Децентралізація розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії, - Крістос Джакомопулос

Редакція сайту «Децентралізація влади» пропонує читачам ексклюзивне бліц-інтерв’ю Крістоса Джакомопулоса, Спеціального представника Генерального Секретаря Рада Європи в Україні.

В Україні швидкими темпами просувається реформа місцевого самоврядування. 159 об’єднаних територіальних громад провели перші місцеві вибори. Однак урядовці, експерти в один голос заявляють, що без змін до Конституції України в частині децентралізації реформа буде неповноцінною. На Вашу думку, чому Україні так важливо прийняти зміни до Конституції в частині децентралізації?

Крістос ДжакомопулосКонституція є правовою основою країни. Дійсно, деякі зміни – в сфері децентралізації влади та правосуддя – можуть бути здійснені і без внесення змін до Конституції. Однак, справжні реформи в такому випадку не відбудуться. А реалізувавши тільки невеликий відсоток з усіх необхідних трансформацій, загальна цінність змін може виявитись дуже обмеженою. Реформи, що проводяться, залишатимуться крихкими, а їх сталість опиниться під загрозою. Україна не може бути сучасною, демократичною та процвітаючої Європейською державою без оновлення Конституції. Внесення змін до Конституції є обов’язком українських політиків перед українськими громадянами.

Як протистояти політиканським заявам, що децентралізація зашкодить країні?

Ми можемо протистояти таким заявам просто говорячи правду. Децентралізація приносить як економічні, так і демократичні переваги. Я не знаю жодної великої демократичної країни, яка одночасно є і високоцентралізованою, і дуже багатою. Крім того, децентралізація необхідна для забезпечення системи стримувань і противаг у структурі влади. Якщо занадто багато сили буде зосереджено в руках київської еліти, то це може призвести тільки до більших зловживань, аніж у випадку, коли владу буде розподілено між різними органами влади відповідно до принципу законності. Децентралізація також розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії.
Місцеві влади є ближчими до громадян, відповідно перебувають під їх пильною увагою і краще знають місцеві потреби. Заяви, що децентралізація зашкодить країні, викривлюють реальність і грають на страхах людей.

Як децентралізація влади в Україні може допомогти розвитку кожної області і кожного села, міста?

Завдяки децентралізації влади органи місцевого самоврядування зможуть розробляти і здійснювати політики,спрямовані на зростання економіки, покращення якості послуг для населення та збереження навколишнього середовища. Більше ресурсів, зокрема фінансових, залишатиметься на рівні міст, сіл, селищ і областей. Там зменшиться рівень бюрократії, а рівень місцевої ініціативи навпаки збільшиться. Звичайно, децентралізація не означає, що органи місцевого самоврядування перебуватимуть поза межами жодного контролю й зловживатимуть своїми повноваженнями. Навіть у високо децентралізованих країнах,  верховенство права, боротьба з корупцією та злочинністю залишаються важливими прерогативами центральної влади. Крім того, уряд підтримуватиме фінансово слабкі органи місцевого самоврядування й вони отримуватимуть допомогу через спеціальні схеми фінансового вирівнювання.

Що несе децентралізація влади для кожного громадянина України?

Сильніший місцевий економічний розвиток, висока якість послуг, більша підзвітність і кращий доступ до тих, хто приймає рішення,  - ось те, що кожен громадянин може очікувати і реально отримати завдяки децентралізації влади. Звичайно, такі вигоди не з’являться всі і відразу після ухвалення нового законодавства. Децентралізація влади і зміцнення місцевого самоврядування - це процес, який повинен тривати протягом певного періоду часу, щоб продемонструвати результати у повній мірі.

Редакція сайту «Децентралізація влади» висловлює щиру подяку  Програмі Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

24.11.2015 - 19:16 | Переглядів: 11966
Децентралізація розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії, - Крістос Джакомопулос

Теги:

Рада Європи Конституція

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 вересня 2024

Як громади розвивають культуру та долають виклики в цій сфері — тези з брифінгу мерів

Як громади розвивають культуру та долають...

Культура — галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме...

26 вересня 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...