У Мінрегіоні разом з польськими експертами обговорили базові законопроекти з реформування місцевого самоврядування

Експерти дорадчої групи при Мінрегіоні продовжують роботу над створенням законодавчої бази щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації вдали в Україні.

В рамках робочої зустрічі з представниками групи польських експертів з питань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Мінрегіоні відбулася презентація робочих версій проектів законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві органи виконавчої влади».

«На початковому етапі розробки цих законопроектів нам дуже важлива думка польських партнерів, залучення до наших напрацювань практичного досвіду Польщі, яка пройшла великий і успішний шлях реформ з децентралізації», - сказав головуючий на зустрічі заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

За його словами, ці законопроекти є базовими у реформуванні системи територіальної організації влади.

«На їх основі ми вибудовуємо нову філософію місцевого самоврядування в Україні. І хоча у значній мірі наповнення цих законопроектів залежить від змін до Конституції, ми маємо зробити усі залежні від нас напрацювання вже сьогодні, щоб потім адаптувати їх до остаточних положень Основного закону», - зазначив заступник Міністра.

Законопроект «Про місцеве самоврядування в Україні» презентував польським колегам радник Віце-прем'єр-міністра України, голова дорадчої групи, директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

«Від чинного законодавства цей законопроект відрізняється тим, що вибудовує систему органів місцевого самоврядування на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою за однаковою схемою: є представницький і є виконавчий орган місцевого самоврядування. Крім того, в законопроекті записано головний постулат – єдиним суб’єктом місцевого самоврядування є громада – юридична особа, яка в повній мірі здійснює усі права і повноваження самоврядування. Саме від громади походять повноваження районного і обласного рівня як такі, що не можуть бути реалізовані на рівні громади. Відтак, в законопроекті зроблена спроба розвести компетенції між цими трьома рівнями», - зазначив Анатолій Ткачук.

Експерт дорадчої групи, директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів про попередні напрацювання щодо проекту закону «Про місцеві органи виконавчої влади». Він наголосив, що законопроект детально опрацьований, але його кінцеві положення залежатимуть від того, як зміниться Конституція

У свою чергу Марчін Свєнцицький, голова групи польських експертів позитивно оцінив роботу української сторони над підготовкою пакету законопроектів з реформи місцевого самоврядування.

«Ми дуже раді, що робота у напрямку реформи місцевого самоуправління в Україні продовжується, і помітною є консолідація усіх політичних сил, які зацікавлені у тому, щоб децентралізувати владу. Ми раді ділитися досвідом і продовжуватимемо це робити», - сказав Марцін Свєнцицький.

Він передав представникам спеціальної дорадчої групи зауваження польських експертів до представлених варіантів законопроектів, які за його словами, дозволять уникнути деяких помилок у подальшій роботі над цими документами.

11.11.2014 - 12:50 | Views: 19316
У Мінрегіоні разом з польськими експертами обговорили базові законопроекти з реформування місцевого самоврядування

Attached images:

Tags:

V.Nehoda A.Tkachuk

Source:

Мінрегіон

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...