Завершилася програма стажування молоді у Боратинській та Шацькій радах: результати ініціативи

 

У Боратинській і Шацькій радах, що у Волинській області, завершилася програма стажування молоді – пілотна ініціатива, яка була реалізована за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


У проєкті взяли участь шість стажистів: чотири у Боратинській сільській раді та два – у Шацькій селищній раді. Вони були відібрані з 36 кандидатів, які подали заявки на участь. Основною метою програми було ознайомлення молоді з роботою в органах місцевого самоврядування.

Боратинський сільський голова Сергій Яручик підкреслив важливість реалізованого проєкту:

«Такі програми дуже потрібні, адже це хороший шанс для молоді проявити себе, спробувати сили у місцевому самоврядуванні. Ба більше, такі ініціативи корисні і для посадовців – працюючи з молоддю, ми отримуємо зворотний зв’язок, генеруємо нові ідеї, це допомагає залишатися в тонусі. Приємно вражений думками, якими поділилися наші стажисти».

Шацький селищний голова Сергій Карпук наголосив на тому, що часто в суспільстві є викривлене або неповне розуміння роботи місцевого самоврядування і подібні ініціативи змінюють ситуацію:

«Після ближчого знайомства зі структурою органу влади, функціями посадовців і бюджетними процесами з’являється реальне розуміння справ, підвищується прозорість і рівень взаєморозуміння у громаді. Можливість для молодих спеціалістів спробувати себе у цій сфері діяльності подекуди дозволяє їм знайти нематеріальні стимули й додаткову мотивацію».

Стажування передбачало:

  • ознайомлення з профілем громади та структурою сільської ради;
  • вивчення специфіки роботи відділів ради;
  • знайомство та спілкування з керівництвом громади;
  • долучення до підготовки важливих документів;
  • участь у робочих засіданнях і нарадах;
  • пізнання особливостей співпраці громади з проєктами міжнародної технічної допомоги;
  • планування та допомогу в організації заходів соціального згуртування;
  • підтримку в освоєнні азів місцевого самоврядування.

Стажисти здобули новий досвід, знання та практичні навички для навчання, наукової діяльності, а також майбутнього працевлаштування. Молоді спеціалісти поділилися своїми враженнями від участі у програмі.

Олександра Лось:

«Завдяки цій програмі я дізналася, як зсередини працює орган місцевого самоврядування. Після цього стало зрозуміло, як можна впливати на систему. Я брала участь у підготовці відповідей на запити громадськості. Зрозуміла, що далеко не всі жителі обізнані, як правильно сформулювати свій запит, тому над цим ще потрібно працювати. Я вже краще знаю, як працює місцеве самоврядування, розповім про це своїм рідним і друзям, і в такий спосіб зростатиме довіра до органів влади та співпраця між ними і громадськістю».

Максим Антончик:

«Ми отримували чіткі завдання та інструкції, були під керівництвом компетентної представниці сільської ради. Найціннішим для мене було зрозуміти специфіку роботи відділу соціально-економічного розвитку. Під час розмови із сільським головою ми узгодили план дій щодо розв’язання кількох проблемних питань у моєму селі. Окремо хочу висловити подяку за інформативні й корисні вебінари від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» про місцеві бюджети та бюджетний процес на місцевому рівні».

Руслана Лихолай:

«Ця програма стажування – чудова рівновага між теорією та практикою. Було дуже творчо й цікаво, я познайомилася з різними напрямами роботи сільської ради. Мені відгукнулася робота з гуманітарною допомогою для внутрішньо переміщених осіб: вдалося зробити свій внесок у цю справу, поспілкуватися та краще зрозуміти людей. Отримала чималий заряд мотивації. Якщо буде нагода, готова співпрацювати надалі й допомагати для розвитку громади».

Ніна Дунець:

«Дуже рада, що потрапила на стажування. Перед цим були сумніви, адже моя попередня діяльність ніколи не була пов’язана з місцевим самоврядуванням. Дуже зарядилася, надихнулася й побачила вектор, куди можна рухатися. Такі програми однозначно треба впроваджувати, щоб «запалювати вогники» в молодих людей, почути нові думки та ідеї. Надалі я маю бажання долучитися до діяльності молодіжної ради Шацької громади, хочу бути корисною та реалізувати себе в новій сфері».

Приєднані зображення:

Теги:

молодь

Область:

Волинська область

Громади:

Боратинська територіальна громада Шацька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...