Які в Україні існують форми локальної демократії, чи працюють вони і чи потребують удосконалення – результати дослідження
Які в Україні існують форми локальної демократії, чи працюють вони і чи потребують удосконалення – результати дослідження

9 жовтня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з громадською організацією «Центр політико-правових реформ» презентував дослідження «Існуючі форми локальної демократії та механізми їх правового регулювання».


Проводилося дослідження, щоб зрозуміти, як в подальшому варто удосконалити законодавство для максимально широкого залучення жителів громад до вирішення питань місцевого значення та поглибленню діалогу між владою та громадою.

Автори дослідження сформулювали також низку рекомендацій органам державної влади та органам місцевого самоврядування з уніфікації законодавства в частині використання форм локальної демократії, адаптації законодавства про форми локальної демократії до викликів режиму воєнного стану, посилення відповідальності в питаннях дотримання законодавства щодо локальної демократії тощо.

"Локальна демократія - це можливість впливати на прийняття рішень на рівні громад. Це вкрай актуально для розвитку України як демократичної держави. На жаль, дослідження демонструє, що в нас є певні прогали і в законодавстві, і в роботі міністерств, і в актах органів місцевого самоврядування. Щодо законодавства, хочу запевнити, що ми активно працюємо в цьому напрямку, і сподіваюсь, невдовзі Верховна Рада ухвалить закони про публічні консультації та про народовладдя на рівні місцевого самоврядування", - прокоментувала Аліна Загоруйко, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету .

 

 

Нагадаємо законопроекти №6319 та №8263, які мають удосконалити механізми участі громадян у розвитку своїх громад, входять до нашого списку важливих законопроектів, які Парламент може прийняти вже цього року. 

 

«Вже стало традицією Комітету цього скликання приймати рішення на підставі досліджень та аналізу, що, вочевидь, сприяє ефективності законодавчого процесу та реалізації контрольної функції Комітету. Участь народних депутатів у постановці дослідницьких завдань – це новація і, зрештою, успіх у продовженні децентралізаційних процесів», - вважає Олена Бойко, авторка дослідження, кандидат державного управління, експерткаЦентру політико-правових реформ.

 

 

Одна з частин дослідження – це опитування представників органів місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади.

За словами Олени Бойко, учасники опитування визнали найпопулярнішими і ефективними формами безпосередньої демократії громадські слухання, звернення, загальні збори. А 28,4% опитаних зазначили, що потрібні зміни законодавства для підвищення ефективності форм локальної демократії. Основні з них:

  • уніфікація законодавства щодо форм локальної демократії,
  • прийняття Закону України «Про місцевий референдум»,
  • удосконалення виборчого законодавства,
  • адаптація законодавства про форми прямої демократії до викликів режиму воєнного стану,
  • удосконалення організаційного механізму щодо громадських (публічних) консультацій,
  • спрощення процедури утворення органів самоорганізації населення,
  • удосконалення процедури проведення загальних зборів,
  • посилення відповідальність в питаннях дотримання законодавства щодо локальної демократії тощо.

«В умовах воєнного стану, очевидно, що не всі форми місцевої демократії взагалі зараз функціонують. З іншого боку, ми використали цей час, щоб провести дослідження та відшукати варіанти й методи участі громадян в діяльності та функціонуванні місцевого самоврядування», — зауважив медератор обговорення, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Завантажити дослідження (PDF, 1,5 МБ)

Захід відбувся в інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Відеозапис заходу:

 

 

Views: 1017
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: participation of citizens
Read more: