Закарпатська обласна рада допомагає громадам регіону знайти партнерів серед гмін Підляського воєводства

 

Громади Закарпаття  налагодять партнерство з гмінами Підляського воєводства в рамках  транскордонної співпраці. Закарпатська обласна рада готується до укладання Угоди про співпрацю з Підляським воєводством Польської Республіки.


Про це повідомила пресслужба Закарпатської обласної ради.

Підляське – третє польське воєводство, з яким Закарпатська обласна рада розпочала процес налагодження транскордонної співпраці. Торік попередні домовленості отримано з Підкарпатським та Люблінським воєводствами.

Цими днями закарпатська делегація на чолі з головою обласної ради Володимиром Чубірко перебуває з візитом у Підляському воєводстві, де йдуть перемовини з керівництвом Сеймику воєводства щодо можливостей міжрегіональної співпраці та реалізації спільних проєктів в рамках програми Interreg NEXT 2021-2027 «Польща-Україна».

«Для нас важливо будувати спільне майбутнє із нашими союзниками. В реаліях війни ми мусимо шукати нові джерела фінансування, вивчати досвід партнерів на шляху вступу до ЄС. Тому ми зав’язуємо відносини не лише як область з воєводством, а й хочемо створити міжгалузеву співпрацю, звести мости між органами місцевого самоврядуванням обох країн, закладами, установами і т.д. Бачимо, що керівництво цього регіону налаштовано до нас дружньо, і я сподіваюся на позитивний результат сьогоднішньої зустрічі, - сказав голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Він зазначив, що підтримка Польщею України не обмежується зброєю, гуманітарною допомогою, заявами у Раді Європи. «Ця країна робить все для того, щоб допомогти Україні вступити в ЄС. Ми ж зі свого боку повинні продемонструвати, що попри війну продовжуємо робити реформи, адаптувати усі сфери життя до європейських вимог. Україна воює, але ми підтримуємо градус уваги до нашої держави в транскордонній площині. Це важливо. І спільних проєктів насправді може бути багато: від ремонту будівель для біженців, реабілітації військових – до екологічних і культурних сфер.

Керуюча справами облради Мирослава Ливч повідомила, що у рамках великомасштабних інфраструктурних проєктів Закарпатська область вже бере участь у двох із них. Один – у сфері екології, який реалізує Свалявська громада, другий – у галузі попередження надзвичайних ситуацій.

«Підляське воєводство є нашим потенційним партнером. Їхні гміни можуть співпрацювати із закарпатськими територіальними громадами. Також можна встановити обмін досвідом у галузях освіти, культури, медицини та інших сферах. Зокрема, наразі партнерство встановлено між Неліпинською громадою і гміною Сувалки», – зазначила Мирослава Ливч.

«Наша місія – допомогти закарпатським громадам знайти партнера з польського боку, тому цей візит важливий», – підкреслила заступниця начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Уляна Гурчумелія.

Програма Interreg NEXT 2021-2027 «Польща Україна» була затверджена Єврокомісією у грудні 2022 року. Конкурс проєктів буде оголошено навесні цього року, тому наразі іде процес активного пошуку і формування партнерства.

Tags:

partnership international support

Область:

Закарпатська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...