У Харкові обговорили актуальні питання адміністративно-територіального устрою та повоєнного виборчого процесу

 

13 квітня 2023 року у Харкові відбулось виїзне засідання підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудівництва.


Захід «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів» відбувся у форматі відкритого діалогу. У ньому взяли участь народні депутати, представники Уряду та міжнародних проєктів. До діалогу також долучились і представники органів місцевого самоврядування, а також представники провідних асоціацій громадського сектору.

Під час заходу, що відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», учасники обговорили законодавче регулювання питань адміністративно-територіального устрою; критерії та методологію формування адміністративно-територіальних одиниць. Крім того, було приділено увагу існуючим проблемним питанням адміністративно-територіального устрою України, а також викликам, що постали через військову агрессію російської федерації. 

«Перед нами усіма стоїть надзвичайне завдання: будувати нову країну за новими правилами з новими інституціями і, паралельно, відновлювати країну,» – зазначила в своєму виступі Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.  - Без ролі органів місцевого самоврядування, без більш глибокої ролі місцевої влади це неможливо, тож ми усвідомлюємо ті виклики, які постали перед ними».


В ході заходу окрему увагу учасники приділили й проблемним питанням організації та підготовки виборів у повоєнний період, окремо розглянувши можливі шляхи їх врегулювання, а також питання реалізації виборчих прав громадянами (у тому числі щодо участі у виборчому процесі, пов’язаних із правом голосу), які підозрюються в колабораціонізмі або державній зраді.

«Ми обговорили й важливі питання, що стосуються інституту старост, оскільки це основа і найближча до громадян ланка місцевого самоврядування,» – зауважив Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін. - Зокрема на Харківщині старости надавали послуги громадянам навіть у найскрутніші періоди під час перебування в окупації, тож тепер необхідно врахувати існуючи недоліки в законодавстві для того, щоб території розвивались і могли відновитись якомога швидше».

 

 

Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрахам у своєму виступі відзначив важливу роль територіальної структури країни, роль якої буде лише посилюватись.

«Ефективна територіальна структура закладає міцну основу для подальшого відновлення та розвитку. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має важливу мету – допомогти нашим партнерам забезпечити сталість реформи децентралізації в Україні. Для цього критично важливим є відповідність територіального устрою України нормам Європейської хартії місцевого самоврядування. Це дозволить місцевій владі виконувати свої повноваження ефективніше. Ця подія є важливою для того, щоб детальніше обговорити масштаб наслідків, що виникли внаслідок повномасштабного вторгнення, а також те, яких змін зазнають економічний, політичний та соціальний ландшафти держави. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжить надавати підтримку реформі децентралізації та сприяти розвитку місцевого самоврядування в Україні», - сказав Габріель Абрахам.

Views: 1561
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: administrative and territorial structure
Read more: