Створення безбар’єрного простору на місцевому рівні – тези обговорення
Створення безбар’єрного простору на місцевому рівні – тези обговорення

6-7 квітня у Львові Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» провів семінар «Створення безбар’єрного простору. Фізична доступність об’єктів архітектури». 63 архітекторів та працівників управлінь архітектури з 23 громад Львівщини взяли участь у заході.


Учасники заходу працювали над практичними аспектами створення інклюзивного середовища на місцевому рівні. Одним із найбільших викликів, з якими стикається Україна з точки зору безбар’єрності – це доступність інфраструктури для людей з інвалідністю. Будівлі, тротуари та громадський транспорт часто недоступні, що ускладнює пересування та доступ до громадських місць для людей з інвалідністю.

Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності, сказала, що в Україні зареєстровано понад 2,7 млн осіб з інвалідністю. Вона зазначила, що з початком війни питання безбар’єрності набули додаткового значення:

«Рух до безбар’єрного суспільства запустився ще кілька років тому з великої розмови про безбар’єрність, яку розпочала перша леді України Олена Зеленська. Громадяни відчули чимало бар’єрів під час пандемії COVID-19. Вони ділилися своїми враженнями. Все це було проаналізовано та стало основою для формування стратегії безбар‘єрного суспільства. З початком війни ми стикнулися з додатковими викликами щодо створення безбар’єрного простору. Безбар’єрність сьогодні - це не тільки про зручні пандуси, але й про доступність укриттів та систем оповіщення цивільного захисту».

 

 

Габріель Абрахам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розповів про підтримку громадам у створенні інклюзивного середовища на місцях:

«Український уряд зробив вагомі кроки для покращення доступності інфраструктури, а численні громадські організації невпинно працюють над підвищенням обізнаності та просуванням питань доступності в усіх сферах життя. Як Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», ми прагнемо зробити значний внесок у покращення доступності на місцевому рівні. Ми співпрацюємо з провідними експертами, щоб допомогти Україні прийняти світові стандарти доступності в рамках її відновлення. Наші гранти підтримують покращення туристичних послуг, і ми проводимо аудит соціальних послуг у 65 громадах-партнерах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Наша кінцева мета – сприяти інклюзивності та доступності для всіх людей».

 

 

Доступність є важливою складовою будь-якого сучасного суспільства, і вона відіграє вирішальну роль у забезпеченні того, щоб усі люди, незалежно від їхніх здібностей, мали рівні можливості брати участь у всіх аспектах життя. Зараз, у зв'язку з війною, питання доступності стає ще більш актуальним.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжуватиме підтримувати органи місцевого самоврядування щодо побудови інклюзивного суспільства для всіх членів громади, включаючи внутрішньо переміщених осіб, туристів і особливо осіб з інвалідністю.

Views: 2321
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: social services
Read more: