Бібліомайстерня: на Львівщині обговорили "родзинки" для бібліотек

Бібліотекарі територіальних громад Львівщини шукають, як стати потрібними.  

Чи потрібні бібліотеки територіальним громадам? Це питання у різних селах Львівщини коментують по-різному.

Голова успішної Великолюбінської ОТГ рішуче проти цього закладу, до якого, за його словами, ніхто не ходить. А в Давидівській ОТГ бібліотека — один із найбільш затребуваних об'єктів культури. Громада вкладає гроші у придбання нових книг, виділила комфортне приміщення у Народному домі.

Тут і відбувся тренінг “Бібліомайстерня”, під час якого бібліотекарі ОТГ Пустомитівського, Жидачівського та інших районів шукали нові форми роботи, радились, як стати потрібними в час інформаційних гаджетів.

Захід пройшов за ініціативи Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

“Своє дитинство я провела у бібліотеці. Там уже не було такої книжки, яку б не прочитала, за винятком, мабуть, 50-и томника творів Леніна. Але тоді, щоб прочитати книгу, треба було піти до бібліотеки. То зараз діти мають інтернет, планшети, смартфони і інші гаджети. І ми розуміємо, що роль бібліотек у сучасному суспільстві є дещо іншою. Для того, щоб вони не зникли, треба щось змінювати. Я рада бачити на цій зустрічі людей різного віку. Бо є досвід, і є нові погляди. І цей обмін думками стане лише початком великої дискусії, у якій народиться істина, і бібліотеки в об’єднаних територіальних громадах наберуть нової форми і нового змісту”, - зазначила директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин.

Щоб бути потрібними людям, сільські бібліотекарі практикують різні “хитринки”.  Одні відвідують і постачають літературою хворих у лікарнях. Інші влаштовують читальні зали під відкритим небом, там, де бавляться діти чи гуртуються дорослі. Один із винаходів давидівчан - килимове покриття у бібліотеці. Діти люблять читати, лежачи на ньому. У задумах — запровадити бібліоняню — нетривалий догляд і залучення до читання дітей дошкільного віку, поки їхні батьки вирішують свої нагальні справи. Все це — у поєднанні з організацією масових заходів, зустрічей із письменниками тощо, які збирають численну аудиторію.

Загалом же, бібліотеки працюють там, де є Бібліотекар, людина віддана своїй професії, яка власноруч плекає своїх читачів від ніжного віку, знає їх болі і радощі і не шкодує мудрих порад. До них приходять і в зрілі роки. Зараз особлива увага дітям заробітчан, які через відсутність матерів переживають глибоку депресію та нервові розлади. В одному із випадків саме бібліотекар розговорила дівчинку, яка мовчала відтоді, як поїхала на заробітки її мама. 

“У мене до бібліотеки класичне ставлення. Вона потрібна, і єдина надія на органи місцевого самоврядування: чи збережемо її, чи ні. Бо тут немає субвенції,  як в освіті та медицині, що депутати проголосують, те й буде. В такому сучасному, густо населеному селі як Давидів, не дивлячись на близькість до Львова і його цивілізаційних благ, бібліотека прижилася і вона потрібна. Можливо, спрацював новий формат бібліотеки, в якому класика поєдналась із новітніми речами. Є такі села, де ми призупинили роботу бібліотек, але я дуже хочу її відновити. І з ким би не спілкувалася, усі переконані, що бібліотеки потрібні. Але не будемо приховувати, що нерідко в таких закладах “сидять” пасивні працівники, які не мають ні нових ідей, ні нових проектів. Все залежить від кадрів і від умов, в яких працює бібліотека. Нас не раз називають аніматорами - людьми, які продукують розваги, самі розробляють сценарії заходів, готують  їх. Це трохи образливо, бо бібліотекар, в першу чергу, духовний гуру, наставник. Але частка правди в цьому є — масові заходи приваблюють людей до бібліотек, а відтак залучають їх до читання”, - зазначила керівник відділу культури Давидівської ОТГ Христина Кучак.

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...