Завдання: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ, - Зубко

U-LEAD є в першу чергу хабом, в якому повинні об’єднуватися зусилля як ОДА, РДА, органів місцевого самоврядування, так і всіх проектних груп, які працюють в напрямі реформи децентралізації. Мова йде про GIZ, SIDA і проектні організації, які працюють паралельно – USAID, яка працює з ПУЛЬС, проекти з енергоефективності тощо. Про це наголосив під час спілкування з проектними менеджерами регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування (U-LEAD) Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, важливим є підхід ULEAD до визначення пріоритетності завдань. І окрему увагу необхідно звернути на формування перспективних планів, які повинні включати не тільки громади. Це і формування первинної медичної мережі, і мережі Центрів безпеки, і опорних шкіл та ЦНАПів – і ці позиції мають обов’язково бути включені при формуванні перспективного плану створення ОТГ кожної області.

Окремо Віце-прем’єр наголосив і на питаннях створення ОТГ навколо центрів економічного зростання  відповідно до визначеного переліку потенційних об’єднаних територіальних громад, вибори до яких можуть відбутися у 2018 році, а також сприяння у приєднанні територіальних громад до створених ОТГ, вибори в яких відбулися у 2015 – 2017 роках.

«Для нас важливими є питання – повсюдність поширення децентралізації. Коли є території в межах цілого району, де немає жодного ОТГ – дуже важко людям пояснювати переваги децентралізації. Тому, зараз нам потрібно переходити від макрорівня до рівня районів. Завдання 2018 року – не повинно бути жодного району, де немає ОТГ! І це має бути спільна позиція, як центральної і місцевої влади, так і офісів підтримки реформи на місцях», — підкреслив Зубко.

Серед інших важливих пріоритетів, Геннадій Зубко назвав – формування комплексної мереж в кожній області, першочерговим критерієм яких має бути доступність і якість. «Наразі ми відпрацьовуємо спільно з SIDA питання стандартів для ЦНАПів. Паралельно напрацьовуються стандарти щодо «первинки» в сільській місцевості, формування освітнього простору і Центрів безпеки. Тому, формування мережі і її впровадження – це наша спільна робота, яка повинна бути в пріоритетах вашої уваги», — розповів він.

Третім пріоритетом є навчання громад. «Ви повинні інформувати громади про етапність просування реформ – Нової української школи, охорони здоров’я, адміністративних послуг – і навчання є одним із головних процесів в цьому. Але при цьому важливою умовою є визначення кількості лідерів в кожній з областей, які є по-суті «двигунами» в кожному напрямку. Це люди, які не тільки можуть приїхати послухати тренінг, а й впровадити ці знання на практиці в своїй громаді. Тому, ви маєте стати головними провідниками цих процесів. Децентралізація – єдина реформа, яка так масштабно впроваджується за останні 25 років», — резюмував він.

16.03.2018 - 20:29 | Переглядів: 12582
Завдання: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ, - Зубко

Теги:

Геннадій Зубко район

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...