Конгресові слухання: «Децентралізація. Законопроект №4298». Основні тези
Конгресові слухання: «Децентралізація. Законопроект №4298». Основні тези

Законопроект №4298 щодо реформування місцевих державних адміністрацій після остаточних консультацій, які тривають з асоціаціями органів місцевого самоврядування та іншими учасниками реформи, скоріше за все, буде повторно винесений на розгляд профільного парламентського комітету, щоб до зали Верховної Ради України на друге читання потрапив максимально узгоджений текст.


Про узгодження позицій усіх учасників реформи щодо положень законопроєкту №4298 говорили сьогодні в Києві учасники Конгресових слухань, організованих Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

За збігом, в першому читанні законопроект №4298 був ухвалений рівно три роки тому - 4 березня 2021 року. Але попри важливість цього питання, швидко ухвалити законопроект в другому читанні не вийшло.

21 лютого 2024 року профільний парламентський Комітет розглянув законопроект №4298 та рекомендував Верховній Раді України ухвалити його в другому читанні та в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, під час виступу на заході зазначив:

«Свого часу через політичні ігрища і маніпуляції в сесійній залі ми не спромоглися внести зміни до Конституції в частині децентралізації. Як наслідок, вже декілька років поспіль у питанні нагляду за законністю рішень на місцях ми шукаємо форму, яка б, з одного боку, стимулювала і допомагала розвиватися місцевому самоврядуванню, а з іншого – вкладалася в чинну систему влади. Це непросто, тому обговорення настільки розтяглися в часі. Ось і зараз маємо багато правок, тому законопроект потрібно буде повторно виносити на Комітет, щоб в результаті мати узгоджений, консенсусний варіант тексту».

При цьому Олександр Корнієнко не узявся прогнозувати, коли законопроект потрапить до зали Парламенту, бо найближчим часом народні депутати сконцентровані в першу чергу на питаннях, пов’язаних з обороноздатністю країни.

 

 

Про необхідність консенсусу у законопроекті №4298 сказав також заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба:

«У питанні нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування Україна єдина країна в Євросоюзі, де на законодавчому рівні не визначено, яким чином це має відбуватися. Майбутній закон може дати таку можливість, і ми маємо нарешті знайти спільну мову, спільні точки перетину з органами місцевого врядування з регіональною, центральною владою і вийти на компроміс».

 

 

Олена Шуляк, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, нагадала, що Комітет планував винести законопроект №4298 на друге читання ще у 2023 році, але увесь рік тривали обговорення, і рухатися так швидко, як хотілося, не вийшло.

«Під час війни ми маємо серйозніше ставитися до швидкості реформ, які впроваджуємо. Тому повинні зробити усе можливе, щоб законопроект №4298 цього року був ухвалений. Для цього ми проводимо остаточні консультації з усіма учасниками реформи, роз’яснюємо і розвінчуємо міфи. Варто пам’ятати і про те, що цей проект закону зафіксований в зобов'язаннях нашої країни як один із маркерів виконання плану реформ», - сказала Олена Шуляк.

 

 

Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вважає, що в законопроекті №4298 неможливо знайти абсолютний консенсус між усіма учасниками реформи.

«Навіть після кількох раундів і багатьох форматів консультацій неможливо знайти абсолютний компроміс, і чим далі, тим зробити це буде важче. Вважаю, в обговоренні цього законопроекту ми зробили більше, ніж навіть було можливо і максимально наблизились до консенсусних рішень. Так, наступного тижня ми ще раз проговоримо положення законопроекту з кожною асоціацією. Але я впевнений, що проголосована на Комітеті редакція є достатньо збалансованою, вона нівелювала основні ризики, на які нас вказали європейські партнери, і врахувала зауваження з боку тих асоціацій, які хотіли вести конструктивний діалог».

 

 

Щодо зауважень, які висунула Рада Європи у висновку до законопроекту, то вони, за словами Віталія Безгіна, стосувалися попередньої редакції і були враховані у тексті, рекомендованому Комітетом.

Остаточного тексту законопроекту №4298 на сайті Верховної Ради України ще немає, бо його опрацьовують юристи Комітету, але основні положення є у інфографіці.

Особливу увагу учасників слухань Віталій Безгін звернув на часовий графік реформування місцевих державних адміністрацій. Одразу після ухвалення законопроекту чинності наберуть більшість його норм, які багато в чому повторюють положення чинного закону. Після закінчення воєнного стану почне працювати Єдина комісія з відбору голів МДА і формуватися кадровий резерв. І лише через 6 місяців з дня припинення воєнного стану відбудеться запуск державної служби для голів МДА, а також активуються повноваження МДА із забезпечення законності.

Модератор слухань, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, вкотре наголосив на важливості законопроекту №4298 для усієї системи влади в Україні.

«Говорячи про реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні, ми не повинні забувати, що ефективними у нас має бути не лише місцеве самоврядування, а й державна влада. Це той баланс, на якому тримається країна, особливо в такі важкі періоди, як зараз. Місцева і державна влада мають бути партнерами, чого складно досягти в рамках чинного законодавства, з чинним розподілом повноважень. Тому сподіваюся, що цього року законопроект, який ми сьогодні вкотре обговорювали, нарешті буде ухвалений», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Участь у слуханнях взяли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних військових адміністрацій та обласних рад, органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експерти.

Відеозапис Конгресових слухань є за посиланням

Attached files:
Views: 868
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: Konhres mistsevykh ta rehionalnykh vlad
Read more: