Щоб об’єднання  громад було легким і приємним

7 найцікавіших та найнесподіваніших запитань, які прозвучали під час дебатів від DESPRO на тему: «Навіщо громадам об’єднуватися», які днями відбулися у Кельменецькому районі Чернівецької області.  

Такі дебати Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO проводить не вперше. Однак ніде не було таких строкатих, провокативних і до смішного наївних запитань. Задавали їх переважно ті, хто хотів вивести реформаторів на чисту воду і довести, що об’єднання ні до чого доброго не приводить. Однак більшість таких людей насправді тільки продемонстрували власну необізнаність.

На запитання переважно відповідали представники сторони, яка виступала у дебатах за об’єднання: директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, голова Глибоцької об’єднаної громади (Чернівецька область) Григорій Ванзуряк та депутат Хотинської районної ради, підприємець з Недобоївської ОТГ Чернівецької області В’ячеслав Тодосійчук.

Що зробити, щоб підприємці захотіли платити податки? Держава ж нічого не робить, аби зацікавити їх! І щойно ти починаєш будувати магазин, як вона вимагає у тебе: «Заплати!»

В’ячеслав Тодосійчук: Я сам підприємець, але не знаю випадків, коли б держава вимагала заплатити податки наперед. Я працюю вже понад 20 років, і нормально сплачую податки. Мабуть, мене таки держава зацікавила?

Анатолій Ткачук: Не треба вводити людей в оману! Ніяких податків платити не треба, коли починаєш будувати магазин. Я скажу з усією відповідальністю: оподаткування в Україні є чи не найбільш лояльним у цілій Європі. Коли я кажу своїм європейським друзям, скільки податків я сплачую, вони мені не вірять. Тамтешні виплати у рази більші.

Що зробили за 4 роки законодавці, щоб об’єднання  громад було легким і приємним?

Народний депутат України Максим Бурбак: Що це за підхід: ви нам все забезпечте, щоб нам було легко і приємно, а ми тоді подумаємо?! А ви не хочете самі попрацювати задля цього? Ви, мабуть, забули про війну на сході? Забули про те, що у 2014 році у бюджеті було 118 тис грн? Забули, що в Україні 70% домогосподарств мають субсидії, і на це, відповідно, потрібні кошти? Ви ще спитайте: скільки робочих місць створила для вас влада? А ви самі випадково не хочете створити робочі місця – собі та іншим? Україна потрібна тільки її жителям, і більше нікому. І якщо ви хочете жити в іншому суспільстві, то маєте будувати його самі.

Анатолій Ткачук: Український процес добровільного об’єднання є найліберальнішим у Європі. І при цьому ОТГ покривають понад 30% території країни, а якщо враховувати і міста обласного значення, то за новими правилами живе вже 70%  території. Коли більшість громад сформована, тоді, щоб довго не чекати на інших, їх логічно об’єднати в адміністративний спосіб. Це означає, що одного дня ви можете прокинутися у новому адміністративно-територіальному устрої. І тільки зараз ви маєте шанси зробити це добровільно. Тобто об’єднатися легко і приємно.

У якій ще країні, крім нашої, реформи відбуваються з порушенням Конституції?

Анатолій Ткачук: Щодо Конституції у нас нещодавно була дискусія з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем, який, м’яко кажучи, не сприяє об’єднавчим процесам в області. Скажу вам як автор багатьох законопроектів і народний депутат України І скликання: реформа децентралізації влади й адміністративно-територіального устрою цілком відповідає Конституції. З іншого боку, єдиним органом, який може поставити крапку у цьому питанні, є не ми з вами, а Конституційний Суд. Отже, сперечатися про це без сенсу. З іншого боку, розкажу вам про такий випадок. Позавчора я був у Болградському районі Одеської області, де місцева влада відверто саботує об’єднання громад. Перед виступом у великому клубі я зайшов до туалету, а там просто на унітазі висить оголошення: «Пожалуйста, поправляйте пимпочку». Йшлося про те, що треба було покрутити елемент зливного пристрою, бо він був поламаний. І я згодом запитав тих місцевих політиків, які наголошували на неконституційному характері реформи: «Чи прийняття змін до Конституції допоможе людям, які відповідають за туалет у клубі, відремонтувати його? Чи він все одно працюватиме з оголошенням про «пімпочку»?

У якій ще країні залізниці отримують пільги від держави по сплаті земельного податку, який має йти до бюджету місцевих громад?

Максим Бурбак: Для того щоб «Укрзалізниця» не стала банкрутом, вона звернулася до Кабіну з проханням зменшити орендну ставку. Я розумію, що деякі громади заклали у бюджеті одні доходи, а через пільги, надані Кабміном «Укрзалізниці», отримують інші. Уряду відомо про цю проблему, і вже розроблено механізм компенсації. Її можна буде отримати, коли відповідні підрозділи залізниці зареєструються у тих чи інших громадах. І тоді до цих громад піде ПДФО із зарплат залізничників.

Ви говорите у загальному! А що конкретно отримали громади від об’єднання? Озвучте цифри!

Григорій Ванзуряк: До об’єднання Глибоцька громада мала річний бюджет 4,8 млн грн, а Михайлівська сільська рада, з якою ми об’єдналися, – 440 тис грн, з яких лише 10% йшло на розвиток, а все інше – на утримання апарату і комунальні видатки. У перший рік загальний бюджет Глибоцької об’єднаної громади сягнув 36 млн грн, з яких власних доходів було 17,8 млн грн. Все інше держава нам передала для здійснення повноважень держави у сфері освіти та медицини. Зараз наш річний бюджет становить 69 млн грн, з яких 58%  – це наші власні надходження, і вони весь час зростають. Ми другими в області (після Чернівців) взяли повноваження архітектурно-будівельного контролю, і після цього надходження податку на нерухомість зросли на 100%. На жаль, люди не завжди відкриті перед громадою. Хтось збудував будинок, а до реєстрації не дійшов, і податкова цього будинку просто не бачить. У нас було чимало таких випадків. А тепер усі такі будинки зареєстровані, і податок на нерухомість надходить до нашого бюджету.

От ви звітуєте, що відремонтували шматочок дороги. Невже комусь від цього стало краще жити?

Голова ОТГ із залу: Ви знаєте, таки стало краще. От ми, наприклад, створили у себе центр ПМСД, зареєструвавши його як комунальну неприбуткову установу. І з 1 липня наші сімейні лікарі вже мають отримати нову, набагато вищу зарплату. Краще їм та їхнім пацієнтам стало, як ви думаєте? Ми також у своїй громаді відремонтували все, що тільки могли: і ФАПи, і амбулаторії, і школи. Ми навели лад там, де не могли обі дозволити цього роками.  Чи виграли від цього люди, які користуються послугами таких установ? Я думаю, це питання є риторичним.

Хіба 60 млн грн інфраструктурної субвенції, які недоотримав Кельменецький район через те, що не брав участь в об’єднавчих процесах, вистачило б на дороги району, які треба ремонтувати? Адже це крапля у морі!

Анатолій Ткачук: Є тенденція, проти якої не підеш: весь світ урбанізується, і частина сіл – у тому числі в Україні – неодмінно зникне. Однак, принаймні, надію втриматися мають ті села, які створять мережі з іншими населеними пунктами. Якщо у цих селах працюватиме бізнес, то людям не треба буде нікуди виїжджати з них. Ви тільки подумайте: в Україні 35 тис осіб зайняті на невеличких підприємствах, які роблять запчастини для німецьких автомобілів. Реформа й інфраструктурна субвенція – це шанс, яким можна або скористатися, або не скористатися. Кожна крапля чогось вартує, і море, власне, і є скупченням таких крапель. Якщо сьогодні громада відремонтувала клуб, то завтра вона може підняти орендну плату за його використання. І завтра до цього клубу піде молодь, яка захоче залишитися у селі. От у Львівській області є Гніздичівська ОТГ, де місцева влада змусила власника занедбаного приміщення віддати його громаді в оренду за 1 грн. І згодом знайшла інвестора, який заснував у Гніздичеві швейну фабрику. Тепер у цьому приміщенні працюють 30 швачок. Створення фабрики дало можливість реалізувати інший проект: музичну школу, до якої тепер приїжджають діти з інших громад. Ось, що таке ефективність! Я виріс на Хмельниччині. І моя бабуся вчила мене: якщо робити, то зробиться, якщо чекати, то стухне. Треба працювати, і успіх не забариться.

Теги:

дебати DESPRO

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...