Центр безпеки громади у Білоберізькій ОТГ

Як працює Центр безпеки в об’єднаній громаді та забезпечується невідкладна медична допомога у надзвичайних ситуаціях дізнавались представники прикарпатських ОТГ в рамках дводенного семінару «Актуальні питання безпеки населення в об’єднаних територіальних громадах», організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Насамперед, для учасників семінару провели короткий теоретичний курс з цивільного захисту, а потім на практиці продемонстрували роботу системи оповіщення через гучномовці на території двох колишніх сільських рад Білоберізької та Устеріківскої. Важливим кроком у напрямку оперативності реагування, а значить і мінімізації шкідливих наслідків, назвав роботу системи оповіщення начальник управління з питань цивільного захисту населення Івано-Франківської ОДА Володимир Стебницький.

«Великим позитивом Білоберізької громади є те, що воно спільно з нашим управлінням розробили і впровадили систему оповіщення, яка дає можливість у максимально короткий час повідомити мешканців про загрозу або надзвичайну ситуацію. Тут застосовані новітні технології – Інтернет, оптоволоконні мережі», – наголосив Володимир Стебницький.

За допомогою такої системи оповіщення через мережу Інтернет черговий працівник ДСНС з області може подати повідомлення, штормове або інше попередження для громадян використовуючи хвилі ФМ радіо (тут мова йде про Радіо РАІ).

Також представники ОТГ у практичній частині навчань мали можливість спостерігати за навчальним гасінням пожежі та наданням невідкладної допомоги умовним потерпілим. У ліквідації учбової надзвичайної ситуації взяли участь працівники Центру безпеки Білоберізької ОТГ, добровільна пожежна дружина с. Кути та працівники Верховинського районного підрозділу ДСНС в Івано-Франківській області.

Ознайомились учасники дводенного навчання і з роботою самого Центру Безпеки Білоберізької громади, який був створений у 2017 році. Як розповів голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк, 340 тисяч гривень з коштів соціально-економічного розвитку було виділено на створення центру безпеки за сприяння народного депутата. Їх витратили на ремонт приміщення старих автогаражів, які були запроектовані для школи. Тепер це утеплені бокси з необхідними приміщеннями для персоналу. Тут постійно чергує пожежна машина та машина швидкої медичної допомоги. Також у центрі цілодобово працює пункт екстреної медичної допомоги, де постійно чергує фельдшер і водій. Пожежна команда у громаді працює на добровільних засадах.

«У випадку надзвичайної ситуації спершу виїжджає наша машина пожежної, а потім підключаються районні служби ДСНС. Наша мета, у випадку пожежі, власне подати воду і призупинити пожежу. Для нашої громади це вкрай потрібно, віддаленість від районного центру усього 32 км, але дороги бажають кращого. Раніше, коли у нас виникала пожежа, то автомобіль з райцентру прибував не швидше ніж за 40 хвилин, а то й годину. Ще одна проблема – ми прямо межуємо з Чернівецькою областю. Якщо мешканці населених пунктів громади телефонують на 101 чи 103, то всі дзвінки автоматично потрапляють у Чернівці, оскільки вишка мобільного оператора знаходиться на території Чернівецької області», – пояснив Дмитро Іванюк.

За словами радника з питань муніципальних послуг ІФ ЦРМС Марії Баран, у Білоберізькій ОТГ пріоритетом роботи поставлено саме безпеку мешканців, що поряд з іншими якісними муніципальними послугами є великим позитивом. Центр безпеки та система оповіщення у громаді, яку апробували учасники семінару, виводить цивільний захист населення на якісно новий рівень.

«Інші громади також мають певні напрацювання у сфері цивільного захисту населення, проте позиція усіх громад – має бути державна програма. Оскільки потрібно дуже багато фінансових ресурсів, щоб вивести на такий рівень безпеку населення у громаді», – наголосила Марія Баран.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Білоберізька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

"pravda.if.ua"

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024