«До нашої появи у Волновасі не було інклюзії». Історія мами, яка «дивиться серцем»

 

У 2018 році у Волновасі з’явилася громадська організація «Дивись серцем», яка опікується дітьми з інвалідністю з усього Волноваського району. Очільниця організації Олена Гаврилова та її команда змінюють ставлення містян до інклюзивності й нагадують людям, що інвалідність — не вирок.

Металеві рейки пандусу розхитуються під тиском коліс. На візочку у квітчастих штанах і білій в’язаній кофтинці — 19-річна Маргарита. Вона ніби чіпляється поглядом за місцевість й руками намагається бодай трохи допомогти мамі рухати візок.

 

 

Маму дівчини звуть Олена Гаврилова. Жінка штовхає той-таки візок все дончине життя: Маргарита має ДЦП і живе у Волновасі, де про інклюзію тільки й чули. Поки більшість мам свідомо стають самітницями, а їхні діти чи не все життя залишаються у чотирьох стінах, Олена вирішила не здаватися — заснувала громадську організацію «Дивись серцем» й тепер допомагає таким самим родинам, як своя.

 

Олена Гаврилова проводить заняття для своїх вихованців

 

«До появи нашої організації, — каже Гаврилова, — у Волновасі не було інклюзії. Але ми маленькими кроками намагаємося наблизитися до безпечного та зручного життя для людей з інвалідністю. Це — моя мета».

 

Жити з дитиною, яка має інвалідність

 

47-річна Олена Гаврилова народилася та виросла у Донецьку, але понад 20 років живе зі своєю родиною у Волновасі. Коли на Донбасі почалася війна, сім’я Гаврилових вирішила не тікати з міста та допомагати людям, які потребують підтримки. Саме тому з’явилася громадська організація «Дивись серцем» — тут, найперше, опікуються родинами, які так само виховують дітей з інвалідністю.

«Коли Маргариті був рік нам поставили діагноз ДЦП. ДЦП — це дитячий церебральний параліч, який вражає всю нервову систему людини, в тому числі — головний мозок. Захворювання Маргарити важкої форми та дуже обмежує її рухові здібності. Розумові здібності дівчинки задовільні — вона добре закінчила школу. Але фізично Маргарита повністю залежить від оточення. Ми постійно знаходимося поряд із нею. Її життя обмежене чотирма стінами. Все тому, що доступність і інклюзія як такі у Волновасі відсутні», — розповідає Олена.

 

 

 

За словами Олени Гаврилової, до появи «Дивись серцем» діти з інвалідністю у Волновасі навчалися переважно вдома.

«Коли наша організація почала роботу, — продовжує, — ми активно інформували населення про права людей з інвалідністю. Це стало поштовхом для багатьох родин, які мають дітей з інвалідністю, дізнаватися більше про інклюзивні класи та записувати в них своїх дітей. Таким чином батьки об’єдналися на шляху до кращого життя для своїх дітей».

«Дивись серцем» працюють понад три роки: допомагають дітям з інвалідністю соціалізуватися, організовують для них різного типу розважальні заходи, проводять спільні заняття та грають в ігри за методикою Монтессорі, яка допомагає дітям повірити у власні сили й відчувати себе рівними серед оточуючих.

 

На шляху до інклюзії

 

З 2018-го організація реалізувала понад 10 проєктів, направлених на розвиток інклюзії у Волноваському районі, на соціалізацію дітей з інвалідністю і розвиток волонтерського руху. Також завдяки ініціативам організації волноваські діти, зокрема, долучилися до занять з іпотерапії у «Країні коней» у Мангуші, відвідали Інклюзивний фестиваль у Маріуполі, вперше побували у Карпатах та систематично відвідують цікаві екскурсії — наприклад, у дельфінарій.

 

На заходах з ГО "Дивись серцем"

 

«Один з реалізованих нашою організацією проєктів навчив жителів громади бути більш грамотними у сфері отримання безоплатних медичних послуг в медичних установах, — каже пані Олена. — Проєкт називався "Надання можливості доступу до публічної інформації мешканцям Волновахи у комунальних медичних установах." І був реалізований за підтримки місцевої адміністрації».

Завдяки співпраці з Волноваською міською військово-цивільною адміністрацією, організація має невеликий власний офіс в центральній частині міста. А ще одним успіхом «Дивись серцем» жінка вважає членство ГО у Громадській раді та участь у складі робочої групи з безпеки та соціальної згуртованості Волновахи.

«Зараз ми реалізуємо проєкт “Навколо світу за карантин”. Протягом трьох місяців онлайн-подорожей в інклюзивному колі діти побувають у найцікавіших куточках планети, познайомляться з культурою країн та скуштують національну кухню. У наших планах реалізувати проєкт, який об'єднає батьків дітей з інвалідністю і батьків здорових дітей на шляху до становлення інклюзивної громади», — підсумовує пані Олена.

 

Олена Гаврилова

 

Роботи для ГО «Дивись серцем» наразі більше ніж просто багато. За інформацією Донецької обласної державної адміністрації, на 2020 рік у Волноваському районі отримують соціальні виплати 353 дитини з інвалідністю. При цьому на весь район мається всього-лише один реабілітаційний центр. Відтак, майбутнє дітей з інвалідністю все ще є завданням їхніх батьків.

Авторка: Анастасія Харіна, кореспондент


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Tags:

tvortsi novykh hromad

Область:

Донецька область

Громади:

Волноваська територіальна громада

Source:

volnovakha.city

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

03 September 2024

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла...

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки...

29 August 2024

Cohesion and synergy: experience of the Kozelshchyna municipality, Poltava Oblast

Cohesion and synergy: experience of the...

Financial resources are not the only way to bring about qualitative changes in the municipality. A key role is played...

27 August 2024

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС — секрети успіху Івано-Франківська

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС —...

15 управлінців громад із Харківської, Запорізької, Сумської, Одеської та інших областей України тиждень в рамках...