Кадри для місцевого самоврядування слід готувати ще зі школи - практика Черкас

 

Черкаські школярі три тижні стажуються у муніципалітеті. У Черкаській міській раді переконані, що серед стажерів будуть майбутні мери та голови департаментів.

Автор: Дмитро Синяк


До війни багато місцевих рад намагалися працювати з молоддю і робили це кожна по-своєму. Зазвичай громади створювали молодіжні ради, які могли реалізовувати власні проєкти у рамках бюджету участі. У Новоукраїнській громаді Кіровоградської області діяв проєкт «Нічого для молоді без молоді», у Теребовлянській громаді Тернопільської області молодь могла навіть консультувати міського голову. Але Черкаська міська рада, здається, пішла далі за інших, причому незважаючи на війну. Протягом трьох тижнів, починаючи з 30-го січня цього року, у позанавчальний час 130 черкаських школярів мали можливість познайомитися зі специфікою роботи міської ради під час безпосереднього стажування у кількох департаментах. Причому якщо спочатку планувалося взяти лише п’ятдесятьох бажаючих, згодом вирішили збільшити кількість стажерів майже утричі. Надто багато надійшло заявок.

- Інтерес до місцевого самоврядування з боку молоді обумовлений глобальними змінами, які зараз відбуваються у нашій країні, – зазначає автор і куратор ініціативи заступниця голови Черкаської міської ради Анастасія Чубіна. – Ці зміни насамперед викликають нову хвилю росту громадянської свідомості. Як наслідок, змінюються основи для виховання дітей, які ростуть кардинально іншими, не такими, як ми, їхні батьки. Нинішні підлітки набагато уважніші до того, як живуть їхнє місто та їхня країна, ніж ми у їхньому віці.

 

 

Черкаська міська рада вже намагалася втілювати подібну програму 12 років тому, й Анастасія Чубіна була, власне, одною з тих, хто тоді пройшов стажування у міськраді. Тепер заступниця міського голови переконана, що серед нинішніх стажерів є і майбутній міський голова Черкас, і майбутні директори департаментів.

- Ми дещо модифікували стару програму, – веде далі Анастасія Чубіна. – По-перше, ми розділили усіх бажаючих на два потоки, щоб не перевантажувати наші підрозділи. Один потік вже пройшов стажування, яке розпочав наприкінці січня, інший тільки починатиме його. По-друге, ми підкреслили, що наша задача – не налякати молодих людей нормативно-правовими актами та чиновницьким бюрократизмом, не звести їхню працю до перекладання паперів. Ми вирішили показати молоді саме практичну частину нашої праці, те, що дає вимірюваний результат. По-третє, ми визначили, що одною з цілей стажування є освіта. Ми хочемо навчити дітей розрізняти, якими є функції держави, а якими – органів самоврядування, за що відповідає кожен департамент і міська рада в цілому, які повноваження має міський голова, на які сфери він може впливати тощо. Якщо все піде за планом, наші стажери мають вподобати працю в органах місцевого самоврядування.

 

 

Найбільше черкаських школярів (понад 30) виявили бажання стажуватися у департаменті економіки, де для них робитимуть акцент на розвитку шкільного підприємництва. Згодом стажери стануть свого роду амбасадорами цієї програми у школах. У департаменті архітектури і містобудування юнаки та дівчата стажуватимуться у головного архітектора міста.

 

 

Результатом стажування має бути мотиваційний лист з власними пропозиціями щодо того, що треба змінити у громаді. Кожен стажер має підготувати його, принагідно описавши у спеціальному ессе власні враження від роботи у мерії. За результатами стажування всі учасники отримуватимуть оцінки за стобальною шкалою, п’ятеро тих, хто набере найбільше балів, отримають можливість працювати протягом одного дня разом з міським головою Анатолієм Бондаренком. Згодом п’ятеро найкращих стажерів поїдуть на тижневе стажування до Валмієри, латвійського міста-побратима Черкас. Мерія Валмієри вже має програму для українців, у якій великий акцент робитиметься на розвитку учнівського самоврядування.

 

 

- Я планую вступати на факультет міжнародних відносин, тож це стажування є надзвичайно важливим для мене, – розповідає одна з учасниць проєкту віце-спікер Учнівської міжпарламентської асамблеї Черкас Вікторія Шапошник. – Крім того, я дуже люблю своє місто і цілком не проти колись долучитися до його розвитку, працюючи у місцевому самоврядуванні.

 

 

- Під час стажування у департаменті архітектури та містобудування я робила проєкти різноманітних рішень та працювала з геопорталом, – каже учениця 9 класу Черкаської гімназії №9 Софія Погрібна. – Це чудовий досвід, який дасть мені можливість краще зорієнтуватися щодо майбутньої професії.

 

 

- Я ще не визначилася зі своїм майбутнім фахом, тому охоче подала заявку на стажування у міській раді, – додає президентка Дитячої громадської організації «Юність», яка займається організацією різних заходів у школі й не тільки, учениця 9 класу 28-ї черкаської школи Анастасія Макаренко. – Я обрала департамент освіти, працюючи у якому, дізналася, як у закладах освіти приймаються та відраховуються учні, як відбувається шкільне харчування та як проходить робота, пов’язана з інклюзивністю освіти.

У своєму ессе Настя планує написати про освітній хаб, який мав би з’явитися при Черкаській міській раді, а також про те, як зробити так, щоб молодь брала участь у плануванні будь-яких проєктів для себе.

 

 

Стажери департаменту економіки за бажанням можуть розширювати свої ессе до повноцінних програм, на реалізацію яких Черкаська міська рада виділятиме кошти.

- Ми готові впровадити всі цікаві ідеї та напрацювання, причому ще цього року, – запевняє Анастасія Чубіна. – Скажу більше: ми з нетерпінням чекаємо на них, адже діти можуть бачити звичні для нас речі по-іншому, маючи власне оригінальне бачення. Дещо, можливо, треба буде модернізувати, а дещо буде реалізовано у первісному вигляді. Зараз, щоправда, ми дещо обмежені 590-ю постановою, тому не на все можемо витрачати кошти, але після перемоги обов’язково втілимо всі цікаві проєкти.

Саме тому Черкаська міська рада планує зробити стажування молоді у департаментах щорічним. Наступного року навіть планується заздалегідь виділити фінансування для п’яти найкращих ідей стажерів. А на разі всі чекають кінця лютого, коли буде оголошено п’ятірку переможців.

 

Tags:

youth war stories education report

Область:

Черкаська область

Громади:

Черкаська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

01 July 2024

Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Швидка освітня допомога. Як громади...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на...

27 June 2024

Irshava Community Engages Residents to Define Budget Priorities

Irshava Community Engages Residents to Define...

For a community to become a comfortable place for all its residents, it is crucial to engage local populations in...

27 June 2024

In the Volodymyr-Volynskyi Community, Local Business Is Thriving Despite War

In the Volodymyr-Volynskyi Community, Local...

At the end of 2022, the Volodymyr-Volynskyi community in Volyn Oblast, like thousands of other settlements across...

25 June 2024

Bila Krynytsia Community Expands Services through Municipal Cooperation

Bila Krynytsia Community Expands Services...

Visiting a bank or hospital for people with disabilities in the Bila Krynytsia community is a real challenge due to...