Реформа місцевого самоврядування перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну, - Володимир Гройсман (+відео)

Прийняття змін до Конституції у частині децентралізації дозволить побудували ефективну європейську систему врядування в Україні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи на засіданні Асоціації міст України 23 січня.

«Я переконаний, що настане той день, коли ці зміни отримають підтримку, для того, щоб врешті-решт ми поставили крапку в нашому пострадянському централізованому минулому і побудували ефективну європейську систему врядування, основою якої є громада, влада, яку обирають, а не яку призначають. Це передбачає Конституція», – заявив голова парламенту.

За його словами, проект змін до Конституції в частині децентралізації вперше передбачає низку положень: баланс противаг влади, обрання виконкомів на рівні областей і районів, розподіл повноважень за принципом субсидіарності та повсюдність місцевого самоврядування.

Окрім того, прийняття змін до Конституції перешкодить згортанню фінансової децентралізації, як це передбачалося проектом Державного бюджету на 2016 рік, зазначив Володимир Гройсман. «Фактично ми були на порозі руйнації системи фінансової децентралізації. Конституція важлива тим, що будь-якому міністру не дасть можливості зловживати цим», – наголосив він.

Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що проект змін до Конституції отримав схвальний висновок Венеціанської комісії та не передбачає поняття особливого статусу Донбасу.

У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив, що реформа місцевого самоврядування здатна перетворити Україну на успішну демократичну країну та запевнив, що докладатиме усіх зусиль, аби реформа децентралізації відбулася. «Буду все робити від себе залежне, голови Верховної Ради, щоб у вас не забирали повноваження і можливості. Це є принципово важливо. Бо саме децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування по-справжньому перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну», – наголосив він.

24.01.2016 - 17:00 | Переглядів: 12450
Реформа місцевого самоврядування перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну, - Володимир Гройсман (+відео)

Відео:

Теги:

Володимир Гройсман Конституція

Джерело:

Прес-секретар Голови Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...