«Я залишаюсь» - в ефірі телеканалів покажуть документальний проєкт про стійкість людей і громад під час війни
«Я залишаюсь» - в ефірі телеканалів покажуть документальний проєкт про стійкість людей і громад під час війни

Команда медійників спільно з Центром Суспільних Ініціатив «Перспектива» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» створила 6-серійний документальний проєкт «Я залишаюсь», який скоро вийде в ефірі українських телеканалів. Основна ідея проєкту - показати силу об’єднання місцевої влади, бізнесу, ініціативних людей тощо для того, щоб розвивати свою громаду, в яких би умовах вона не опинилася.


Створюючи документальний проєкт «Я залишаюсь», автори хотіли не просто розказати щемливі та надихаючі історії, а й показати конкретні приклади та можливі моделі українського громадянського активізму.

 

 

Олексій Орловський, директор Програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» вважає, що важливо мотивувати людей та піднімати їхній дух, надихати повертатись, залишатись в Україні, створюючи належні умови для цього на рівні держави, на рівні громад. На це впливає, зокрема, ефективна співпраця громадського сектору, місцевого самоврядування та медійників.

Анна Слюсаренко, авторка ідеї та продюсерка проєкту, розповіла, що творча команда побувала і в прифронтових громадах, і деокупованих, і тилових:

  • Шевченківська громада Миколаївської області,
  • Новобасанська громада Чернігівської області,
  • Охтирська громада Сумської області,
  • Опішнянська громада Полтавської області,
  • Хотинська громада Чернівецької області,
  • Коломийська громада Івано-Франківської області.

Через історії цих громад автори проекту намагалися показати проблеми, які стоять перед невеличкими містами й селами, а також можливі рішення. І все це - звичайною людською мовою, з конкретними прикладами.

…Випікали хліб в окупації, бо не було що їсти. А потім подалися на грант на розвиток власної справи – і тепер мають невелику пекарню та продають хліб в селі.

…Коли крізь їхні села проходила лінія фронту, зорганізувалися в команду добровольців і гасили пожежі буквально голими руками. Тепер працюють вже в формі, з кількома пожежними машинами і тримають свій полум’яний фронт.

…Збирали урожай навіть коли від снарядів займалися поля. Провели посівну на мінних полях попри втрату техніки.

…Побудували не просто тимчасове житло для ВПО, а знайшли спосіб, як інтегрувати переселенців у громаду – надати робочі місця і будинки з правом переходу у власність через 5 років.

…Коли в селі загинув очільник та директор школи, жінка, котра поховала чоловіка, зібрала себе в кулак і стала старостою села.

…Хлопчик, чиє село зруйнували, і який знявся у кліпі Imagine Dragons, стояв з ними на одній сцені в Польщі, не хоче жити ніде, окрім як в рідному селі. Тепер йому будують новий будинок, де він матиме власну кімнату.

…Мама загиблого льотчика, яка всі отримані державні кошти після смерті сина вкладає в реабілітаційний центр, бо тепер всіх військових називає своїми синами.

…Працівники розбомбленої ТЕЦ, які лагодили її під час авіанальотів і знайшли спосіб, як повернути мешканцям світло й тепло.

…Ентузіаст, який виростив цілий дендропарк з насіння на місці, де колись розвалювались старі хати в чагарниках.

...А також ті, хто відновлює старе гончарне ремесло. Оцифровує врятовані музейні колекції. Зберігає національну ідентичність.

І ще багато історій, які об’єднує любов до країни та відчуття відповідальності за неї, увійшли в цикл документальних програм «Я залишаюсь».

Громади України мають чимало гідних історій, вартих того, щоб про них розповісти, і навіть перейняти певний досвід.

Views: 2779
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: war stories
Read more: