Підтримка бізнесу під час війни: історії успіху та інструменти підтримки для підприємців у громадах
Підтримка бізнесу під час війни: історії успіху та інструменти підтримки для підприємців у громадах

Як бізнесу знайти підтримку для відновлення та розвитку та чому важливо підтримувати місцевий бізнес – говорили в Українському кризовому медіа-центрі під час експертного обговорення на тему «Відновлення та підтримка місцевого бізнесу під час війни: інструменти та досвід Програми PEARL та Програми USAID DOBRE». Захід організували Програма PEARL та Програма USAID DOBRE спільно з Українським кризовим медіа-центром.


«Завдяки підтримці Програми PEARL зберігаються вже наявні та створюються нові робочі місця. І я вірю, що міжнародні партнери розуміють, наскільки важливою є генерація доходів і як процвітання місцевого бізнесу сприяє стабільності в громаді, – сказав Джастін Секріз, заступник директора Global Communities в Україні. – Протягом чотирьох місяців подорожей Україною більшість українських урядовців і громадських лідерів, з якими я зустрічався, намагалися надіслати меседж таким організаціям, як Global Communities. Цей меседж полягає в тому, що якщо ми дійсно хочемо допомогти вразливим верствам населення в Україні, ми повинні підтримувати малий бізнес і допомагати українцям твердо стати на ноги. Я сподіваюся, що ми зможемо донести це повідомлення до ширшої мережі донорів в Україні».

 

 

За словами Віталія Юрківа, координатора та технічного представника Програми PEARL фінансування Програми PEARL це спільнокошт працівників Global Communities. Під час створення програми спеціалісти шукали напрямок, за яким зібраний майже мільйон доларів можна було спрямувати якомога ефективніше. Від громад-партнерів Програми USAID DOBRE були запити на індивідуальну допомогу бізнесу. Тож додаткове фінансування спрямували саме на те, щоб підтримати малий та середній бізнес, який постраждав під час війни. Цільовими областями пілотного проєкту є Чернігівська та Чернівецька області.

 

 

Володимир Крижанівський, менеджер Програми PEARL, Global Communities, розповів, що грантовий конкурс тривав шість місяців.

«Наша мета – підтримати бізнес в Україні: щоб люди могли реалізувати свої ідеї і працювати офіційно, а бізнес, який уже діє  і платить податки, міг розширитися. Було передбачено три типи грантів у залежності від розміру підприємства та того, скільки робочих місць допоможе створити розвиток цього бізнесу. Ми прагнули, щоб бізнес розвивався і розширювався, але для нас було дуже важливо, щоб це давало робочі місця. Загалом надійшло 134 заявки – всі вони втричі перевищували бюджет Програми PEARL. Нам вдалося підтримати 43 проєкти, а це понад 40 нових робочих місць. Ми не ставили вимог щодо видів діяльності, які готові підтримати. Найбільше проєктів було про виробництво продуктів харчування, сільське господарство та рибальство, промислове виробництво тощо».

 

 

Більше про підсумки конкурсу можна переглянути у презентації спікера за лінком.

У Вижницькій громаді Чернівецької області є одразу 10 проєктів-переможців. За словами Сергія Колотила, заступника міського голови, це вдалося завдяки ефективній комунікації бізнесу та влади, яка допомагає підприємцям у опрацюванні їхніх ідей.

«Коли в Україні почалася повномасштабна війна, наша громада працювала над тим, щоб представники бізнесу мали інформацію про державні програми підтримки чи можливості міжнародних партнерів. Ми також активно працювали над тим, щоб залучити в нашу маленьку громаду релокований бізнес. Нам вдалося знайти спільну мову з представниками 7 бізнесів, які змушені були виїхати із зони бойових дій. Зі свого боку громада надає їм всебічну підтримку, в тому числі консультаційну та інформаційну. Ми намагаємося знайти для підприємців різні грантові кошти. У громаді працює консалтингове агентство, яке допомагає готувати документи на різні програми. Програма PEARL підтримала 10 бізнесів у нашій громаді. А через урядовий проєкт «єРобота» вдалося залучити кошти для 50 підприємців», – зазначив Сергій Колотило.

 

 

Світлана Карацюба, представниця фермерського господарства «Зелена ложка» із Коропської громади Чернігівської області, розповіла, що завдяки допомозі Програми PEARL їм вдалося запровадити виробництво нової продукції.

«Ми мали органічну ферму. Після початку повномасштабної війни всі місцеві переробні підприємства зупинилися і ми не знали, куди здавати молоко. І зрозуміли, що потрібно створити можливість переробки. Ми не претендували на велике й дороге обладнання. Але навіть на міні-обладнання вільних коштів у нас не було, тому почали шукати можливість залучити додаткові ресурси. На слуху були грантові проєкти, але для нас вони здавалися захмарною нереальною мрією. Завдяки підтримці Програми PEARL ми зробили ремонт та закупили обладнання. Тепер можемо переробляти молоко на всю лінійку молочних продуктів. Це продукти для нашого локального ринку й ми  передаємо замовлене поштою чи транспортом в інші міста країни. Також почали виробляти живу олію холодного віджиму. Ми робимо продукти не тільки смачні й корисні, без добавок, «хімії», які виготовлені з органічних або тільки натуральних інгредієнтів. Наша філософія – ми виробляємо виключно натуральні продукти».

 

 

PEARL (Пілотний проєкт для раннього відновлення та добробуту) – це 6-місячна програма з бюджетом у розмірі майже 600 тис. дол. США, що виконується та фінансується міжнародною організацією Global Communities (Глобал Ком’юнітіз) в Україні. Метою PEARL є надання допомоги особам і бізнесу, які постраждали від війни. Для цього на конкурсній основі надано гранти фізичним особам-підприємцям та малому і середньому бізнесу, які зазнали негативного впливу війни (втрачене або пошкоджене майно, вимушена релокація, порушена логістика, зменшені продажі, міграція працівників та інші обставини). Крім цього, в межах PEARL бізнеси отримали інформаційну та консультаційну експертну підтримку.

Views: 675
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: business
Read more: