Міста обласного значення на Сумщині готуються до об’єднання з сусідніми громадами

16 травня 2018 року під час круглого столу, організованого Сумським Центром розвитку місцевого самоврядування, Центральним офісом реформ при Мінрегіоні, Сумським регіональним відділенням Асоціації міст України та Сумською міською радою, говорили на тему "Створення ОТГ в Сумській області навколо міст обласного значення: план на 2018 рік".

«Перш за все, мова має йти про перспективний план, відповідно до якого і повинні об’єднуватись громади», - зазначив координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак.  

Він детально зупинився на законі щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Цей закон дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення. Але саме перспективний план у цьому питанні є обов’язковим, адже при об’єднанні громад виникає дуже багато складних питань, головне серед яких – питання фінансове, зазначив експерт.

У квітні та на початку травня Сумський ЦРМС провів зустрічі майже з усіма містами обласного підпорядкування, окрім міста Суми, розповів директор Центру Олександр Хоруженко. Консультаційні виїзди здійснювалися в місто Охтирку, Ромни, Лебедин, Шостку, і є потреба підсилювати міста.

Вже є домовленість, що на сесії обласної ради 10 липня, перспективний план буде повністю затверджений.

«Щодо проекту "Великі Суми", минулоріч Центр провів три зустрічі з приводу створення Сумської міської ОТГ», - зазначає Олександр Хоруженко. 22 грудня 2017 року обласна рада затвердила Перспективний план, який передбачає приєднання до міста Суми Стецьківської, Великочернеччинської, Битицької та Піщанської сільських рад. Зараз на фінальній стадії створення Садівської ОТГ, центр якої знаходиться поблизу міста Суми.

Міський голова Олександр Лисенко підкреслив, що Суми готові показати приклад того, як мають створюватись ОТГ. Мова йде, перш за все, про співробітництво між громадами, яке не можливе без домовленостей, які повинні бути прописані у перспективному плані. За таким нині діє міська рада при опрацюванні питання про приєднання до міста сіл Стецьківка, Битиця та В. Чернеччина.

"Зараз саме той час коли ми повинні прийняти виважені і кардинальні рішення громад регіону", - звернулася до присутніх заступник голови обласної ради Тетяна Головко.

Також вона акцентувала увагу присутніх голів міст, райрад, територіальних громад на тому, що безкінечно карта області «кроїтися» не буде, тому рішення має бути остаточним.

"Є узгоджена позиція з обласною державною адміністрацією, що перспективний план, який є на сьогодні, може мати одне-два коригування, що буде внесене на найближчій сесії обласної ради. Більше жодних змін до Перспективного плану не планується, адже їх неможливо буде зробити ні фізично, ні юридично", - зауважила Тетяна Головко.

Окремо вона звернулась до присутніх голів районних рад та сіл, які ще не визначились остаточно: "Обласна рада та облдержадміністрація досі не відмовила жодному району, жодній сільській раді у методологічній, юридичній, абсолютній допомозі з питань проведення реформи. Ми завжди готові допомагати, і зараз допомога буде ще активнішою, адже ми йдемо до завершення. Пріоритетом у роботі має бути покращення якості надання послуг населенню у всіх галузях життєдіяльності, - це головне завдання, покладене сьогодні на органи виконавчої влади".

17.05.2018 - 16:53 | Переглядів: 17371
Міста обласного значення на Сумщині готуються до об’єднання з сусідніми громадами

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...