Закупівлі для ЗСУ – законопроект, який спростить процедури для громад, можуть ухвалити одразу в цілому
Закупівлі для ЗСУ – законопроект, який спростить процедури для громад, можуть ухвалити одразу в цілому

29 серпня Парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проект Закону №9559-д «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».


Законопроект пропонує дозволити органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану.

За словами одного з авторів законопроекту, народного депутата України, члена парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Микиші, законодавча ініціатива надійшла безпосередньо від органів місцевого самоврядування, адже вже зараз частина з них хоче закуповувати і передавати захисникам та захисницям все необхідне, але справедливо побоюється це робити, інша частина вже допомагає армії, але також не в захваті від перспективи можливих проблем із аудиторською та податковою.

«Саме тому додали в перехідні положення, що ця норма діє на всі закупівлі для сектору безпеки і оборони, що здійснили ОМС починаючи з 24.02.2022 року», - зазначив Дмитро Микиша.

Важливо також, що для реалізації цих норм та оперативних дій місцевого самоврядування з виділення коштів для ЗСУ, народні депутати планують повернути норму про можливість проведення засідань місцевих рад онлайн. Ця норма діяла під час карантину і була відмінена разом із Постановою Кабміну про скасування карантину в Україні наприкінці червня. Але передбачено, що стосуватиметься вона лише депутатів, які перебувають на території України (на підконтрольній території).

Також зазначено, що онлайн-засідання місцевих рад не можуть стосуватися земельних питань.

«Крім того, у цей законопроект закладена норма, яка дозволяє головам громад обіймати посади начальників військових адміністрацій, щоб потім до них не було питань з боку, в тому числі, антикорупційних органів», - додав Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету.

Переглядів: 1642
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: