Ворохтянська громада налагодила партнерство з румунською комуною Чугуд
Ворохтянська громада налагодила партнерство з румунською комуною Чугуд

Днями відбулася офіційна церемонія підписання меморандуму про співпрацю між представниками румунського муніципалітету Чугуд та Ворохтянської територіальної громади. Подію провели онлайн на базі регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області в рамках ініціативи «Мости довіри».


Голова румунського міста Чугуд Георге Даміан та голова Ворохтянської селищної ради Олег Дзем’юк презентували свої муніципалітети і підписали меморандум за допомогою електронного цифрового підпису.

Цьому передувало стажування двох представників Ворохтянської громади у румунському муніципалітеті. За сприяння «U-LEAD з Європою» українські фахівці протягом тижня вивчали досвід своїх колег у наданні адміністративних послуг, реалізації міжнародних проєктів, управлінні освітою, культурою та іншому.

«Розвиток міжнародних партнерств є важливими інструментом посилення нашої спроможності в умовах війни. Така співпраця сприяє обміну кращими практиками, створює передумови для залучення коштів європейських фондів. У муніципалітету Чугуд можна навчитися багатьом речам, зокрема запровадженню концепції «Smart Village» та цифровізації послуг. У Румунії ця комуна займає лідируючі позиції у запровадженні цифрових інструментів у свою діяльність. Ми в U-LEAD активно долучилися до започаткування цього партнерства завдяки співпраці з асоціацією NALAS. Сподіваємося, ця співпраця принесе чимало користі обом муніципалітетам», – наголосив заступник керівника відділу регіональної діяльності U-LEAD Микола Сюсько.

Голова Ворохтянської територіальної громади Олег Дзем’юк розповів про ідею партнерства:

«Ми були надзвичайно зацікавлені у співпраці з румунським муніципалітетом, у якому наших працівників гостинно прийняли на стажування. У такий складний для нашої держави час нам необхідна співпраця з європейськими колегами, які надають Україні чимало допомоги. Переконанні, що досвід комуни Чугуд буде цікавим та корисним для нашої громади. Ми готові співпрацювати, переймати досвід та ділитися своїми здобутками», – поділився селищний голова.

За його словами, для Ворохтянської громади важливо перейняти досвід муніципалітету Чугуд у залученні грантових коштів. Він зазначив, що спільно з румунською комуною можна готувати проєктні заявки на міжнародні фонди. Саме це визначено пріоритетним у подальшій співпраці обома сторонами.

«Ми хотіли б співпрацювати з румунськими колегами також і в галузі освіти. Не менш важливим є водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами та інша господарська діяльність. Надзвичайно цікавого подивитися роботу у цих напрямах в Чугуді та перейняти певні практики для Ворохтянської громади», – розповів Олег Дзем’юк.

Окремо обговорили туризм як ще одну галузь, в якій українська та румунська громади можуть співпрацювати. Ворохтянська громада має досить розвинену туристичну інфраструктуру, що приносить чимало коштів у місцевий бюджет.

Голова румунської комуни Чугуд Георге Даміан висловив підтримку українському народу та наголосив на готовності співпрацювати з Ворохтянською громадою задля спільного розвитку:

«Для нас важливими є підготовка та реалізація спільних проєктів, які фінансуватимуться міжнародними фондами. Йдеться не лише про локальний рівень громади, а й про більші території та регіони. Ми маємо певний досвід у цій сфері, тому віримо, що така кооперація дасть нам багато користі. Особливо, якщо ми будемо співпрацювати у трикутнику місцевий уряд, громадськість та бізнес», – додав Георге Даміан.

Мер румунського міста погодився, що туризм, проєктний менеджмент та освіта повинні стати стовпами майбутньої співпраці між двома муніципалітетами.

Олег Дзем’юк запросив румунських колег відвідати Ворохтянську громаду на рівні офіційних делегацій, ознайомитися з її місцевістю і діяльністю.

Сторони домовилися взяти час для напрацювання ідей проєктів і конкретніших пропозицій, які стануть основною для міцного партнерства.

Views: 394
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: partnership
Read more: