Завершилася програма стажування молоді у Боратинській та Шацькій радах: результати ініціативи

 

У Боратинській і Шацькій радах, що у Волинській області, завершилася програма стажування молоді – пілотна ініціатива, яка була реалізована за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


У проєкті взяли участь шість стажистів: чотири у Боратинській сільській раді та два – у Шацькій селищній раді. Вони були відібрані з 36 кандидатів, які подали заявки на участь. Основною метою програми було ознайомлення молоді з роботою в органах місцевого самоврядування.

Боратинський сільський голова Сергій Яручик підкреслив важливість реалізованого проєкту:

«Такі програми дуже потрібні, адже це хороший шанс для молоді проявити себе, спробувати сили у місцевому самоврядуванні. Ба більше, такі ініціативи корисні і для посадовців – працюючи з молоддю, ми отримуємо зворотний зв’язок, генеруємо нові ідеї, це допомагає залишатися в тонусі. Приємно вражений думками, якими поділилися наші стажисти».

Шацький селищний голова Сергій Карпук наголосив на тому, що часто в суспільстві є викривлене або неповне розуміння роботи місцевого самоврядування і подібні ініціативи змінюють ситуацію:

«Після ближчого знайомства зі структурою органу влади, функціями посадовців і бюджетними процесами з’являється реальне розуміння справ, підвищується прозорість і рівень взаєморозуміння у громаді. Можливість для молодих спеціалістів спробувати себе у цій сфері діяльності подекуди дозволяє їм знайти нематеріальні стимули й додаткову мотивацію».

Стажування передбачало:

  • ознайомлення з профілем громади та структурою сільської ради;
  • вивчення специфіки роботи відділів ради;
  • знайомство та спілкування з керівництвом громади;
  • долучення до підготовки важливих документів;
  • участь у робочих засіданнях і нарадах;
  • пізнання особливостей співпраці громади з проєктами міжнародної технічної допомоги;
  • планування та допомогу в організації заходів соціального згуртування;
  • підтримку в освоєнні азів місцевого самоврядування.

Стажисти здобули новий досвід, знання та практичні навички для навчання, наукової діяльності, а також майбутнього працевлаштування. Молоді спеціалісти поділилися своїми враженнями від участі у програмі.

Олександра Лось:

«Завдяки цій програмі я дізналася, як зсередини працює орган місцевого самоврядування. Після цього стало зрозуміло, як можна впливати на систему. Я брала участь у підготовці відповідей на запити громадськості. Зрозуміла, що далеко не всі жителі обізнані, як правильно сформулювати свій запит, тому над цим ще потрібно працювати. Я вже краще знаю, як працює місцеве самоврядування, розповім про це своїм рідним і друзям, і в такий спосіб зростатиме довіра до органів влади та співпраця між ними і громадськістю».

Максим Антончик:

«Ми отримували чіткі завдання та інструкції, були під керівництвом компетентної представниці сільської ради. Найціннішим для мене було зрозуміти специфіку роботи відділу соціально-економічного розвитку. Під час розмови із сільським головою ми узгодили план дій щодо розв’язання кількох проблемних питань у моєму селі. Окремо хочу висловити подяку за інформативні й корисні вебінари від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» про місцеві бюджети та бюджетний процес на місцевому рівні».

Руслана Лихолай:

«Ця програма стажування – чудова рівновага між теорією та практикою. Було дуже творчо й цікаво, я познайомилася з різними напрямами роботи сільської ради. Мені відгукнулася робота з гуманітарною допомогою для внутрішньо переміщених осіб: вдалося зробити свій внесок у цю справу, поспілкуватися та краще зрозуміти людей. Отримала чималий заряд мотивації. Якщо буде нагода, готова співпрацювати надалі й допомагати для розвитку громади».

Ніна Дунець:

«Дуже рада, що потрапила на стажування. Перед цим були сумніви, адже моя попередня діяльність ніколи не була пов’язана з місцевим самоврядуванням. Дуже зарядилася, надихнулася й побачила вектор, куди можна рухатися. Такі програми однозначно треба впроваджувати, щоб «запалювати вогники» в молодих людей, почути нові думки та ідеї. Надалі я маю бажання долучитися до діяльності молодіжної ради Шацької громади, хочу бути корисною та реалізувати себе в новій сфері».

Attached images:

Tags:

youth

Область:

Волинська область

Громади:

Боратинська територіальна громада Шацька територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...