Кроки успішного старту старост Дніпропетровщини: від об'єднання громади до вирішення проблем та реалізації планів

Своїм досвідом з рівненськими колегами поділилися старости Василівського, Широчанського, Придніпровського та Волоського старостинських округів Дніпропетровських громад. Поїздку для обміну досвідом 21-22 березня організували Дніпропетровський та Рівненський Центри розвитку місцевого самоврядування.

Перші вибори старост громад на Дніпропетровщині відбулися у грудні 2016 року. Відтоді обрані старости не лише активно впроваджують реформи на місцях, навчаються на тренінгах, але й діляться власним досвідом з колегами з інших областей. Зізнаються, що і їм на початку було непросто, але в нагоді став посібник «План дій старости: 10 кроків успішного старту»,  підготовлений Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Він став своєрідним путівником у тому, що потрібно зробити першочергово, і яким чином об`єднати ресурси та людей.

- У цьому посібнику зібрані усі ключові питання щодо професійної компетентності старост та надані практичні рекомендації щодо інструментарію їх професійної діяльності, адже ця посада є другою за значимістю після глави об'єднаної територіальної громади, -  пояснює директорка Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування  Олена Тертишна. –  Керуючись порадами експертів та практиків, які викладено у посібнику, старости доповнюють його вже своїм власним досвідом.

Староста Василівського старостинського округу Солонянської ОТГ Олена Кінаш зазначає: стратегію розвитку округу розробляли разом з громадою після того, як провели соціологічне опитування. Тому розпочаті реформи – наслідок спільного обговорення.

- Перше, за що ми взялися – це капітальний ремонт водогонів, - розповідає жінка. – За кошти субвенції з державного бюджету було проведено капітальний ремонт магістрального водогону в с. Василівка на суму більше мільйона гривень. А за кошти місцевого бюджету розпочато капітальний ремонт водогону на провулку Центральному у Василівці. Робіт виконано майже на 964 тисячі гривень, і вони триватимуть й в нинішньому році.

Окрім того, було вирішено виготовити проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт системи опалення Василівської філії опорної школи та капітальний ремонт спального корпусу Василівського інтернату. Вже виконано поточний ремонт покрівлі спортзали і самої зали школи, придбано обладнання для кухні та меблі для дитячого садка. Зроблено капітальний ремонт дороги на Центральній вулиці та поточний ремонт ще кількох вулиць, встановлено освітлення.

- У найближчі два роки плануємо закінчити реформу освітлення, відремонтувати каналізаційну систему та збудувати очисні споруди, закінчити сміттєву реформу, побудувати спортивний парк та відремонтувати будинок культури, - ділиться Олена Кінаш. – Хотілося б успішно співпрацювати з іншими старостинськими округами, що входять до ОТГ, але для цього необхідно будівництво дороги, яка б нас усіх сполучала.

Один с «сусідів» Василівського старостинського округу – Широчанський, який також входить до Солонянської ОТГ, його старостою є Володимир Оберемок.

- Головною проблемою нашого округу є водопостачання, - говорить Володимир Васильович. – Централізоване має лише 25% населення, а для господарських потреб використовується технічна вода свердловин, яка не відповідає питним нормам, тому для нас є нагальним вирішити це питання.  Ми плануємо до кінця 2018 року зробити кільцеву розвідну водопровідну мережу у Широкому, а в перспективі забезпечити питною водою ще триста мешканців двох сіл, які входять до округу – Малозахарине та Сонячне.

За словами старости, вже розроблена проектно-кошторисна документація, і на 2018 рік на втілення «водопровідних» задумів передбачено майже 2 млн. грн.

- Як представник інтересів своєї громади, усі проблемні питання я доношу до виконкому, зауважує Володмир Оберемок. – Величезну підтримку маю з боку односельців, які спочатку не вірили, але зараз бачать зміни, тож підтримують мене в усьому.

Бути голосом жителів старостинського округу, знати потреби громади, кожного жителя в ній і сприяти перетворенню цих потреб в управлінські рішення й втіленню їх в життя – таке кредо в роботі обрав для себе староста Придніпровського старостинського округу Червоногригорівської ОТГ Олександр Прокопенко.

- Наш старостат, як і об`єднана громада в цілому, робить перші, але впевнені кроки в реформуванні місцевого самоврядування, - розповідає Олександр Анатолійович. – У нас тісна співпраця с громадськими об`єднаннями, жителі виявляють ініціативу щодо участі в спільній розробці стратегії округу.

Селищною радою, за словами старости Придніпровського округу, утворено відділ інфраструктурного розвитку та забезпечення діяльності старостату, який сприяє місцевим мешканцям у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування, погодженні документів з землеустрою, проводить нотаріальні послуги та надає інші адміністративні послуги.

- Разом з громадою ми визначили пріоритетні напрямки стратегії розвитку старостату, як то створення умов для гармонійного розвитку молоді, реалізація заходів, які сприятимуть розвитку підприємництва та інфраструктури, - говорить Олександр Прокопенко.

Якщо староста Придніпровського округу тільки набирає «обертів» у роботі з громадою, бо працює на посаді кілька місяців, то його коллега – староста Волоського округу Новоолександрівської ОТГ Андрій Пінчук за два роки вже встиг провести 85 зібрань, на яких було вислухано побажання мешканців громади, обговорено шляхи вирішення проблем, і відповідну інформацію доведено на засідання виконкому.

На сьогодні офіс старости являє собою справжній «народний дім» - це одна з моделей офісу старости, запропонована посібником «План дій старости» ЦРМС. Раз на два тижні у ньому проводиться виїзний прийом громадян спеціалістами виконкому та мобільного ЦНАПу. Окрім того, працюють бібліотека, коворкінг-центр, безкоштовна тренажерна зала, розташовані офіси КП «Волоські мережи», фонду громади «Борисфен» та двох фермерських господарств.

Пінчуком був розроблений проект програми патиципаторного бюджетування.

- Мешканці громади під час проведення водної реформи витратили на співфінансування приблизно 4 млн. власних коштів, - розповідає староста. – Ними було ініційовано встановлення пам`ятника волоському горіху та проведення щорічного «День врожаю волоського горіху». Це наш бренд і ми всіляко його розвиваємо.

За два роки у Волоському вирішено проблему з водогоном, проведено сміттєву та освітні реформи. Подальші плани вражають – будівництво стадіону та багатофункціонального спорткомплексу, сонячної станції для комунального підприємства та набережної з парком.

Андрій Пінчук підкреслює: без залучення громади до розробки управлінських рішень годі сподіватися на гарний результат. Але їх старостинський округ може слугувати в цьому прикладом, і зупинятися ніхто не збирається.

26.03.2018 - 17:17 | Переглядів: 13536
Кроки успішного старту старост Дніпропетровщини: від об'єднання громади до вирішення проблем та реалізації планів

Приєднані зображення:

Теги:

староста

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...