Андреас Кіфер та Сергій Чернов дали оцінку процесу децентралізації

У прес-центрі Будинку рад пройшов Брифінг Голови Харківської обласної ради Сергія Чернова та Генерального секретаря Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи пана Андреаса Кіфера.

На запитання досвід реформ якої країни найкраще застосувати в умовах України Андреас Кіфер відповів: «Рада Європи не змушує країни рухатися в певному напрямку, та не може запропонувати одну конкретну модель. На регіональному рівні існує структура, коли влада певних регіонів зіставляється з владою цілої країни, як, наприклад, це є в Бельгії, Німеччині та Швейцарії. Та існує і досвід, коли певні адміністративні регіони стають все більш політичними, як, наприклад, досвід Франції. Ми пропонуємо кожній країні самостійно шукати шлях, який підходить саме для неї, визначивши заздалегідь, які ж завдання мають бути вирішені на регіональному рівні».

Він також наголосив: «Досвід Польщі має бути корисним для України та надихати її. Тобто місцеві органі влади мають вирішувати ті питання, які відповідають саме їх повноваженням. Вирішувати ефективно для громад – це не значить діяти на місцевому рівні».

Андреас Кіфер також додав, що Рада Європи незадоволена процесом прийняття рішень, який спостерігається у Верховній Раді України: «Зараз і досі не надаються певні можливості та повноваження місцевим та регіональним органам влади».

На запитання про хід проведення реформ у Харківській області Сергій Чернов відповів: «Харківщина – це не окрема територія, на якій можливе самостійне проведення реформ. Головним для нас все ж лишається рух шляхом децентралізації, проведення реформ місцевого самоврядування. Ми повинні Європейську Хартію місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала в 1997 році, в повному обсязі втілити у національне законодавство».

Голова обласної ради також наголосив: «На базовому рівні, на рівні сіл і міст, сьогодні місцеве самоврядування є, але Хартія залишається невиконаною в частині створення повноцінного місцевого самоврядування на регіональному та субрегіональному рівнях, тобто на рівні областей і районів. І саме зміни до Конституції, які Верховною Радою проголосовані у першому читанні, є відповіддю на цю потребу».

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської обласної ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...