On the 120 allegedly liquidated amalgamated hromadas by the numbers, facts and common sense

Last week there was completed the process of approving of the perspective plans of forming territories of 24 hromadas, covering the whole territory of Ukraine. But for the reform opponents’ resistance – certain politicians, local business elites, authorities being afraid of losing their positions, etc., it would have been done long ago, and nowadays all the hromadas would have equal opportunities to develop. It might seem useless to dwell upon the issue but there is a reason to do it – fuelling tensions around the 120 allegedly liquidated AHs, having been created following the principle of voluntariness.

05.06.2020 - 10:17 | Views: 17180
On the 120 allegedly liquidated amalgamated hromadas by the numbers, facts and common sense

Tags:

perspective plan amalgamation of hromadas V.Nehoda I.Lukerya Pavlo Ostapenko

Source:

Share the news:

Comments:
Default image
Анатолій Мельничук
06.06.2020 - 07:29
запитання 1. чи можна назвати маніпулятивною публікацію у якій наведена лише одна позиція. 2. у другому абзаці безпідставно у труднощах формування базового рівня АТУ звинувачено принцип добровільності. які запобіжники було запроваджено для уникнення формування фейкових ОТГ? як вони спрацювали? хто крім 121 громади нестиме відповідальність за помилки? чи у нових перспективних планах вдалось уникнути помилок у створені нового базового рівня АТУ України? 3. чому принципово громада у 3000 мешканців має більше можливостей розвитку чим з 1500? коли будуть переформатовуватись запропоновані до створення нові територіальні громади, які запропоновані у 2020 р.?. адже до нових перспективних планів теж забагато запитань. на кого покладено буде відповідальність? це буде не добровільність - тоді що, ОДА, недоліки адміністрування процесу...?
Відповісти
Default image
Микола
07.06.2020 - 10:39
автори статті явно пишуть неправду, не знають стан справ по областях, реформу провели повністю ігноруючи методичні вказівки, для одних метождичні вказівки брали до уваги , для інших не брали. автори забули, що є Європейська хартія місцевого самоврядування, ст 5:Зміни територіальних кордонів органів місцевого самоврядування не можуть здійснюватися без попереднього з'ясування думки відповідних місцевих громад, можливо шляхом проведення референдуму, якщо це дозволяється законом.,пан Негода це прекрасно знає, але під його керівництвом просто вибачте пальцем намалювали нові ОТГ, не беручи до уваги якість послуг, які будуть надавитись у нових ОТГ. тепер відверто про Волинь: автори не в спромозі правильно віднести населенні пункти до районів та сільських рад, ще існуючих чи до ОТГ, дивним виглядає те, що залишили громади Боратина,Підгайців,Ліпін, які фактично є частиною м. Луцька, а хочуть приєднати до Луцька населенні пункти, які фактично знаходяться більш як за 30 ки (Одеради,Сьомаки ), ходять нездорові чутки, що громади Ліпін,Підгайців та Боратина просто завезли "данину" в Мінрегіон і їх залишили.... щодо методичних вказівок: є рівень спроможності високий, середні та низький, постає питання, чому громади з рівнем показника середньої спроможності ЛІКВІДОВУЮТЬ, відповідь одна, некомпетентні особи писали методичні вказівки. ОТГ Забороль взагалі має високий рівент спроможності, Заборольська ОТГ дальше розташована від Луцька ніж Боратин, Підгайці чи Ліпіни, (ох напевно правдиві розмови про хабарі) повністю підтримую Анатолія Мельничука, від себе додам, недалекі люди можуть основними критеріями вважати (а саме так написано в методичних вказівках ) спроможність громади населення та площу, це неправльно та чисто комуністичний підхід, головне якість послуг , сфера спорту, якість навчання в школах, наявність та функціонування клубів дитячих садків, тощ звичайнопан Негода не буде читати цей допис, але можливо йому донесуть наші думки, і прлосто шкода президента коли такі спеціалісти непрофесійно підходять до реформ, вони дискредетиють реформу!!!
Відповісти
Default image
Микола
07.06.2020 - 10:56
для Павла Остапенка та Ігоря Лукері: потрібно знати, раз пишете, "про правильність на думку вашої децентралізації", що с. Боголюби,Одеради,Шепель давно входять в Заброльську ОТГ, Жидичин та Забороль ніколи не належали до Книгининівської ОТГ,Іваничиці входить в Книгининівську ОТГ, вибачте, але це просто ваш черговий відпис держслужбоця, який свідчить про попвну ваше профнепригодність
Відповісти
Profilepic
Юрій Ганущак
07.06.2020 - 11:05
Можу також додати, що значна частина громад, які були ліквідовані, так і не почали повноцінно працювати, не перейшли на прямі міжбюджетні міжбюджетні відносини. Вони були створені на початку 2019, а деякі взагалі в жовтні-грудні, коли всі зрозуміли, що держава закінчує процес добровільного об'єднання. Тому щирими і справедливими можна вважати тільки звернення тих громад, які створені в 2015-18 роках. Але ті, які за параметрами неспроможні або через малочисельність або через відсутність взаємних комунікацій теж були попереджені про те, що в такій конфігурації вони не зможуть існувати. Влада надається державою, а не самопроголошується. Зміни і надалі будуть - встановлена конфігурація теж є оптимальною.
Відповісти
Default image
Микола
07.06.2020 - 12:56
Юра, погоджуюсь з частиною допису, але ти не прокоментував питання щодо методичних вказівок ( високий рівень спроможності, середній, низький ) системність в використання методичних вказівок та їх дотримання просто відсутні, думаю багато громад неспроможних залишили, а середньо спроможних та високо спроможних ліквідували ( приєднали ), знfю, ти професіонал своєї справи, але коли на Волині залишають малі та неспроможні громади а інші ліквідують, така реформа неправильна, залишили: Сераховичі,Велицьк багато інших, 90 процентів з них дотаційні!!! ( подивись бюжет ОТГ ),Юра де реальна реформа?, це реформа без , аналізу без реалій...право кожного настоювати на своєму, але ще реально давай проаналізуємо діяльність усіх установ в громадах, самоорганізацію громад, цього не зроблено, а владі , якщо не враховувати думку громади це погано, така влада просто неавторитетна, тому і рейтинг іде в низ ти конкрений у свої статтях, виступах, але на превеликий жаль ти не відповів на жодне моє зауваження щодо реформи, а вперто говорити будемо продовжувати реформу це добре, але реальність зовсім інша
Відповісти
Default image
Микола
07.06.2020 - 13:18
про здоровий глузд: асоціація ОТГ просто заявила, що потрібно залишити громади , які перші обєдналися, нормальна заява, мінрегіон критикує таку позицію, приймає недоречні заяви, асоціація зробила реальну заяву, для усіх, хто робить децентралізацію це неправльно, інший здоровий глузд: Зарічанську ОТГ приєдали до Володимира, приймається, це по твоєму))) а чому не приєднали до Луцька Ліпіни Ліпінська територія на половину в Луцьку, СТО Шкода це територія Ліпін, Підгайці - завод Модерн Експо на території Луцька реально, завод Кромберг енд Шуберт належить Боратинській ОТГ, але це територія Луцька, ось найпроблемніші питання....населення не може зрозуміти твою логіку та логіку Негоди....нема логіки, я за реформу, реформа потрібна Україні..ел робіть це професійно, не давайте підгрунтя для думак населення, що хтось за відкат зберіг громаду..
Відповісти
Default image
ВІталій
09.06.2020 - 17:55
Автори статті є брехунами, оскільки маніпулюють інформацією як циган сонцем. Отож, щодо Львівської області: Дублянська ОТГ Самбірського району є громадою із середнім рівнем спроможності! Міженецька ОТГ мала об`єднатися із Нижанковицькою ОТГ, принаймі такого консенсусу було досягнуто на консультаціях, але в останню ніч все порізали. Волицька ОТГ - теж громада із середнім рівнем спроможності, яка мала можливість бути підсилена за рахунок білих плям на мапі Мостиського району, але ніхто того не хотів робити. Не мешканці Волицької ОТГ їздять на роботу до Шегинівської ОТГ, а навпаки. Тому, шановні автори, ви або хрестик зніміть, або труси одягніть.
Відповісти
Default image
Смолигівська ОТГ
10.06.2020 - 14:57
Президенту України В. Зеленському Голові Верховної ради України Д. Розумкову. Генеральному прокурору України І. Венедиктовій. Заступнику Міністра розвитку громад та територій В. Негоді. Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Підкомітету з питань адміністративно – територіального устрою. Смолигівська ОТГ Волинської області була утворена в 2015 році, в числі перших ОТГ Волині. З часу утворення громада успішно розвивалась, практично оновлені усі соціально – культурні заклади. Громада успішно надає якісні послуги, працюють та опалюються два будинки культури, які капітально відремонтовані. Дитячий садок с.Смолигів зайняв друге місце у всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2017 році. Капітально відремонтовані дві школи. У жителів громадив викликає подив, що практично одну з найуспішніших громад області, жителі якої не побоялись об’єднатись та своїми справами доказали невідворотність реформ, раптом, не питаючи думки жителів, не проводячи консультації з депутатами, з сільським головою,з об’єктами господарювання на території громади , тим самим порушуючи чинне законодавство, хочуть ліквідувати. За підсумками інституційного рейтингу за 2019 рік Смолигівська ОТГ зайняла 4 місце в області, поступившись лише містам обласного значення. Інституційний рейтинг громади Торчина, до якої хочуть приєднати Смолигівську ОТГ десь 700 місце!!! Особливий подив викликала стаття на сайті «Децентралізація» від 05.06.2020 року «Мовою цифр, фактів і здорового глузду про 120 начебто ліквідованих об’єднаних громад», у цій статті автори сфальсифікували показники щодо наявної кількості учнів у школах, та кількості дітей дошкільного віку у Смолигівській ОТГ, причому навели приклад лише однієї громади Волині, але приклад сфальсифікований. У вказаній статті зазначено , що у Смолигівській ОТГ 208 учнів шкільного віку та 40 учнів дошкільного віку, це неправда, у відповідності до паспорта Смолигівської ОТГ дітей шкільного віку у нас 290, а дошкільного 142, у нас лише в дитячий садок розрахований на 40 дітей, ми думаємо що помилка допущена свідомо, щоб забезпечити ліквідацію Смолигівської ОТГ. Рейтинг школи с.Хорохорин на Волині 107 місце, рейтинг Торчинської школи на Волині 212 місце. Шановні керівники держави, як можна допустити таке безглуздя щодо децентралізації на Волині. Просимо Вас, враховуючи викладені в листі факти, принципово підійти до процесу децентралізації у Луцькому районі. Зібрано більше 700 підписів, щодо збереження Смолигівської ОТГ, підписи надіслано Голові Верховної ради, голові Волинської ОДА, але жодної уваги нашому зверненню не приділено, отож запрошуємо В.Негоду подивитись як живе Смолигівська ОТГ, та оцінити свою ж реформу. Пане Президенте України, Ви повинні виправдати довіру людей, які за Вас голосували, поверніть реформу у Європейські стандарти. Жителі Смолигівської ОТГ.
Відповісти
Default image
Микола
08.06.2020 - 07:00
МОВОЮ ЦИФР ТА ФАКТІВ: -на початку добровільного об’єднання усі громади відповідали перспективному плану , який затверджувався обласною радою, у методичних вказівках, які діяли на той час (потім їх змінили, тим самим підставивши громади які не боялись змін, які прагнули саморозвитку ) були відсутні жорсткі норми як от: населення, кількість дітей шкільного та дошкільного віку, на сьогоднішній день відсутні критерії доведення вже утворених громад їхньої ефективності, нові громади які пропонує МІнрегіон – штучне утворення Негодою з допомогою Ганущака, відсутній критерій чи аналіз Мінрегіону щодо надання послуг, як відзначають в статті мовою цифр та фактів в сфері освіти, культури, охорони здоров’я, Мінрегіон , зрозумівши свою помилку киває на ОДА, ОДА кивають на Мінрегіон, тобто класична схема безвідповідальності за неправильно зроблене, так, ви ліквідовуєте 120 громад без будь – яких на то причин, Лукеря пише що громади не можуть надати якісні послуги, перевірте будь ласка якість надання послуг, напишіть методичні вказівки про якість послугу уже існуючих, подумайте, як жителям за п’ять років міняти місце отримання цих послуг. Здоровий глузд на жаль відсутній у тих хто робить реформу децентралізації по якій країна буде жити, така реформа викликає супротив населення.
Відповісти
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 July 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 July 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 July 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 July 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....