Вибори після війни. Народний депутат розповів, які законодавчі зміни готуються
Вибори після війни. Народний депутат розповів, які законодавчі зміни готуються

Останніми днями увага ЗМІ прикута до законопроекту про критерії можливості/неможливості проведення повоєнних виборів. Через гучні заголовки може скластися враження, що цей законопроект, який навіть остаточного тексту не має, передбачає можливість проведення виборів і під час війни, та ще й усіх рівнів – від місцевих, до виборів Президента. Чи так це?


Про підготовку законодавчої бази до виборів після війни розповів народний депутат Віталій Безгін.

Навіщо потрібен законопроект?

Очевидним фактом є те, що різні території країни зараз знаходяться в різному безпековому, економічному, соціальному та демографічному стані. Не зміниться це і одразу після завершення війни. Базово ці функціональні типи були розподілені на рівні законодавства ще в 2022 через закон про засади державної регіональної політики.

Території, що тривалий час перебували під окупацією після звільнення будуть проходити через перехідний період від військових адміністрацій до повернення місцевого самоврядування. Фіналом цього періоду повинно стати проведення демократичних виборів і утворення нових органів місцевої влади. Для того, щоб вибори пройшли демократично, на території повинна бути гарантовані безпека та доступ до процесу. Саме критерії безпеки повинні бути відображені на рівні закону.

Це єдиний законопроект, що буде стосуватись цього перехідного періоду по поновленню самоврядування на деокупованих територіях?

Ні. Це буде пакет з 2-3 законопроектів. Крім вже згаданого проекту там точно буде нова редакція закону про військово-цивільні (цивільні) адміністрації та зміни до закону про надзвичайний стан.

Навіщо міняти закон про ВЦА?

Чинний закон поширюється тільки на території АТО/ООС, відповідно може стосуватись тільки Донецької та Луганської областей, з переліку випадає Крим та окремі тимчасово окуповані території інших областей, що треба врегулювати.

Чи існує зараз регулювання, що унеможливлює проведення місцевих виборів на окремих територіях?

Так. В 2020 році у 18 громадах Донеччини та Луганщини місцеві вибори не відбулися. Але чинне законодавство, яке наділяє повноваженнями надавати висновок щодо проведення або не проведення виборів голові обласної ВЦА містить всередині себе природній конфлікт інтересів та не містить жодних критеріїв. Що робить чинне регулювання непрозорим.

На якому етапі зараз робота над проектом та хто залучений у процес?

Відбулися перші консультації щодо першого драфту даного проекту. Процес модерує Рада Європи. 

До процесу долучені представники Комітету з питань організації державної влади,місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, ЦВК, судової гілки влади, безпекових органів, експертного середовища, ОПОРА, IFES, ЦППР.

Які безпекові критерії наразі розглядаються в проекті закону?

  • кількість та інтенсивність обстрілів в проміжку часу
  • кількість загиблих в проміжку часу
  • режим доступу до відповідної території
  • обмеження перебування на вулицях
  • функціонування правоохоронних органів
  • можливість безперешкодної діяльності медіа на території
  • і т.п.

Якого рівня виборів торкнеться цей законопроект?

Цей проект однозначно торкнеться місцевих виборів, аргументи зазначені в пунктах вище, а також торкнеться парламентських виборів, якщо однаразово для перших повоєнних виборів систему не буде змінено на закриті списки.

Views: 524
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: elections
Read more: