження гендерної рівності. Центральним питанням обговорень стала Європейська хартія рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, яка є інструментом для зміцнення рівних прав на місцевому рівні. Координацію процесу підписання цієї Хартії громадами в Україні здійснює ВАОМС «Асоціація міст України».

«Офіційне політичне зобов'язання щодо гендерної рівності через такі Хартії є важливим кроком у виконанні місцевої відповідальності за дотримання прав людини, зокрема, гендерної рівності. Це підкреслює особисту залученість вищого керівництва, яке має супроводжувати розробку та впровадження ініціатив для забезпечення рівних прав, обов’язків та можливостей жінок та чоловіків — починаючи з власної громади», – також зазначила Карола Гуннарссон.

 

 

Досвідом лобіювання підписання Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад поділились колеги з Польщі – Катаржина Любінецька-Рожило, депутатка обласної ради Нижньої Сілезії, і Йоанна Станчик, голова Жіночого конгресу Нижньої Сілезії, Жіночої ради Вроцлава, Жіночої ради Нижньої Сілезії.

Вже понад 1900 громад із 35 країн підписали цю Хартію, зобов'язуючись впроваджувати принципи рівності в своїй роботі.

Ханна Бокандер, членкиня муніципальної ради Дандерід, голова Дандерід (2019-2024 роки), виступила на Форумі, акцентуючи увагу на важливості підтримки жінок у місцевій політиці, а також розповіла про сучасні тенденції Швеції у залученні жінок до місцевого врядування.

 

 

Світлана Спажева, заступниця голови Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, голова платформи «З питань гендерної рівності», голова Покровської громади, наголосила на стійкій прихильності Асоціації ідеям гендерної рівності та окреслила напрацювання, які зараз дозволяють розширювати ефективність роботи у цьому напрямку.

 

 

Учасниці та учасники Форуму також обговорювали, як сприяти уповноваженню жінок у місцевому самоврядуванні під час воєнного стану. Велика увага була приділена потребі менторських програм для жінок - майбутніх лідерок.

Олена Жук, віце-президентка Української асоціації районних та обласних рад, визначила ключові проблеми, над якими працює Асоціація задля уповноваження жінок.

 

 

Надія Сипало, секретар Дніпропетровського обласного відділення Всеукраїнської асоціації громад, засвідчила готовність Асоціації працювати над питаннями жіночого політичного лідерства та об’єднувати зусилля для досягнення результатів.

 

 

Олена Молошна, виконавча директорка Дніпропетровського регіонального відділення ВАОМС «Асоціація міст України», представила ключові процедурні аспекти підписання Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

 

 

В Україні Хартію вже підписали 83 територіальні громади та дві обласні ради.

Форум став гарною можливістю для розвитку співпраці між чотирма всеукраїнськими асоціаціями та посилення потенціалу громад у сфері гендерної рівності та інклюзії. 45 осіб (40 жінок, 5 чоловіків) з 34 громад п’яти областей України (Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської) долучилися до заходу.

 

 

Форум відбувся за координації шведсько-української Програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» у партнерстві з Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад. Співорганізаторами Форуму стали Національний державний інститут державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України. Окрему подяку організатори висловлюють Слобожанській селищній громаді за надання приміщення для проведення заходу.

 

Views: 65
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: hender
Read more: