Реформа місцевого самоврядування перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну, - Володимир Гройсман (+відео)

Прийняття змін до Конституції у частині децентралізації дозволить побудували ефективну європейську систему врядування в Україні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи на засіданні Асоціації міст України 23 січня.

«Я переконаний, що настане той день, коли ці зміни отримають підтримку, для того, щоб врешті-решт ми поставили крапку в нашому пострадянському централізованому минулому і побудували ефективну європейську систему врядування, основою якої є громада, влада, яку обирають, а не яку призначають. Це передбачає Конституція», – заявив голова парламенту.

За його словами, проект змін до Конституції в частині децентралізації вперше передбачає низку положень: баланс противаг влади, обрання виконкомів на рівні областей і районів, розподіл повноважень за принципом субсидіарності та повсюдність місцевого самоврядування.

Окрім того, прийняття змін до Конституції перешкодить згортанню фінансової децентралізації, як це передбачалося проектом Державного бюджету на 2016 рік, зазначив Володимир Гройсман. «Фактично ми були на порозі руйнації системи фінансової децентралізації. Конституція важлива тим, що будь-якому міністру не дасть можливості зловживати цим», – наголосив він.

Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що проект змін до Конституції отримав схвальний висновок Венеціанської комісії та не передбачає поняття особливого статусу Донбасу.

У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив, що реформа місцевого самоврядування здатна перетворити Україну на успішну демократичну країну та запевнив, що докладатиме усіх зусиль, аби реформа децентралізації відбулася. «Буду все робити від себе залежне, голови Верховної Ради, щоб у вас не забирали повноваження і можливості. Це є принципово важливо. Бо саме децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування по-справжньому перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну», – наголосив він.

24.01.2016 - 17:00 | Views: 12191
Реформа місцевого самоврядування перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну, - Володимир Гройсман (+відео)

Video:

Tags:

Volodymyr Groysman Constitution

Source:

Прес-секретар Голови Верховної Ради України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...