Дотримання правил етичної поведінки в органах місцевого самоврядування - презентація дослідження Ради Європи
 Дотримання правил етичної поведінки в органах місцевого самоврядування - презентація дослідження Ради Європи

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» презентували результати опитування представників місцевого самоврядування щодо запобігання корупції та дотримання правил етичної поведінки в органах місцевого самоврядування.


З інфографікою за результатами опитування можна ознайомитись за посиланням. Запис трансляції презентації можна переглянути тут.

 

Дослідження було здійснено Радою Європи за сприяння Асоціації міст України і Всеукраїнської Асоціації об'єднаних територіальних громад на замовлення НАЗК. У опитуванні взяло участь 679 представників міських, сільських та селищних територіальних громад, що охоплює майже половину територіальних громад України. Презентація дослідження пройшла за участі Голови НАЗК Олександра Новікова та Голови Офісу Ради Європи в Україні Мачея Янчака.

Опитування продемонструвало, що 86,6% органів місцевого самоврядування мають етичний кодекс та/або загальні правила етичної поведінки. 79,8% опитаних зазначили, що у раді відсутній механізм моніторингу та забезпечення виконання відповідних правил етичної поведінки. Більшість представників органів місцевого самоврядування (69,2%) виступили з підтримкою відповідальності за порушення етичних правил, за умов вдосконалення таких механізмів. Дослідження також показало, що існує потреба громад у методичній допомозі з формування ефективних заходів забезпечення етичної поведінки у місцевих радах. Зокрема, більшість опитаних підкреслили необхідність створення додаткових методичних рекомендацій, посібників та модельних кодексів з цих питань.

Виступаючи на заході, Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що одним з пріоритетних напрямків роботи НАЗК є розбудова доброчесності в органах місцевого самоврядування. Ми всі розуміємо, що майже кожен відхід від правил етики, у тому числі корупційне правопорушення, виникає через конфлікт інтересів. Основою етичних правил є принцип, згідно з яким інтереси територіальної громади завжди мають переважати над приватними інтересами посадових осіб. Відтак, презентоване сьогодні опитування має стати фундаментом для нашої подальшої співпраці та спільних дій з органами місцевого самоврядування.

Після презентації дослідження представники НАЗК та Офісу Ради Європи в Україні провели двосторонню зустріч, де обговорили ключові питання співпраці у сфері протидії корупції, лобіювання, доброчесності у судовій системі та в органах місцевого самоврядування, виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO). Крім того, домовились про подальший розвиток співпраці у межах Плану дій Ради Європи для України “Стійкість, відновлення, відбудова” на 2023-2026, зокрема в контексті зміцнення демократичного врядування.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак наголосив на незмінній підтримці України та важливості дотримання правил етичної поведінки в органах місцевого самоврядування. “Рада Європи підтримувала і буде підтримувати Україну як у боротьбі проти агресора, так і на шляху її реформ. Українська реформа децентралізації є однією з найкращих та найуспішніших в усій Європі. Демократія залежить від громадської довіри, а тому без впевненості громадян у доброчесності тих, кого вони обирають на місцях, хто приймає рішення, демократичні принципи зазнають поразки”, – заявив Голова Офісу Ради Європи в Україні.


Співпраця Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» та НАЗК здійснюється в рамках реалізації Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення, відбудова» на 2023-2026 роки, одним з пріоритетів якого є зміцнення системи доброго демократичного багаторівневого врядування в Україні, а також на виконання Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки, яка передбачає низку заходів для розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування.

Views: 517
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: anti-corruption
Read more: