Залишки освітньої субвенції 2023 року: чи є вони у громад насправді?
Залишки освітньої субвенції 2023 року: чи є вони у громад насправді?

Автор: Cергій Яцковський, національний експерт з місцевого самоврядування Проєкту DECIDE


Трохи історії питання

30 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив розподіл освітньої субвенції між бюджетами місцевого самоврядування на 2023 рік (Постанова КМУ №1472). Зважаючи на обсяги освітньої субвенції, постановою №1472 внесено зміни до Формули розподілу освітньої субвенції, а саме ‒ з метою розподілу кошти освітньої субвенції у межах обсягу, затвердженого у Державному бюджеті України 2023 року. Ці зміни передбачають зменшення обсягу освітньої субвенції для бюджетів громад і, як наслідок, зменшення заробітної плати педагогічних працівників.

Відповідно до змін, у 2023 році для місцевих бюджетів застосовуватиметься коефіцієнт 0,9 до обсягу освітньої субвенції. Також знижено низку коефіцієнтів, що застосовуються у Формулі для визначення обсягу освітньої субвенції. Зокрема, обсяг освітньої субвенції для місцевих бюджетів визначатиметься без урахування додаткових годин навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо для учнів І групи.

Усі пам’ятають новину від Державної казначейської служби України, що сколихнула медіапростір, про те, що станом на 01 листопада 2023 року залишки коштів освітньої субвенції становили 3,2 млрд грн, зокрема:

  • у 24 обласних бюджетах ‒ 883,3 млн грн;
  • у зведеному бюджеті м. Києва ‒ 59,7 млн грн;
  • у 369 бюджетах міських територіальних громад ‒ 1,2 млрд грн;
  • у 398 бюджетах селищних територіальних громад ‒ 492,3 млн грн;
  • у 568 бюджетах сільських територіальних громад ‒ 615,3 млн грн.

А як змінилась ситуація із залишками коштів на 01.01.2024?

4 074 206 276,94 грн ‒ саме така сума коштів освітньої субвенції залишилась на рахунках місцевих бюджетів за даними Державної казначейської служби України. Сума досить значна ‒ майже 60% місячного фонду. Але, як завжди, є АЛЕ…

Тож давайте проаналізуємо, з чого складається ця захмарна цифра. Отже.

На рахунках сільських рад залишилось 271,4 млн гривень. Це складає приблизно 6,66% від загальної суми коштів.

На рахунках селищних рад залишилось 192,2 млн гривень. Це складає приблизно 4,72% від загальної суми коштів.

На рахунках міських рад залишилось 331,27 млн гривень. Це складає приблизно 8,13% від загальної суми коштів.

На рахунках обласних бюджетів залишилось 3075 млн гривень. Це складає приблизно 75,5% від загальної суми коштів.

На рахунках бюджету м. Києва залишилось 204 млн гривень.

Як видно з наведених вище цифр, основна частина залишків освітньої субвенції за 2023 рік ‒ це обласні бюджети.

У цілому ситуація виглядала наступним чином по областям: найбільша частина коштів залишилась в бюджетах Львівської ‒ 282 млн грн, Дніпропетровської ‒ 271 млн грн, Одеської ‒ 261 млн грн. Найменше коштів залишилось на рахунках Луганської ‒ 73,8 млн грн, Миколаївської ‒ 93 млн грн, Харківської ‒ 95 млн грн.

 

Станом на 01.01.2024, на підставі даних Державного казначейства України, можна стверджувати, що основна частина залишків коштів освітньої субвенції в місцевих бюджетах припадає саме на рахунки обласних бюджетів, а не бюджетів територіальних громад. Отже, станом на 01.01.2024 ситуація виглядала наступним чином: з 282 млн грн, які залишились по Львівській області, 279,9 млн грн залишились в обласному бюджеті, з 141,9 млн грн в бюджеті Волинської області майже 136 млн грн ‒ це залишки в обласному бюджеті. Тобто громади цих та інших областей витратили практично всю суму коштів освітньої субвенції, що була отримана протягом 2024 року.

 

Детальніше це виглядає саме так:

 

 

Волинська, Тернопільська, Сумська і Кіровоградська області також мають високу питому вагу, варіюючись від приблизно 93,64% до 95,88%.

Дивлячись на ці дані, у тому числі у розрізі місцевих бюджетів, постає питання престижності професії вчителя, доплат і надбавок за престижність та інших. Адже на сьогодні, будемо чесними, заробітна плата вчителя не є тим безумовним стимулом для молоді, які вибирають майбутню професію.

Тож що стало причинами невикористання коштів освітньої субвенції в 2023 році в розрізі громад? Відповіді тут можуть бути різними і в кожного місцевого бюджету ця відповідь буде своя. Водночас у майже третини громад (431 громада) залишки освітньої субвенції складали менше 1 тис. грн. Разом з тим, у бюджетах нижченаведених громад ці суми склали відповідно:

 

Давайте підсумуємо.

На основі детального аналізу даних щодо розподілу освітньої субвенції в Україні за 2023 рік, стає очевидним, що є значна проблема з нерівномірним розподілом фінансових ресурсів між громадами. Щодо обласних бюджетів, а це стосується ряду областей, наприклад, Львівської, Дніпропетровської та Одеської областей, де залишки коштів виявились надзвичайно великими то тут потрібне розуміння причин існування таких залишків.

Значні суми невикористаних коштів у певних регіонах можуть свідчити про недоліки в плануванні та управлінні освітніми бюджетами. Це, в свою чергу, підкреслює важливість впровадження більш прозорих та справедливих критеріїв розподілу субвенцій, які б враховували реальні потреби кожного регіону та забезпечували б рівний доступ до якісної освіти для всіх здобувачів освіти. Існує очевидна потреба в ретельному аналізі використання освітніх ресурсів та в оптимізації бюджетної системи. Зусилля громад та департаментів освіти і науки ОВА повинні бути спрямовані на забезпечення того, щоб кожна гривня освітньої субвенції використовувалася з максимальною користю для розвитку освітньої інфраструктури та підвищення якості освіти по всій країні. Та мабуть, не можна не сказати про необхідність змін до формули освітньої субвенції, зокрема використання коефіцієнтів сільського та міського населення та їх застосування.

Views: 1591
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: education
Read more: