Народним депутатам представили оцінку фінансової спроможності об’єднаних громад

Експерти представили народним депутатам результати фінансового моніторингу децентралізації та результати оцінки фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2017 рік.

Ці дані, розроблені експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International), розглядалися 14 березня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Яніна Казюк поінформувала, що з 2014 до 2017 року власні доходи місцевих бюджетів України зросли на 124 млрд грн. На 2018 рік тенденція до зростання також зберігається. А загальний розмір фінансових ресурсів, який є у розпорядженні органів місцевого самоврядування, в 2017 році вперше перевищив половину від всього зведеного бюджету України та склав 51,2%.

Яніна Казюк також акцентувала увагу, що динаміка надходжень до бюджетів ОТГ випереджає темпи зростання доходів по інших рівнях місцевих бюджетів. Надходження власних доходів місцевих бюджетів 366 ОТГ за 2017 рік зросли на 87% та склали 9,3 млрд грн (+4,3 млрд грн). А темп зростання власних доходів 159 ОТГ, які вже у 2016 році отримували зарахування 60% ПДФО до своїх бюджетів, становить +34,2% (+1,1 млрд грн), і це майже на 3% більше від середнього показника по Україні. Приріст надходжень ПДФО склав 41,2%, що на 1,9% більше, ніж в цілому по Україні.

Про фінансову спроможність місцевих бюджетів свідчать і залишки коштів, які склалися на рахунках станом на 1 січня 2018 року в розмірі 55,7 млрд грн (детальніше – ТУТ).

Також експерти презентували оцінку фінансової спроможності 366 ОТГ (ПЕРЕГЛЯНУТИ) за підсумками 2017 року - окремо по кожній області та об’єднаній громаді.

Яніна Казюк наголосила, що саме від зусиль органів місцевого самоврядування та прийняття якісних управлінських рішень залежить успішний розвиток громади, ефективна мобілізації власних ресурсів, використання резервів та залучення додаткових ресурсів, раціональне і ефективне використання бюджетних коштів.

За її словами, громади з кількістю жителів понад 5-7 тисяч мають більший фінансовий потенціал і спроможність до сталого розвитку, ніж менші громади (за винятком окремих невеликих громад, на територіях яких функціонують суб’єкти підприємництва зі значною фіскальною спроможністю).

Крім того, експерт зазначила, що держава також щороку збільшує обсяги державної фінансової підтримки розвитку громад та розбудови інфраструктури. За останні роки сума такої підтримки зросла з 0,5 млрд грн у 2014 році до понад 19 млрд грн (що у 39 разів більше) у 2018. Крім того, на цей рік на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення з державного бюджету передбачено субвенцію в сумі 11,5 млрд гривень.

Також Яніна Казюк зупинилася на деяких проблемних питаннях. Зокрема вона відзначила зменшення обсягу розміру субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ із розрахунку на 1-го сільського жителя (з 1107 грн у 2016 році до 535 грн у 2018 році). Це відбувається тому, що немає чіткої методології, яка б визначала та закріплювала щороку розмір фінансового нормативу. Отже, чим пізніше обєднана громада створюється, тим, меншою є розмір інфраструктурної субвенції. На думку експерта, це є дестимулюючим фактором реформи місцевого самоврядування.

Також Яніна Казюк звернула увагу на необхідність удосконалення механізму зарахування акцизу з пального до місцевих бюджетів з метою забезпечення своєчасного надходження коштів та зацікавленості органів місцевого самоврядування щодо ефективної мобілізації коштів від цього податку.

16.03.2018 - 10:51 | Переглядів: 19177
Народним депутатам представили оцінку фінансової спроможності об’єднаних громад

Відео:

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет аналітика Яніна Казюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...