Забезпечення прав місцевих рад у сфері земельних відносин. Громади Закарпаття пройшли навчання
Забезпечення прав місцевих рад у сфері земельних відносин. Громади Закарпаття пройшли навчання

Експерти Проекту USAID «ГОВЕРЛА» провели навчання для посадових осіб громад-партнерок Закарпатської області на тему «Забезпечення прав місцевих рад у сфері земельних відносин. Організація претензійно-позовної роботи», участь в якому взяли представник всіх 10 громад-партнерок Проєкту на Закарпатті.


Під час заходу учасники представили свої професійні досягнення та поділилися власними успішними проектами, які можуть бути масштабовані на всі громади Закарпаття.

Зокрема, представники Ясінянської селищної ради поділились досвідом встановлення меж території територіальної громади та розроблення нормативної грошової оцінки на всю її територію, в тому числі за межами населених пунктів.

За результатами роботи з удосконалення управління земельними ресурсами, до бюджету Полянської селищної ради отримано найбільшу суму від сплати туристичного збору (24 % від всіх надходжень даного податку громад Закарпаття). Також у громаді впроваджуються проекти з «діджиталізації» обліку земель.

Великобичківська та Іршавська міські ради поділилася досвідом успішної організації ведення претензійно-позовної роботи.

Консультації та роз’яснення законодавства, які Проєкт проводить стали особливо корисними у період воєнного стану. Зокрема, Білківська селищна рада в результаті участі у тренінгу організувала передачу в оренду земельних ділянок с/г призначення, що дало додаткові надходження до місцевого  бюджету.

Основні проблеми, якими ділилися громади виявилися спільними: необхідність вдосконалення законодавства, відсутність повної та достовірної інформації про всі активи територіальної громади, організації захисту інтересів територіальної громади в судовому та позасудовому порядку, а також необхідність розвитку кадрового потенціалу.

Учасники також отримали теоретичні та практичні знання, що дозволить збільшити надходження від плати за землю, забезпечити своєчасність і повноту сплати земельного податку та орендної плати, а також запобігати нецільовому використанню земельних ділянок та попереджати вчиненню інших порушень у цій сфері.

Учасники заходу висловили зацікавленість у проведенні подібних заходів для обговорення та напрацювання шляхів вирішення інших практичних питань сфери управління земельними ресурсами за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Views: 1937
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: land
Read more: