Чи вплине Операція об’єднаних сил на децентралізацію в Донецькій області

В умовах Операції об’єднаних сил (ООС) децентралізація в Донецькій області продовжиться, але будуть певні обмеження через питання безпеки. З 1 травня на території Донецької та Луганської областей оголошена Операція об’єднаних сил, яка замінила АТО. Про нововведення розповіли під час брифінгу в Краматорську командуючий ООС Сергій Наєв і очільники Донецької та Луганської обласних ВЦА Павло Жебрівський та Юрій Гарбуз.

Головною метою ООС є відновлення територіальної цілісності – це основна думка, яку озвучували під час брифінгу. «Новий формат операції не передбачає загострення та посилення військових дій, але здавна кажуть «хочеш миру – готуйся до війни», маємо продовжити формування міцної боєздатної армії, щоб у такий спосіб стримувати навіть наміри агресора Росії просуватися українською територією. У справі формування нового війська сприяння ВЦА буде максимальне, у тому числі й фінансове», - наголосив Павло Жебрівський.

Серед нововведень: буде переглянуте розташування блок-постів для спрощення переміщення громадян у межах Донецької області. Усю територію області поділили на зони безпеки з визначенням режимів «червоний», «жовтий» та «зелений» - виходячи з цих режимів, передбачаються певні обмеження. Проте мешканці підконтрольної українській владі території обох областей не відчують змін у повсякденному житті, запевняли під час брифінгу.

Як повідомляє Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», після брифінгу Павло Жебрівський відповів на питання стосовно продовження реформи органів місцевого самоврядування з урахуванням оголошення Операції об’єднаних сил.

«Об’єднання територіальних громад у Донецькій області буде продовжене. Ключова проблема для децентралізації полягає в населених пунктах, наближених до лінії розмежування, - зазначив голова ВЦА. - Очеретинська громада уже сформована, але досі нема дозволу від ЦВК на проведення виборів. Ураховуючи зони безпеки з відповідним режимом («жовтий» чи «червоний»), скоріше за все, не будуть давати дозволу, а на всій іншій території децентралізація продовжуватиметься, і ми маємо нарощувати темпи».

До території з «червоним» режимом увійшов, наприклад, Урзуф, який знаходиться на морському узбережжі в Мангушському районі. На думку Павла Жебрівського, Мангушський район може проводити об’єднання, а Урзуф згодом приєднається до вже створеної громади. «Переконаний, будемо отримувати листи від командування, що певна  зона є безпечною для проведення перших виборів у громаді», - додав очільник області.

При цьому проблем із відвідуванням зон відпочинку на Азовському узбережжі в людей не виникне, запевнив Павло Жебрівський. Це питання обговорювалося із командуванням ООС,  і найближчим часом, після узгодження всіх моментів, мешканців регіону повідомлять про таку можливість.

02.05.2018 - 15:39 | Переглядів: 13546

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...