How can local election rules be changed

This week may be crucial for «game rules» at the local (not being limited to them) election to be established: the Verkhovna Rada of Ukraine will consider bill 3485 On Amending some Laws of Ukraine On the Election Legislation Improvement. The document suggests amending Book 4 «Local Election».

Olena Boyko, people’s deputy of the VІII convocation, a candidate of sciences on the state administration, analyses all the initiated amendments.

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.
01.06.2020 - 11:24 | Views: 39495
Олена Бойко

Author: Олена Бойко

Tags:

elections Olena Boyko

Share the news:

Comments:
Profilepic
Igor Pilko
01.06.2020 - 16:32
Матеріал грунтовний, але бажано виправити помилку; ІV. Зміни до книги 4 Виборчого кодексу «Місцеві вибори», а саме в другому абзаці вказано, що пропонується, щоб вибори депутатів міських рад з кількістю виборців більше 90 тис відбувались за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками, а чинна норма передбачає міста з кількістю виборців 15 тис і більше. Насправді якраз навпаки, в чинній нормі 90 тис, а пропонується 15))).
Відповісти
03fbed20647e2b8274e22596b956e819
Децентралізація
01.06.2020 - 21:51
Igor Pilko, дякуємо! На прохання автора, поправили.
Відповісти
Default image
Леонід
02.06.2020 - 14:52
В наступному пункті як я розумію не вказано розмір грошової застави: 5. Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати міської (міста з кількістю виборців 15 тисяч і більше осіб) або обласної ради, кандидата на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста виборців 90 тисяч і більше осіб) шляхом самовисування, - на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо.
Відповісти
Profilepic
Олена Бойко
02.06.2020 - 15:41
Леоніде! Детальніше - у законопроекті -за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68847 Це зміни до ч.2 ст.225 Виборчого кодексу. Цитую: «Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати міської (міста з кількістю виборців 15 тисяч і більше осіб) або обласної ради, кандидата на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста виборців 90 тисяч і більше осіб) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до міської та/або обласної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить у безготівковому порядку на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо».
Відповісти
Default image
Ольга
04.06.2020 - 13:17
Згідно п.4 ст.216 «Особа може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі не більше ніж у два рівні місцевих рад.». Але п.51. ст. 227 каже «У разі виявлення виборчою комісією Автономної Республіки Крим, обласною, міською (міста з кількістю виборців 15 тисяч і більше осіб) виборчою комісією, що особа, висунута кандидатом у депутати Автономної Республіки Крим, відповідної обласної, міської (міста з кількістю виборців 15 тисяч і більше осіб), також висунута організацією партії або шляхом самовисування кандидатом у депутати іншої місцевої ради та/або на посаду сільського, селищного або міського (іншого міста) голови чи старости села, селища, уповноважений член територіальної виборчої комісії не пізніше наступного дня звертається до зазначеної особи з вимогою у дводенний строк, подати до комісії заяву про підтвердження згоди балотуватися кандидатом у депутати ...Що саме передбачено у нормі ст.216 про два рівні місцевих рад? Також не зрозуміло, чому залишаються вимоги до обраних до обласної та великої міської рад депутатів передати корпоративні права та належні йому підприємства (ст.222). Добре, що це прибирають із ст.223, але це раніше стосувалося тільки депутатів ВР АРК, як таких, що працюють там на постійній основі.
Відповісти
Profilepic
Олена Бойко
04.06.2020 - 21:52
Пані Ольго! Ваші питаня цілком слушні, сподіваюсь, їх почують автори проекту та до 2-го читання будуть внесені відповідні правки. Окрім зазначених Вами аспектів є ще ряд питань: наприклад, чому в нормах про встановлення резуьтатів виборів не визначено, який мандат є пріоритетним. Адже паралельно балотуватись можна, а от мати два представницьких мандати - ні (ст. 7 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" та ст. 12 Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні"). Тому процедурні питання "права вибору манддата" мають бути, інакше - правова невизначеність.
Відповісти
Default image
Надія Кочергіна
10.06.2020 - 15:22
Шановна пані Олено! Як Ви вважа\те, чи варто вводити у партійні списки Перший номер (який не закріплюється за територіальним округом), якщо він теоретично може залишитись без мандата? Адже при певному "розкладі" партія може вичерпати всі свої мандати на округах, а на єдиний список нічого не залишиться.
Відповісти
Profilepic
Олена Бойко
15.06.2020 - 17:53
Пані Надіє! Закріплення першого номера - це питання політичне, практика застосування таких норм у світових виборчих системах є. Проте технологічно не продумана така пропозиція. І в даному випадку є питання правової невизначеності. Побачимо, чи буде виправлено правками до другого читання...
Відповісти
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...