Безпека жителів: ще десятиліття це питання буде головним у плануванні розвитку територій та громад – тези з обговорення
Безпека жителів: ще десятиліття це питання буде головним у плануванні розвитку територій та громад – тези з обговорення

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну тема безпеки в громадах буде важливою для всіх ланок врядування на найближчі десятиліття.


Про це говорили учасники круглого столу: «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян».

Захід організував Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, ГО «Центр політико-правових реформ» за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

«До повномасштабної війни ми говорили про безпеку в громаді, маючи на увазі створення інфраструктури, надання якісних послуг, але точно не будівництво укриттів і захист від ворожих атак. Зараз у нас змінюються уявлення про формування безпекового простору. Кожен з нас хоче відчувати себе у безпеці скрізь – вдома, на роботі, в дорозі, на відпочинку. Тому саме на безпеці жителів ґрунтуються сьогодні стратегії розвитку громад та територій. Це ставить перед органами місцевого самоврядування і державною владою додаткові завдання. І ці завдання – на роки або й десятиліття, бо агресивний сусід, на жаль, швидко нікуди не дінеться. Вирішити ці питання можливо лише у співпраці і за умови чіткої координації усіх рівнів влади», - зазначив під час заходу В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

 

 

Голова Товариства дослідників України Павло Остапенко у своєму виступі зазначив, що варто актуалізувати питання створення в громадах центрів безпеки для захисту жителів від пожеж та надзвичайних ситуацій, дотримання громадської безпеки, надання своєчасної медичної допомоги. Він представив дослідження, в якому йдеться, що зараз в Україні створено 3038 пожежно-рятувальних підрозділів і поза зоною оперативного реагування залишаються 1,83 млн жителів громад. У разі розширення мережі до 4011 пожежно-рятувальних підрозділів та центрів безпеки, що є проектно оптимальним, ця чисельність знизиться до 600 тисяч. Отже, вирішення цього питання потребує великих зусиль регіональної та місцевої влади, зокрема - розширення співпраці з міжнародними партнерами.

 

 

Під час круглого столу експерти Центру політико-правових реформ представили концепцію «Безпечна громада», в котрій зокрема йшлося про необхідність децентралізації сфери безпеки та правопорядку.

«Стосовно тез про те, що Україні потрібно децентралізувати сферу безпеки та поліції, моя відповідь проста: ніколи це не матиме підтримки в чинному парламенті. Єдина модель, яка має перспективи в цій країні, це та, яку раніше пропонували Міністерство внутрішніх справ та Мінрегіон. Вона передбачає розширення мережі органів правопорядку і їхнє подвійне підпорядкування – МВС та органам місцевого самоврядування», - сказав Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

 

Учасники обговорення торкнулися ще однієї важливої теми - міжрегіонального співробітництво в сфері екстреної медицини.

«Будемо звертатись до Міністерства охорони здоров’я з пілотним кейсом на основі Рівненської та Волинської областей», - анонсував Віталій Безгін.

Також під час круглого столу акцент був зроблений на підтримці громадами української армії, на необхідності створення легального шляху підтримки Збройних сил України органами місцевого самоврядування під час воєнного стану. Для цього Парламент має ще до початку нового бюджетного періоду ухвалити законопроект №9559-д (більше про законопроект є ТУТ).

 

 

Відеозапис круглого столу є за посиланням:

 

 

Переглядів: 1115
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: безпека
Читайте також: