Допомога війську і чіткі правила гри: чого громади чекають від законотворців у 2023 році – головні тези Форуму
Допомога війську і чіткі правила гри: чого громади чекають від законотворців у 2023 році – головні тези Форуму

Що буде з «військовим» ПДФО і який відсоток з ПДФО зараховуватиметься до бюджетів громад; як і коли будуть законодавчо врегульовані питання видатків громад на оборону та безпеку; чому важливо змінити горизонтальне вирівнювання і повернути освітню субвенцію; чи є законопроекти про зміни адміністративно-територіального устрою – про це і не тільки говорили учасники і учасниці Форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний».


Захід був організований ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Участь у заході взяли близько 200 осіб, серед яких: народні депутати України, урядовці, представники органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій. Близько 1000 представників органів місцевого самоврядування приєдналися до перегляду онлайн-трансляції Форуму.

Вітаючи учасників, Джеймс Хоуп, директор місії USAID в Україні, зазначив, що США будуть і надалі всіляко підтримувати децентралізацію в Україні разом з міжнародними партнерами:

«Сполучені Штати надалі підтримуватимуть децентралізацію в Україні. Ми працюємо разом з нашими партнерами на національному, регіональному та місцевому рівнях. Зараз, як ніколи, ми бачимо важливість активних, сильних і прозорих органів місцевого самоврядування по всій країні, які реагують на виклики війни, що триває. Органи місцевого самоврядування спільно з місцевими жителями організовують територіальну оборону, піклуються один про одного, забезпечують продовольством потребуючих навіть у найменших громадах. Органи місцевого самоврядування разом із національними партнерами відновлюють будівлі та інфраструктуру після жахливих атак. Органи місцевого самоврядування прийняли тисячі своїх переміщених співвітчизників. Один із найкращих способів вирішення проблем місцевих органів влади в нинішніх умовах, а також у майбутньому — це ефективне законодавство. У цій війні Україна продемонструвала свою здатність здійснити складні реформи, які є критично важливими не лише для задоволення сьогоднішніх потреб, але й для перемоги у майбутньому та просування інтеграції до Європейського Союзу. Сьогоднішній день є важливим кроком у цьому процесі. Ми зібрали зацікавлених сторін на національному та місцевому рівнях, щоб обговорити пріоритети порядку денного децентралізації перед майбутньою сесією Верховної Ради України».

 

 

Під час Форуму Олександр Корнієнко, перший заступник Голови Верховної Ради України, зазначив, що децентралізація завжди була в Топ-5 пріоритетів для цього скликання Парламенту, і порядок денний 2023-24 років також включатиме децентралізаційні ініціативи.

Серед головних завдань Парламенту на майбутнє в частині децентралізації народний депутат назвав впорядкування адміністративно-територіального устрою з поправкою на воєнний стан і наслідки війни; відбудову та відновлення громад; нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування; вирішення питання ПДФО.

 

 

Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України, повідомив, що зараз Міністерство розробляє проект дорожньої карти реформи з децентралізації з залученням широкого кола експертів, представників всеукраїнських асоціацій ОМС, профільного парламентського комітету та продовжує діяти в рамках декларації про належне демократичне врядування, затвердженої Радою Європи.

За його словами, важливим завданням Міністерства є відновлення роботи місцевого самоврядування на деокупованих територіях, зміцнення спроможності громад та підготовка до викликів євроінтеграції.

 

 

Також серед пріоритетів Міністерства – унормування діяльності місцевих державних адміністрацій, розмежування їхніх повноважень з органами місцевого самоврядування.

«Законопроект №4298 повинен забезпечити формування механізмів координації між органами влади, а також переформувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу задля здійснення нагляду за законністю місцевого самоврядування, що забезпечить систему стримувань та противаг», –  сказав Олександр Кубраков.

За його словами, все, що можна робити без змін до Конституції в частині децентралізації, Міністерство намагається робити.

Також Олександр Кубраков зазначив, у 2024 році Міністерство разом з органами місцевого самоврядування має забезпечити відновлення місцевого економічного розвитку.

«У 2022 році ми вимушено фокусувалися на проектах виживання. У 2023 році змогли розпочати відновлення об’єктів критичної, соціальної інфраструктури та житла. У 2024 році маємо сфокусуватися на проектах, які допоможуть відновити економічну спроможність громад та регіонів, дозволять бізнесу відновити роботу у звільнених та найбільш постраждалих громадах. І ключовим KPI для нас буде створення робочих місць», – сказав Міністр.

До питання фінансового забезпечення громад та податків, на думку Міністра, треба підходити обережно, з урахуванням воєнного стану.

Олександр Кубраков також сказав, що на законодавчому рівні потребують вирішення, зокрема, питання надання права всім громадам, а не лише міським, здійснювати  муніципальні запозичення, а також питання передачі органам місцевого самоврядування повноважень щодо адміністрування місцевих податків.

«Крім того, зараз ми вивчаємо питання нарахування ПДФО за місцем проживання робітників. Плануємо спільно з міжнародними партнерами провести відповідне моделювання, щоб прийняти обґрунтоване рішення», – повідомив Міністр.

Олена Шуляк, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, більше уваги у своєму виступі приділила питанням відновлення інфраструктури.

«Для нас процес відновлення нерозривно пов'язаний з євроінтеграцією. Ми розраховуємо, що вже цієї осені розпочнеться офіційний перемовний процес і Україна ще на один крок наблизиться до членства в ЄС. Коли ми говоримо про відновлення, ми не забуваємо принцип: «будувати краще, ніж було». І тут наші цілі з міжнародними партнерами співпадають на 100%», – сказала голова парламентського Комітету.

Більше про плани Комітету з відновлення та розвитку громад, а також про законодавчі зміни для відбудови у презентації Олени Шуляк.

 

 

Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, зазначила, що, говорячи про відновлення, Міністерство фокусується саме на інституціях, на їхній спроможності планувати і втілювати плани в життя.

«Хочеться не лише виконати певні зобов’язання перед міжнародною спільнотою, отримати гроші і якось пережити ще один рік, хочеться нарешті навести лад у своїй хаті, навести лад зі своїми програмними документами. Для цього маємо слухати одне одного і працювати синхронно.

У нас є Ukraine Plan, Стратегія регіонального розвитку, дорожня карта реформи місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою. Коли ми зараз оновлюємо ці документи, є шанс їх синхронізувати, щоб вони посилювали одне одного. Маємо для цього жорсткі часові рамки: дедлайн – кінець жовтня 2023 року. Якщо цього не зробимо, система планувальних документів в Україні може не запрацювати», – сказала Олександра Азархіна.

 

 

За її словами, центральна влада має чути громади і орієнтуватися на їхні потреби.

«Минулого року ми отримали новий інструмент – План відновлення і розвитку регіонів, який відштовхується саме від потреб громад. Також ми хочемо, щоб повноцінно запрацював принцип: немає планів без грошей, немає грошей без планів. Так ми вийдемо на інший рівень планування і якості політики. І, судячи з опитувань, 2/3 громад планують розробляти комплексні програми», – зазначила заступниця Міністра.

Щодо фінансових питань, а також питань податків і зборів, в тому числі ПДФО, на думку Олександри Азархіної, рішень, які усім сподобаються, напрацювати не вдасться.

«Ми знаємо, що ці рішення не будуть простими, але ухвалювати їх необхідно, тому закликаю усіх фахівців долучатися до їхнього обговорення», – сказала вона.

Говорячи про подальшу законотворчу роботу, Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, сказав, що розділяє задачі на загальні і нагальні.

До загальних пріоритетів народний депутат відніс:

  • впровадження домірного нагляду за законністю, який відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування (законопроект №4298);
  • відповідність законодавства європейським стандартам;
  • синхронізацію мережі публічних послуг з адміністративно-територіальним устроєм;
  • залучення громадськості до процесу ухвалення рішень (законопроекти №7283 і №6401).
  • сталі правила бюджетних надходжень, для чого потрібне закріплене на рівні законодавства розмежування повноважень між різними гілками і рівнями влади, між різними органами самоврядування.

Перспективами найближчого часу Віталій Безгін назвав:

  1. Продовження бойових дій і діяльність громад під час них. Тут пріоритетом є надання громадам легальних повноважень підтримувати сферу безпеки і оборони, внісши зміни до закону про місцеве самоврядування (законопроект №9559) і у бюджетний кодекс (законопроект №9560).
  2. Європейську інтеграцію.

 

 

Під час Форуму були презентовані результати опитування, в якому взяли участь представники 235 громад з усіх областей України. Опитування проводилося, щоб дізнатися позицію керівництва громад щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування.

Також під час Форуму відбувалося онлайн-голосування учасників для визначення пріоритетів законодавчого порядку денного щодо децентралізації. 380 осіб висловили свою позицію щодо актуальних для територіальних громад законопроектів.

За словами Президентки ГО «ДЕСПРО» Оксани Гарнець, результати онлайн-голосування здебільшого співпадають з результатами опитування громад, отже представники місцевого самоврядування для себе чітко визначили законодавчі пріоритети для вирішення як поточних проблем так і питань майбутнього розвитку.

 

 

Голови громад і представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування під час Форуму відзначили важливість і необхідність постійної публічної комунікації з органами центральної влади, щоб мати змогу розповісти про поточні проблеми і обговорити спільні плани на майбутнє.

 

 

Найбільше уваги представники громад звертали на допомогу війську, на інші фінансові питання та на необхідність встановлення чітких правил гри у бюджетній сфері:

  1. Питання фінансової підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану. Громади чекають на прийняття законопроектів №9559 і №9560, які спрощують ці процедури.

Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова повідомив, що громада спрямувала на підтримку війська сотні мільйонів гривень: «Ми продовжуватимемо робити це до перемоги, але процедуру потрібно спрощувати».

Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України, також наголосила на важливості легалізації видатків на оборону та безпеку: «Всі громади допомагають війську, і неправильно, коли за це вони можуть бути покарані».

На ці занепокоєння громад Дмитро Микиша, Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, відповів, що сьогодні Комітет планує розглянути законопроект №9559-Д і рекомендувати Верховній Раді прийняти його одразу в цілому (поки готувався цей матеріал, Комітет вже рекомендував прийняти законопроект №9559-Д в цілому - Ред.).

  1. «Військове» ПДФО. На думку представників ОМС, податок має залишатися в громадах.

«Якщо просто забрати військове ПДФО, багато громад не зможуть виконувати більшість своїх функцій», - вважає Сергій Сухомлин.

«Якщо ми залишимося без ПДФО від військових, у нас всі галузі будуть недофіанансовані», - говорить Дмитро Фалько, секретар Миколаївської міської ради.

  1. Розподіл і розмір ПДФО. Якщо думки про розподіл податку – за місцем проживання робітника чи за місцем реєстрації підприємства - у представників громад розходяться, то щодо розміру податку, усі наголошували на збереженні 64% або пропонували підвищити долю до 65% (Асоціація міст України), чи навіть до 75% (Юрій Бова, Тростянецький міський голова, Сумська область.

На це народні депутати і урядовці дали запевнення, що рішення стосовно ПДФО, в тому числі «військового», якщо і буде прийматися, то лише після чітких прорахунків і моделювання.

  1. Зміна формули горизонтального вирівнювання.

Людмила Прокопечко, Доброславський селищний голова (Одеська область) вважає, що потрібно змінити формулу горизонтального вирівнювання, бо «є громади, наприклад, які межують з Одесою і мають більший бюджет розвитку, ніж інші громади мають загалом, а при цьому отримують дотації за рахунок громад, які ледве кінці з кінцями зводять…».

Крім того, представники громад звертали увагу на необхідності повернення освітньої субвенції, а також вирішенні питання компенсації різниці в тарифах...

Підводячи підсумки Форуму, Ігор Санжаровський, в.о. заступника керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив:

«Наш захід - це  платформа, де можна зібрати представників органів місцевого самоврядування, представників влади, почути один одного, висловитися щодо перспектив і завдань на майбутнє. Ми продовжуватимемо цю роботу, щоб з одного боку, допомогти Парламенту сформувати порядок денний на наступну сесію, а з іншого, зробити голос громад сильнішим».

Більше думок представників органів місцевого самоврядування та органів державної влади, – у відеозаписі круглого столу:

 

 

Захід проведено Громадською організацією «ДЕСПРО» в рамках проєкту «Законодавчий порядок денний. Форум з децентралізації в Києві» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Attached files:
Views: 1987
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: law
Read more: