Міжмуніципальне співробітництво сприяє рівномірному розвитку ОТГ

Міжмуніципальне співробітництво та налагодження партнерства органів місцевого самоврядування для реалізації спільних проектів – загальноприйнята модель об’єднання зусиль у країнах Європейського Союзу. Кожний третій проект громад у Німеччині – це проекти міжмуніципального співробітництва (ММС), у Франції в проектах ММС беруть участь 80% громад.

В Україні ж на цей момент діє 187 проектів ММС, що охоплює 753 громади. Про це повідомив експерт з регіонального розвитку Ігор Мамонов учасникам семінару у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України».

Під час семінару «Обґрунтування та розробка проектів міжмуніципального співробітництва», що пройшов 12 червня, вивчалися різні аспекти теми - поняття міжмуніципального співробітництва, переваги для громад та кращі практики, етапи та особливості укладання договорів, можливості фінансування. Працювали з громадами Дніпропетровщини експерт з регіонального розвитку Ігор Мамонов, експерт з фінансів Андрій Мужевський та юрисконсульт ЦРМС Андрій Дишлюк.​

«Чим вигідне співробітництво? Воно вирівнює розподіл ресурсів в різних громадах, сприяє вирішенню більш складних завдань, оскільки об’єднує зусилля. Предметом співробітництва можуть бути різні сфери. Наприклад, ефективно співпрацювати в сфері охорони здоров’я. Доречно дніпропетровським громадам спільно утримувати та фінансувати медичні заклади в рамках п’яти госпітальних округів, що будуть створені в області. Сьогодні розроблюється регіональна стратегія управління відходами, вона передбачає створення п’яти або шести кластерів для збирання, сортування та переробки сміття в Дніпропетровській області. Це знову – предмет співробітництва громад, як і опорні школи, спільні культурні заходи, фестивалі, ЦНАПи, Центри безпеки, питання охорони та рекреаційного використання спільних природніх об’єктів, відкриття індустріальних парків, водогони тощо», - наголошує Ігор Мамонов.

На Дніпропетровщині зареєстровано 6 проектів ММС. Лідер – Слобожанська ОТГ, яка має вже три проекти: два з надання адмінпослуг, а третій – в освітній сфері. Докладно про нього учасникам семінару розповіла Євгенія Лисенко, головний спеціаліст юрвідділу Слобожанської ОТГ. Рік тому Слобожанська ОТГ та сусіднє місто Підгородне уклали договори щодо співфінансування школи естетичного виховання.

Експерти ЦРМС провели практикум з укладання договорів ММС. Вирізняють п’ять форм договорів ММС: співфінансування, реалізація спільного проекту, створення спільного органу управління, створення комунального підприємства та делегування повноважень.

Андрій Дишлюк пояснив представникам громад етапи укладення договору ММС. Їх вирізняють сім: ініціація, надання згоди, звернення до інших громад, створення комісій та розробка проекту, громадські обговорення, затвердження проектів договорів, укладання договорів. Юрисконсульт роз’яснив зміст та форму кожного типу договорів.

За словами Андрія Мужевського, фінансовими джерелами ММС можуть бути як державний чи місцевий бюджет, так і гроші міжнародних організацій та фондів. Ще на етапі підготовки важливо визначитися з фінансовою основою та джерелами фінансування.

 

13.06.2018 - 15:43 | Переглядів: 14468
Міжмуніципальне співробітництво сприяє рівномірному розвитку ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...