Питання безпеки стануть основою стратегій розвитку громад – тези обговорення
Питання безпеки стануть основою стратегій розвитку громад – тези обговорення

Якщо до повномасштабного вторгнення акцент у розвитку територіальні громади робили на якості та доступності послуг, то тепер додався і вийшов на перший план третій компонент - безпека. Усі плани місцевої влади мають відтепер ґрунтуватися на безпеці жителів громад.


Про це мова йшла під час круглого столу на тему: «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян», який відбувся сьогодні в Луцьку.

Під час круглого столу обговорили стан безпекової ситуації в територіальних громадах Волинської області, а також актуальні напрями співробітництва органів публічної адміністрації та громадськості у питанні забезпечення ефективного функціонування системи безпеки та захисту населення.

«Нам доведеться надовго змінювати підходи до створення безпечного середовища. 24 лютого змінило все. Безпека - безальтернативний пріоритет. Укриття та центри безпеки - невід'ємна складова спроможності громад. Питання, які ми сьогодні обговорюватимемо, будуть актуальними ще довго, бо навіть після перемоги усі загрози не зникнуть», - сказав Віталій Безгін, модератор заходу, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

 

Про роль органів місцевого самоврядування у процесі формування системи безпеки сказав В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України:

«Очевидно, що безпека всієї держави складається з безпеки кожної громади. Органи місцевого самоврядування мають широкі повноваження зі створення безпечного середовища на своїй території. Але ще півтора роки тому ми не надавали цьому аж такого великого значення, а говорили частіше про надання якісних і доступних послуг. Сьогодні ж основний акцент ми змушені робити на тому, щоб при наданні послуги обов’язково враховувались питання безпеки. І це дійсно стосується усіх послуг: освітніх, медичних, соціальних, адміністративних, житлово-комунальних та інших. Маємо дбати про безпеку інфраструктури, безпеку ведення бізнесу, безпеку природнього середовища, дозвілля, а також враховувати безпековий компонент у комунікаціях. Очевидно, що першочергово враховувати усі ці питання у планах розвитку громад доведеться ще довго. Звісно, ми впевнені в нашій перемозі, але ворог ще нескоро дасть нам спокій. Тому ми завжди повинні думати про безпеку».

 

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила:

«Кожна громада повинна не просто мати центр безпеки і надавати відповідні послуги, вона повинна мати загальну програму, яка б враховувала всі можливі надзвичайні ситуації, що можуть бути характерними для цієї громади. Кожна громада унікальна, і саме особливості територій треба враховувати, щоб створити максимально безпечне середовище. Міжнародний досвід показує, що в підтримці безпеки в країні ключову роль відіграє саме місцеве самоврядування. Наш комітет завжди готовий спільно з громадами напрацьовувати оптимальну нормативно-правову базу, яка буде надавати можливість місцевому самоврядуванню втілювати найкращі практики, котрі стосуються безпеки в їхніх громадах».

 

 

Учасникам заходу також представили Концепцію формування центрів безпеки в територіальних громадах Волинської області, напрацьовану громадською організацією «Товариство дослідників України».

«Волинська область наразі є лідером в Україні з формування місцевих пожежно-рятувальних підрозділів. В кожній громаді на Волині є місцева пожежна команда - або державна, або добровільна. За нашими підрахунками, в області варто побудувати ще лише чотири центри безпеки, щоб охопити послугою максимальну кількість жителів», - повідомив голова Товариства дослідників України Павло Остапенко.

За його словами, моделювання розміщення таких центрів по регіонах і країні загалом необхідне в тому числі і для того, щоб ресурси, які, як завжди, обмежені, були правильно розподілені.

 

 

Учасники круглого столу часто зверталися до тези про економічну доцільність створення центрів безпеки в кожній громаді. У Міністерстві розвитку громад і територій нагадали, що невеликим громадам, особливо сільським, варто для створення безпекового середовища використовувати механізм співробітництва, який дозволяє декільком сусіднім громадам реалізовувати великі проекти і спільно надавати послуги.

Сергій Демидюк, т.в.о. начальника головного управління ДСНС у Волинській області, порадив при створенні місцевих пожежних команд використовувати змішану форму – поєднувати пожежників ДСНС з добровольцями.

«Добровільний пожежний рух – це європейська практика. Добровольці - це небайдужі громадяни, які вирішили зробити свій внесок у забезпечення безпеки в громади. Вони не лише допомагають ефективніше використовувати ресурси, а й формувати культуру безпеки в громадах. Крім того, такі ініціативи готові підтримувати наші зарубіжні партнери, ділитися і досвідом, і сучасним обладнанням», - сказав він.

 

 

Назар Збіглей, радник заступника керівника Офісу Президента, серед іншого зазначив:

«В сьогоднішніх умовах маємо формувати нові критерії безпеки громадян. Ці критерії слід напрацьовувати у взаємодії державної влади місцевого самоврядування та громадськості. Спільна робота має бути спрямована в першу чергу на попередження небезпек. І велику роль тут відіграє координація усіх учасників. Результатами таких зустрічей, як сьогодні, мають бути конкретні пропозиції і законодавчі ініціативи, які б дозволили прибрати усі перешкоди на шляху до створення безпечного середовища в громадах».

Переглянути виступи усіх учасників можна у відеозаписі: 

 

 

Захід організував парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Нагадаємо, перший регіональний захід на тему взаємодії державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян відбувся 11 вересня в Рівному – більше про нього є тут.

Views: 2116
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: safety
Read more: