РДА необґрунтовано вимагають від місцевого самоврядування передати заклади культури, освіти із комунальної у спільну власність територіальних громад районів

«Відбувається підміна понять «зміни статусу підпорядкування» на «зміну форми власності». Це дискредитує реформу місцевого самоврядування і може викликати серйозну соціальну напругу серед жителів сіл, селищ, міст районного значення».

Так в офіційному листі, адресованому Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман назвав вимоги керівників районних державних адміністрацій до органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст передати заклади культури та освіти, в т.ч. дитячі садки, із комунальної власності у спільну власність територіальних громад районів, а також попередити працівників цих установ про їх переміщення та звільнення.

Спікер, реагуючи на численні скарги, які надійшли до нього з сіл, селищ, міст районного значення на зазначені вимоги керівників РДА, в листі звернувся з проханням до Прем’єр-міністра України доручити Міністерству фінансів та обласним державним адміністраціям терміново підготувати роз’яснення та довести їх до відома голів районних державних адміністрацій щодо реалізації норм законодавства в частині механізмів фінансування бюджетних установ комунальної форми власності.

«Свої вимоги керівники районних державних адміністрацій обґрунтовують необхідністю приведення статусу цих установ у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України для формування місцевих бюджетів на 2016 рік. Проте, ні Бюджетний кодекс, ні Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не містять обов’язку передачі об’єктів комунальної власності внаслідок зміни механізму їх фінансування. Таким чином, відбувається підміна понять «зміни статусу підпорядкування» на «зміну форми власності». Це дискредитує реформу місцевого самоврядування і може викликати серйозну соціальну напругу серед жителів сіл, селищ, міст районного значення», - йдеться у листі Володимира Гройсмана.

У відповідь, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив (документ № 45383/1/1-15 від 23.11.2015) профільним відомствам, облдержадміністраціям вжити заходів реагування і поінформувати про результати в установлений законом строк Голову Верховної Ради України і Кабінет Міністрів України.

 

26.11.2015 - 11:25 | Переглядів: 7813
РДА необґрунтовано вимагають від місцевого самоврядування передати заклади культури, освіти із комунальної у спільну власність територіальних громад районів

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...