Практика застосування та ефективності законодавства з питань співробітництва громад. Долучайтеся до дослідження

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування регіонального розвитку та містобудування продовжує роботу з аналізу ефективності Закону України «Про співробітництво територіальних громад» (17 червня 2014 року № 1508-VII). 

Метою  аналізу є дослідження ефективності організації співробітництва територіальних громад в умовах реформи місцевого самоврядування та викликах, пов`язаних із режимом воєнного стану, а також ефективності використання форм такого співробітництва. Ще однією метою такого аналізу є удосконалення порядку ініціативи, укладення договорів про співробітництво територіальних громад, задля ефективної організації міжмуніципального співробітництва та реалізації територіальними громадами спільних проєктів для покращення якості надання публічних послуг жителями, розвитку територіальних громад.

Аналіз здійснюватиметься згідно з  методикою постзаконодавчого контролю (post-legislative scrutiny, PLS), що застосовується парламентом Великобританії, адаптовану до українських реалій. Оцінка ефективності застосування законодавства (PLS) – це інструмент, який у рамках систематичної програми перегляду законодавства дозволяє збирати, аналізувати та поширювати дані щодо фактичного стану його реалізації. PLS має на меті визначити, чи виконується законодавчий акт (а якщо ні, то чому); чи він досяг очікуваних цілей; чи спричинив якісь випадкові наслідки; чи він є економічно вигідним, сучасним та все ще актуальним. Повний і всебічний процес оцінювання ефективності застосування законодавства дозволяє виявити причинно-наслідкові зв’язки між законодавчою базою та всіма можливими наслідками.

Опитування спрямовано на представників органів місцевого самоврядування. Однак, за бажання, в опитуванні можуть взяти участь мешканці територіальних громад.

На підставі висновків, у разі виявлення неефективності чи недостатньої ефективності запроваджених заходів, Комітет буде ініціювати внесення змін до законодавства або пропонуватиме додаткові заходи щодо посилення підтримки територіальних громад в напрямку співробітництва територіальних громад.

Для проведення належного аналізу Комітету потрібно зібрати інформацію і доказову базу за допомогою осіб та організацій, які володіють відповідними знаннями, професійною компетентністю чи досвідом.

Відповідаючи на цей запит, буде отримано можливість поділитися своїм досвідом, висловити свою експертну думку та допомогти Комітету краще з’ясувати, чи позначилися (і як саме) передбачені Законом заходи на покращення співробітництва територіальних громад.

Прохання заповнити вказану форму до 21 січня 2023 рокуhttps://forms.gle/YrPUPNjZPSxka8EH7

Наведені питання є орієнтовними, за необхідності, можна надавати інформацію про інші, не згадані в переліку аспекти. Не обов’язково відповідати на всі запитання – доцільно коментувати лише ті, що стосуються безпосередньо опитуваного.  

Комітет не розглядатиме подання на теми, не пов'язані з аналізом ефективності зазначеного закону. Комітет також не буде розглядати індивідуальні або колективні скарги стосовно співробітництва територіальних громад.

Що варто включити до відповіді?

Відповіді мають базуватися на фактах і містити  судження щодо вищезазначених або пов’язаних з ними запитань. Особливо суттєвими та корисними для роботи Комітету будуть конкретні дані й цифри, що підтверджують погляди опитуваного. Особистий досвід в умовах співробітництва територіальних громад або практичні проблеми також дуже цінні для цього аналізу. 

Чи потрібно зазначати персональні дані? 

Прохання зазначити, за згодою, надаючи інформацію, у якій якості ви це робите. 

Також важливо указати контактні дані: телефон, електронну адресу, щоб у разі виникнення потреби в більш детальному дослідженні ситуації, була можливість зв’язатися з й обговорити можливі шляхи вирішення проблеми.
Ім’я, прізвище та посаду вказувати не обов’язково. Можна також попросити про забезпечення конфіденційності персональних даних (про це буде питання в формі запиту). Якщо опитуваний не проситимете про забезпечення конфіденційності, то ім’я чи назву організації буде оприлюднено в переліку осіб/організацій, які надавали інформацію й доклалися до роботи Комітету (але без прив’язки особи/організації до конкретної відповіді).

Як буде використано надану  інформацію?

Комітет використовуватиме зібрану інформацію лише для цілей аналізу ефективності законодавства. Надані матеріали буде оброблено й використано як інформаційне підґрунтя для подальших етапів аналізу та вдосконалення законодавства в частині співробітництва територіальних громад.

Крім того, після аналізу наданої інформації про ефективність реалізації закону, Комітет по даній темі планує проводити обговорення за участі народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, у тому числі профільного міністерства, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, науковців, експертів, до участі у якому можуть бути залучені і опитувані. На зазначеному заході будуть презентовані результати проведеного дослідження, які будуть обговорені учасниками заходу.  

За більш детальною інформацією, прохання звертатися за наступними контактами:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...