Громади прагнуть впроваджувати ефективні практики поводження з відходами

Вікторія Бачкай вже три роки працює начальницею відділу ЖКГ та благоустрою Виноградівської міської ради, що на Закарпатті. Пані Вікторія ще до цього давно приділяла багато уваги довкіллю та цікавилася темами екології. А на нинішній посаді прагне дізнаватися про нові інструменти та здобувати нові навички у сфері управління відходами.

Тому, коли Вікторія дізналася про Школу муніципального менеджменту відходів, яку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізувала ГО «Еколтава», з радістю взяла участь у навчанні.

«Найбільшим викликом в громаді є те, що люди не знають і мало переймаються поводженням з відходами. Попри те, що ми вже створили систему збору та утилізації сміття в усіх наших населених пунктах, лише половина мешканців користуються цією можливістю. Деякі мешканці навіть створюють власні сміттєзвалища, забруднюючи землю, ліси, річки – і так впливають на власне ж здоров'я. Нам потрібно підвищувати обізнаність жителів  та змінювати їхню поведінку», – каже Вікторія Бачкай.

Під час Школи муніципального менеджменту упродовж трьох місяців Вікторія Бачкай та її колеги дізналися від експертів про нововведення у законодавстві щодо управління відходами, найкращі іноземні практики, розробку цільових програм, комунікацію з мешканцями тощо.

За результатами навчання в Школі муніципального менеджменту відходів і з менторством експертів громади тепер напрацьовують дорожні карти управління відходами. А чотири громади розробляють ще й план управління відходами.

«Школа дала фундаментальну основу, яку громади можуть надалі використовувати у своїй роботі. Цей проєкт має продовжуватися, розширюватися і залучати якомога більше громад», – підсумовує Вікторія.

Загалом навчання у Школі муніципального менеджменту відходів пройшли представники органів місцевого самоврядування 65 громад із семи областей України: Рівненської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Волинської, Полтавської та Одеської.

Як вільні слухачі до теоретичних лекцій також приєдналися учасники з Харківської, Сумської, Миколаївської, Чернігівської, Хмельницької, Вінницької, Дніпропетровської областей.

Views: 752
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: garbage
Read more: